hirdetés

A „cél” a vese egészsége: ezzel a vakcinával a macskák akár 30 éves korukig is élhetnek

Molnár Enikő

2024. április 2 - Képek: Getty Images Hungary

Mindannyian arra törekszünk, hogy bajszos kedvencünk minél több időt kapjon velünk ezen a földön. Ezzel az új felfedezéssel pedig lehet, hogy erre lehetőséget kapunk.

hirdetés

Ha szeretteinket valamilyen betegség gyötri, mindent megteszünk, hogy segítsünk. Ám sajnos nem minden betegség gyógyítható. Az elmúlás egyik leggyakoribb oka a macskáknál a veseelégtelenség. Gyanított, hogy a tíz év fölötti macskák harminc százaléka szenved valamilyen vesebetegségben. De mi van akkor, ha van, amit mégis meg lehet gyógyítani? Ha láthatárunkra kerül valamiféle panácea, ami a vesebajok eltörlését ígéri? Ha lenne ilyen, akkor mindenkiben feltámadna a remény, hogy szeretett bajszosa tovább élhet. Szerencsére pontosan ennek a lehetőségét vizsgálja Miyazaki Toru japán kutató az úgynevezett „AIM” (azaz „cél”) fehérjével. Ám felmerül a kérdés: ezzel valóban el lehetne törölni a vesebetegségeket?

Mi a „cél”?

Az „AIM” (Apoptosis Inhibitor of Macrophages, magyarul: makrofágok apoptózisát gátló) fehérje funkcióját Miyazaki Toru is kutatta, majd publikálta ezzel kapcsolatos felfedezéseit a Nature Medicine nevű tudományos lapban. Toru szerint a macskákban a vesebetegséget az életük folyamán felgyülemlett elhalt sejtek miatt eldugult vesevezetékek okozzák, amiket ezeknek a fehérjéknek (AIM) segítségével a szervezetnek kellene lebontania. De mivel ezek a fehérjék a macskákban nehezebben szabadulnak fel az immunglobulinokról, így nem tudják megjelölni lebontásra a felgyülemlett sejteket. A macskákban az AIM fehérje funkció vesztése miatt már ötéves koruk környékén kialakulhat kezdődő vesebetegség.

A gyógyszer

Miyazaki Toru 2017-ben nekilátott, hogy „AIM”-el javítsa a macskák jóllétét. A japán macskaszeretők segítségével Toru az anyagi nehézségek ellenére folytatni tudta a kutatásait, és dolgozik a vesebetegség elleni „vakcinán”, ami elmondása szerint, akár 15 évvel is meghosszabbíthatja az élettartamukat. Ha minden jól megy, és a klinikai teszteken is átesik a vakcina, akkor évente egy-két oltással szinten tartható és akár vissza is állítható a cicák vesefunkciója. Eközben egy állateledelt gyártó céggel együttműködve 2023-ban létrehozták az „AIM30”-at, ami egy AIM fehérjével dúsított étrendkiegészítő macskáknak. Azon az elméleten alapszik, hogy orálisan a szervezetbe juttatva is felszívódhat elegendő fehérje ahhoz, hogy javítsa a macska vesefunkcióit. Mivel ez nem gyógyszerként került forgalomba, a lehetséges mellékhatásai és a hatékonysága még nem teljesen tisztázottak.

Jelenleg az infúzió az egyik módja annak, hogy kezeljük egy cica vesebetegségét

Összegezve

Miyazaki Toru kutatásai hatalmas áttörést ígérnek a krónikus vesebetegség frontján, de érdemes észben tartani, hogy ameddig a formula nem éri el a klinikai engedélyezést, addig nem is lehet biztosan tudni az esetleges mellékhatásokat. Az „AIM30” étrendkiegészítő már most is elérhető japánban, és a gazdik visszajelzései alapján minimális javuláshoz vezethet vesebeteg cicáknál, de nem mindenkinél.

A macskák vesebetegsége egy olyan probléma, ami akár éveken keresztül is fejlődhet a háttérben, egyre gyengítve a cicát. Sokszor csak akkor jelentkeznek a nyilvánvaló tünetek, amikor már túl késő… Ha szeretnénk bajszos társunknak segíteni, akkor először mindenképpen konzultáljunk a kezelő állatorvosunkkal. Rendszeresen csináltathatunk laborvizsgálatot is, amiből a nyilvánvaló tünetek megjelenése előtt, még időben kiderülhet, ha valami baj van. Ugyan meggyógyítani nem lehet, korai diagnózissal annyira kezelhető, hogy macskánk életminőségét többé-kevésbé szintet tartsuk.

Ha többet szeretnél megtudni a veseelégtelenségről, olvasd el ezt a cikkünket.  

aim fehérje betegség gyógymód krónikus veseelégtelenség vese gyógyszer veseelégtelenség
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink