hirdetés

Ezekre készülj, ha nőstény cicádat ivartalanítják: előtte és utána is van teendőd

Szénási Szimonetta

2024. április 14 - Képek: Getty Images Hungary; Az Én Macskám

Macskánk nemrég esett át a beavatkozáson, amelynek tapasztalatait most megosztom a többi gazdával.

hirdetés
Sára névre hallgató kedvencünk nemrég csapódott hozzánk, és mivel ivarérett macska, fontos volt a mielőbbi ivartalanítás, hogy megelőzzük a számunkra (és a világ számára) egyáltalán nem kívánt családbővülést. Foglaltunk is időpontot az állatorvoshoz.
Az ivartalanítás kiemelten fontos a macskapopuláció szabályozása és az állatok egészsége miatt is

Állandóan vannak kedvezmények

Mivel befogadott macskáról van szó, ráadásul nem ő az egyetlen mentett macskánk, őszintén bevallom, fontos szempont volt, hogy a lehető legolcsóbban végezzék el rajta a műtétet. A helyi állatorvosi rendelő, ahova másik kedvencünkkel amúgy is járunk, tavasszal rendszerint féláras akciót hirdet az ivartalanításra. Sári ennek a kezdeményezésnek a keretében esett át a beavatkozáson, grátiszban pedig még egy adag féreghajtót is kapott, valamint a veszettség elleni védőoltás árának is csak a felét kellett kifizetni. Utóbbinak most, hogy a fertőzés egyre terjed hazánkban is, rendkívül nagy jelentősége van. Így minden macskatartót arra kérünk, legalább ezt a védőoltást adassa be kedvencének.
Visszakanyarodva a költséghatékonysághoz: a Facebookon már létezik olyan csoport, amelyben országos szinten gyűjtik az aktuális ivartalanítási akciókat. Érdemes csatlakozni, ha valakit csak ez tart vissza a beavatkozástól.

Érdemes időben befogni

Amire már az időpont-egyeztetés során hangsúlyozottan kértek, hogy a műtét előtt 8 órával már semmit se fogyasszon a cica. Azt tanácsolták, hogy ehhez már este fogjuk be, tegyük hordozóba, így garantáltan szemmel tudjuk tartani, mikor eszik utoljára. (Sára kint él, ennek okait ebben a cikkben részletezem; röviden: szeretnénk neki a legjobb életet biztosítani, ha már minket választott, de nem áll módunkban több cicát beengedni az otthonunkba.) Ez azért fontos, mert a bódító- vagy altatószer hatására az állat hányhat, a visszajutó táplálék pedig fulladáshoz vezethet.
Ez volt az egyetlen dolog, amire előzetesen figyelnünk kellett. Saját tapasztalatomból hozzátenném: ha nem igazán kézhez szokott, vagy kifejezetten vadóc macskát szeretnél befogni, készülj kesztyűvel és takaróval, amikkel megóvod magadat a karmolásoktól és harapásoktól. Ezen felül ne szalaszd el az alkalmat: ha a jószág egyszer kereket old, akkor már garantáltan nem sétál vissza a csapdába ( a kezeid közé, majd a szállítódobozba.)
A vadócabb vagy kóbor macskák befogását végezd kesztyűben, a biztonság kedvéért!

Az ivartalanítás után még fontos a macska megfigyelése

A műtét után Sárának pár órát a rendelőben kellett maradnia megfigyelésen, majd hazahozhattuk. Aznap már sem enni, sem inni nem kaphatott, egészen addig, míg az altatószer hatása teljesen el nem múlt. Szintén a félrenyelést megelőzendő. Emellett éjszakára bent kellett maradnia a dobozában, nehogy a még koordinálatlan mozgás balesetet idézzen elő.
Másnap reggel amikor már szemmel láthatóan éber és éhes volt kóborkánk, meg is kínáltuk nedves táppal és vízzel is.

 

A beavatkozást követően a még kábult macskának biztonságosabb a dobozban maradnia

Varratszedés

Esetében felszívódó varratot használtak, valamint a sebet egy idővel magától feloldódó réteggel fedték, nekünk csak arra kellett vigyázni, nehogy víz érje a területet, ami feláztathatná. Nemcsak a nyalogatás, de a nedves fű is problémás, emiatt legalább 4-5 napig bent kell tartani a macskát. Aki nem tudja megoldani a lakásban, az a garázsban vagy a műhelyben is elszállásolhatja, de arra vigyázni kell, hogy a védtelen, sebe miatt lassabban mozgó állatot nehogy baj érje. A többi macska, de egy kóbor kutya a vesztét is okozhatja. Ezen felül a legtöbb cica igen hamar otthagyja a neki szánt menedéket, így meglátásunk szerint jobb a ház biztonsága és a szoros felügyelet.
Amennyiben a varratot ki kell szedni, úgy azt a megbeszélt időpontban az állatorvos fogja elvégezni.
Már a klinikán adtak fájdalomcsillapítót és antibiotikumot kedvencünknek, így otthon már nem volt a gyógyszereléssel teendőnk.
Miután letelt a kritikus időszak, és Sára macska sebe is szépen gyógyult az ivartalanítás után, így visszaengedtük a kertbe. De még napokig jobban figyeltünk rá, és a heget is naponta többször ellenőriztük.
Sára a beavatkozás óta remekül van / Fotó: Az Én Macskám
Amire ügyelni kell, az a szétnyílás, a vérzés vagy a váladékozás, a gyulladás vagy a duzzanat. Amit a rendelőben előrebocsátottak, hogy a varrás zárásánál látható dudor normális, az idővel el fog tűnni – ami így is lett. De ha maga a varrat vagy annak környéke elkezd feldagadni, azzal vissza kell menni az orvoshoz.
Azóta Sári sebe teljesen behegedt, a szőr is visszanőtt a hasán, és élvezi a gondtalan, kandúroktól és potya porontyoktól mentes életet.
Ha szeretnél olvasni arról is, milyen egészségügyi előnyökkel jár az ivartalanítás, ebben a cikkünkben dr. Császár-Szabó Veronika klinikus állatorvos részletezi azokat.
állatorvos altatás ivartalanítás műtét nőstény macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink