hirdetés

Napi két perc a macskádért: így hosszabb ideig magad mellett tarthatod

Hangai Lilla

2024. június 14 - Képek: Getty Images Hungary

Ennek a témának a kontextusában bizony nem létezik az „unásig ismételt" kifejezés, ugyanis, ha a macskatartók erre megfelelő hangsúlyt fektetnek, nem csupán meghosszabbíthatják kedvencük életét akár 3,5 évvel is, de sok szenvedéstől is megkímélik őt. Magukat pedig rengeteg kiadástól.

hirdetés

Csakúgy, mint nálunk, úgy a macskáknál is felhalmozódik a lepedék a fogakon, amelyet, ha nem távolítanak el rendszeresen, az fogkővé keményedhet, és számos fogászati, valamint általános egészségügyi problémát okozhat. Mai cikkünkből megtudhatod, hogy alakul ki a lepedék, majd a fogkő a macskák esetében, és mit tehetsz ellene.

Mondd, hogy csííííz!

A lepedék és a fogkő a macskák esetében

A lepedék baktériumokból, nyálból és táplálékrészecskékből álló ragacsos anyag, amely néhány órával azután képződik, hogy a macska evett. Ha 24 óra elteltével nem távolítják el, akkor ez a lepedék a nyálban található sókkal kombinálva elkezd megkeményedni. Ahogy a lepedék tovább keményedik és mineralizálódik, úgy fogkővé alakul. A fogkő egy porózus, durva anyag, amely az ínyvonala felett és az íny alatt is képződhet. Míg a lepedéket a gazdi is el tudja távolítani, addig a fogkövet hatékonyan és biztonságosan kizárólag az állatorvos.

A fogkővel az a baj, hogy porózus felülete helyet ad a baktériumoknak, ahol azok megbújhatnak és szaporodhatnak. Ezek a baktériumok ínygyulladásnak nevezett állapotot okozhatnak, amely idővel fogágybetegséggé alakul. Ez az ínybetegség legelőrehaladottabb stádiuma; ilyenkor a fogíny vérzik, gyulladt, fájdalmas, és elkezd visszahúzódni, szabadon hagyva a fogat és annak gyökerét, ahová a baktériumok szabadon behatolhatnak. Ez a folyamat végül a fogak elvesztéséhez vezet.

Már ez a permanensen súlyosbodó állapot is éppen eléggé fájdalmas és megterhelő a szervezet számára, ám a fogászati betegségek nem csupán a macskák fogait érintik. A baktériumok elterjedhetnek az állat testében azáltal, hogy felszívódnak a véráramba. Jelentős, akár a cica halálával végződő problémákat képesek okozni különös tekintettel a vesékben és a szívben. Láthatod hát, hogy nem babra megy a játék, a fogkő nem csupán esztétikai probléma, de hosszú távon kedvenced életét fenyegeti.

A fogkő eltávolítását a macskák esetében is állatorvos tudja kivitelezni, ám a mindennapos fogmosással lassítható a kialakulása

A fogmosás legyen napi program

Vehetsz a macskádnak bármennyi lepedékeltávolító jutalomfalatot – nem kételkedünk benne, hogy egyébként ezek is hasznosak –, ha nem mosod meg a fogát rendszeresen, túl nagy támadási felületet hagysz a baktériumoknak. Naponta 2 percről van szó, amihez ha hozzászokik a cica, egy pillanat alatt túl lesztek rajta. Tekinthetsz erre a dologra úgy is, mint a saját fogápolási rutinod meghosszabbítása, így biztosan nem feledkezel meg róla, és nem is kell rá külön idősávot allokálnod. Ennek a metódusnak az elnevezése egyébként szokáshalmozás (angolul habit stacking), amely az élet más területein is nagyon hasznos lehet. Sőt, a macskatartással kapcsolatos egyéb kötelezettségeket is könnyebb lehet a segítségével menedzselni. Szerintünk remekül működik, főleg, ha kellemetlenebb, nem szeretem tennivalókról van szó.

És hogy teljes legyen az összkép, vidd el kedvencedet évente, félévente (ahogy az orvos javasolja) fogkőeltávolításra is. Ennek az ára még mindig barátságosabb lesz, mint a gyógyszereké és műtéteké együttvéve. Arról nem is beszélve, hogy kedvenced is jobban fogja érezni magát a bőrében. Valószínűleg te is tudod, milyen borzalmas fogfájással létezni.

Ide kattintva állatorvos mondja el, hogyan és mivel mosd a macskád fogát.

fogágybetegség fogápolás fogászati probléma macskáknál fogkő fogmosás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!