hirdetés

Ezekre figyelj oda ősszel akkor is, ha benti cicád van: fontos a megfelelő hőmérséklet megtalálása

Ferenczi Deborah, 2022. november 6 - Képek: Getty Images Hungary

Igazán semmi sem hasonlítható a csípős őszi szellőhöz, a sárguló falevelekhez, és a konyhában sült finomságok illatához. Azonban minden szépsége ellenére az ősz számos veszélyt rejt magában, kiváltképpen szőrös barátaink számára. Így összegyűjtöttük azokat a fontos dolgokat, melyekre feltétlen érdemes odafigyelni ebben az évszakban.

hirdetés

Összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat annak érdekében, hogy el tudd kerülni az olyan tipikus veszélyeket, melyek ősszel leselkednek a macskádra. Ezt a listát pedig kifejezetten olyan cicák számára állítottuk össze, akik lakásban élnek.

1. Ne növeld nagymértékben kedvenced táplálékának mennyiségét

Sajnálatos módon folyamatosan növekszik azon állatok száma, akik komoly elhízással küzdenek. Ennek egyik legfőbb oka az, hogy bár viszonylag nagy mennyiségű táplálékot kapnak, mégsem mozognak ehhez mérten. Azonban a túltápláltság rendkívül veszélyes, ugyanis számos komoly veszélyt hordoz a macska egészségére, és különösen növeli a szívproblémák kockázatát. Ősszel fontos erre nagyobb hangsúlyt fektetni, ugyanis ebben az időszakban előfordulhat, hogy kevésbé figyelnek oda a gazdik a megfelelő táplálásra, és könnyebben adnak több táplálékot az állatnak.

Ez tulajdonképpen egyfajta ösztön az ember szempontjából, hiszen ilyenkor a legtöbben maguk is sokkal többet esznek, mint nyáron. Sőt, néhány évtizeddel ezelőtt az állatorvosok gyakran javasolták a táplálékfogyasztás enyhe növelését, mivel a időjárás lehűlése folytán az állatnak valamivel több kalóriabevitelre volt szüksége. Azonban ez minden tévhittel ellentétben nem szükséges, hiszen ezek az állatok általában elegendő táplálékot kapnak az év minden szakaszában, a benti cicák pedig nem találkoznak a kinti hideggel.

2. Tartsd szemmel az iskolai felszereléseket

Ha ősz, akkor iskolaszezon, azonban abba sokszor nem is gondolunk bele, hogy ez az időszak mennyi veszélyes tárgyat rejteget a cicánk számára. Az iskolai ragasztók, a ceruzák, a radírok, festékek és minden, ami egy technika dobozban megtalálható, gyomorrontást okozhat a cicának, ha netalán megkóstolná ezeket. Fontos tudni, hogy a ragasztók elfogyasztás esetén súlyos elzáródásokat okozhatnak a gyomor-bél traktusban, és akár műtéti beavatkozást is igényelhetnek. Így rendkívül fontos ezeket távol tartani az állattól. De ez hasonlóképpen igaz az őszi nagytakarításokra is, illetve az év azon időszakára, amikor felújításokat, esetleg a festéseket végeznénk.

3. Figyelj arra, milyen ételhez jut hozzá

Tartsd távol a macskától a desszerteket, cukorkákat, a zsíros húsokat, csontokat, szószokat, kalóriadús rakott ételeket és fűszerezett oldalasokat, és ne feledd, hogy a fokhagyma és a vöröshagyma rendkívül mérgező az állat számára. Éppen ezért az ételeket a lehető legjobban zárd el cicád elől.

4. Ügyelj a fűtésre

Az egyik legnagyobb veszély az állatok számára az őszi-téli időszakban az, mikor elkezdődik a fűtésszezon. Ugyanis nem csupán a száraz levegő okozhat számukra akár fulladásszerű köhögést is, hanem könnyedén meg is égethetik magukat a fűtőtestekkel, kályhákkal való érintkezés során. Így rendkívül fontos, hogy ezeket kerítsd el, hogy ne tudjon hozzáférni kedvenced. Illetve ügyelj a megfelelő hőmérsékletre is, mely állatok esetében általában olyan 22-25 fok körül mozog.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon