hirdetés

Serdülő cicák: a macskák pattanásait sosem szabad kinyomni

Hangai Lilla

2023. január 13 - Képek: Getty Images Hungary

A macska akné egy gyakori jelenség, sokan azonban nem tudják mihez kötni a cica állán megjelenő apró, vörös dudorokat vagy fekete pöttyöket. A dudorokat a szőrtüszők túlzott keratintermelése okozza, amik így eltömődnek. Előfordulhat egyetlen elszigetelt pattanás is a macskákon, vagy krónikusan fennálló, nagyobb területen megjelenő pattik is.

hirdetés

Nem csak serdülőkorú cicáknál fordulhat elő; valamint a macska neme és ivarossága vagy ivartalansága sem befolyásolja.

A macska akné tünetei

A leggyakoribb klinikai tünet az állon (leggyakrabban ezen a területen fordul elő, de jelen lehetnek a felső ajkakon is) megjelenő dudorok, fekete pontok. A piros dudoroknak lehet fehér a vége, pontosan ugyanúgy, mint az embereknél megjelenő pattanások esetében. Elsőre talán koszosnak tűnhet a cica. Normális reakció, hogy azonnal úgy érzed, meg kell törölnöd, hogy eltávolítsd a szennyeződést, de míg egy állatorvos nem látta a kedvencedet, semmiképp se hagyatkozz házi módszerekre!

A krónikus esetben a cicán annyi eltömődött szőrtüsző van, hogy azok összeolvadnak, és duzzadt, fájdalmas kérgeket alkotnak a bőrön. Ahogy az elváltozások egyre nagyobbak lesznek, úgy hajlamosabbá válnak a kirepedésre is. Ez borzasztóan fájdalmas élmény, hosszú távon a szőr kihullásához is vezethet az érintett területen.

Ez okozza

A keratin a bőr külső rétegének egyik alkotóeleme, amely különféle okok miatt megreked a szőrtüszőben, ami így elzáródik. Ezek az eltömődött szőrtüszők aztán nagyon könnyen megfertőződhetnek baktériumokkal, amik pustulákat (gennyet tartalmazó hólyag rendszerint a szőrtüsző körül) képeznek, amelyek nagyon hasonlítanak a pattanásokhoz.

A szakértők szerint ezek lehetnek a jelenség okozói:

  • Szegényes ápolás
  • Túlzott faggyú- és keratintermelés
  • A bőr immun-védőrétegének sérül a funkciója

Diagnózis és kezelés

Az állatorvos a klinikai leletek, a macska kórtörténete és egyéb lehetséges bőrbetegségek kizárása után állítja fel a diagnózist az aknéra. Mintavételre és citológiára lehet szükség a rüh, a különböző bőrdaganatok és az eozinofil granuloma komplexnek (mély szövethiány, azaz fekély) nevezett betegségek kizárása.

A legfontosabb dolog, amit a csábítás ellenére is észben kell tartanod, hogy SOHA ne nyomd ki ezeket a pattanásokat! Ez csak ront a kialakult helyzeten, valószínűleg elfertőzi még jobban a területet, és még fájdalmas is.

A kezelés magában foglalhatja az orális vagy injekciós antibiotikumok használatát, valamint helyi sampon vagy speciális törlőkendő használatát. Ha azonban kiújul a betegség, érdemes segítséget kérned az állatorvostól, hogyan lehet a leghatékonyabb rutint kialakítani a karbantartáshoz. A gyengéd dörzsöléssel végzett napi tisztítás gyógyszeres törlőkendővel (általában benzoil-peroxid hatóanyaggal) sok macska számára általában sikeresen működik. Emberi használatra készült terméket soha ne használj a cicán, túl erős lesz neki!

Érdemes rozsdamentes acél, üveg vagy kerámia edényt vásárolni kedvencednek, aminek a tisztántartására nagy figyelmet kell fordítanod. A műanyag verziók helyett azért ajánljuk ezeket, mert könnyebb őket tisztítani, és nem keletkeznek rajtuk olyan mikrorepedések, melyekben megtelepedhetnek a baktériumok.

betegség betegség tünetei bőrbetegség gyulladt szőrtüsző higiénia a macskáknál macska akné macska ápolása macska pattanás szőrhullás túlzott keratintermelés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink