hirdetés

Ezek a leggyakoribb mellékhatások gyógyszerek esetében

Hangai Lilla

2024. január 26 - Képek: Getty Images Hungary

Bár ha kedvenced gyógyszert szed, annak lehetséges mellékhatásairól az állatorvos fel fog világosítani, és a gyógyszer tájékoztatóján is olvashatsz róla, azonban érdemes általánosságban is tudnod, hogy mivel kerülhetsz szembe leggyakrabban. Így megspórolhatod magadnak a pánikolást, és azonnal tudsz cselekedni.

hirdetés

A gyakran megjelenő gyógyszer mellékhatások a macskák esetében a következők lehetnek a teljesség igénye nélkül. Összeállításunk a PetMD állatorvosi honlap cikke alapján készült.

A gyógyszer adagolását akkor se hagyd abba, ha mellékhatásokat tapasztalsz! Azonnal keresd fel az állatorvost, aki a vizsgálatok után meg tudja hozni a felelős döntést.

A leggyakoribb gyógyszer mellékhatások a macskák esetében

Általában az injekció formájában adott gyógyszerek nagyobb eséllyel okoznak mellékhatásokat, mint az orálisan adagolt készítmények. Valamint a macska életkora és általános egészségi állapota is befolyásoló tényező lehet. Míg valószínűleg egy fiatal és jó kondícióban lévő állat nem mutat semmilyen mellékhatást ugyanarra a gyógyszerre, ugyanabban a dózisban, addig egy idősebb, gyengébb immunrendszerű példány már mutathat.

Emésztőrendszeri zavarok

A kisállatoknak szánt gyógyszerek egyik leggyakoribb mellékhatásai közé tartoznak az enyhe gyomorpanaszok. Ennek az az oka, hogy a legtöbb gyógyszert szájon át adják be, amelyek a gyomor-bél traktusban szívódnak fel, és irritálhatják azt.

Egyes példányoknál súlyosabb reakciók léphetnek fel, beleértve a hányást, a hasmenést és az étvágycsökkenést. Ezek a tünetek gyakran megszűnnek, amikor a szervezetük hozzászokik a gyógyszer szedéséhez, de egyes esetekben súlyosabbá is válhatnak. Fontos, hogy figyelj az állatorvos instrukcióira az adagolással kapcsolatban is! Nem mindegy, hogy például étellel vagy anélkül kell beadni a szert. Ennek a körülménynek a megváltozása a gyógyszer toleranciájában is okozhat módosulást.

Túlzott nyáltermelés

A megnövekedett nyáltermelés is igen gyakori mellékhatás, melynek az az oka, hogy a szájon át adott gyógyszerek gyakran kellemetlen ízűek, keserűek. Az olyan gyógyszerek, mint az antibiotikumok, antihisztaminok és szteroidok szájszárazságot okozhatnak, ami szintén fokozott nyáltermelést vált ki, de megjelenhet a tünet egyes bolhák vagy kullancsok elleni szereknél is.

Többeknek gondot okoz a gyógyszer beadása, így összetörik azt, ami csak ront a helyzeten. A gyógyszereket nem ajánlatos összetörni! Itt írtunk arról, hogy hogyan adhatod be kedvencednek a szájon át szedhető készítményeket gyorsan és hatékonyan.

Csomók és dudorok

A bőrön megjelenő csomókat és dudorokat leggyakrabban az injekciós gyógyszerek okozzák, és gyakran ott érzékelhetők, ahová beadták a szert. Amikor a készítmény felszívódik, a csomó is eltűnik.

Bőrirritáció

Az antibiotikumok, a pajzsmirigy gyógyszerek, a szteroidok, valamint a bolha és kullancs elleni szerek is mind összefüggésbe hozhatók a háziállatok bőrirritációjával. A szőrhullás, viszketés, duzzanat, bőrpír, hámlás, vörös dudorok, csalánkiütés és hólyagok a leggyakrabban megfigyelhető mellékhatások. Ezeknek súlyossága, és a fellépő fájdalom mértéke nagyban eltérhet. Mindenképpen konzultálj az állatorvossal, ha ilyet tapasztalsz! Egyrészt azért, mert kezeletlenül valami súlyosabb probléma is kialakulhat, másrészt pedig mert az állatot arra késztetheti az elváltozás, hogy nyalogassa vagy rágcsálja azt, amivel szintén súlyosbíthatja a helyzetet.

Viselkedésbeli változások

A gyógyszerek gyakran befolyásolhatják a kedvenc viselkedését még akkor is, ha nem erre írták fel őket. Megfigyelhető náluk letargia, agresszió, befelé fordulás, hiperaktivitás vagy depresszió is. Az enyhétől egészen a súlyosig terjedhetnek. Gyakran jelennek meg ezek a tünetek antibiotikumok, antihisztaminok, szteroidok, vérnyomáscsökkentők, valamint a bolha és kullancs elleni gyógyszerek esetében. Mindenképpen konzultálj az állatorvossal, ha ezt tapasztalod!

Gyomorfekély

A nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek, valamint a szteroidok ismerten növelik az állatok gyomor-bélrendszeri fekélyeinek kockázatát. A fekélyek hányást és hasmenést okozhatnak. Ezekben az esetekben gyakran sötét színű vagy véres, kátrányos az ürülék. Ha ilyet tapasztalsz, azonnal jelezd az állatorvosnak!

Máj- vagy vesekárosodás

Minden gyógyszert, amit az állat kap, a szervezetének le kell bontania ahhoz, hogy hatásos legyen. A folyamat közben a máj és a vesék is károsodhatnak, aminek következménye lesz a fokozott szomjúság és vizelés, a hányás, a hasmenés és a bőr vagy a szemek besárgulása.

A szteroidokról ismert, hogy májproblémákat okoznak, de általában csak akkor, ha hosszú ideig és nagy dózisban adják őket, vagy ha a máj már a gyógyszeres kezelés megkezdése előtt is károsodott. A vérnyomáscsökkentő gyógyszerekről ismert, hogy veseműködési zavarokat okoznak, így érdemes kiemelt figyelmet fordítani a kedvenc alomhasználatára.

Ezt ne tedd!

Amikor egy mellékhatást tapasztalsz, mindenképpen lépj kapcsolatban az állatorvossal! Előzetesen önmagadtól ne állítsd le a gyógyszer adagolását és ne csökkentsd a dózist sem! Laikusként nem lehetsz biztos abban, hogy mi okozza a problémát, vagy az mennyire súlyos.

Túladagolás egy gyógyszer esetében előfordulhat akkor, ha te és a család egy másik tagja is beadjátok a cicának a felírt készítményt egymás tudta nélkül. Mindig beszéljétek meg, ki adagolja a gyógyszert, és mindig zárt helyen tárold azt, ahol még egy ügyes macska sem juthat hozzá.

Ide kattintva azt tudhatod meg, hogy meg tünetek jelzik biztosan, ha valami nincs rendben a macskával.

emésztési problémák gyógyszer mellékhatás gyomorfekély irritáció macska veseelégtelenség májbetegség nyáladzás veseelégtelenség viselkedési probléma
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink