hirdetés

Simon, a macska, aki a kínai polgárháború hőse: élete árán is védte az élelmiszerraktárakat

Ferenczi Deborah

2023. január 6 - Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia: Simon (cat) 

Halottál már a kínai polgárháború hősies macskájáról, aki még az élete árán is képes volt megvédeni az élelmiszerraktárakat? Ő Simon, a mérhetetlenül bátor egerész, aki mindvégig harcolt azért, hogy a katonák ne haljanak éhen a hosszú út során. Ám története még ennél is kalandosabb, még egy ellenséges hajótámadást is túlélt.

hirdetés

Simon feltehetőleg mindössze 3 évet élt, bár a pontos életkorát soha senki se tudta megbecsülni, mégis az egyik legbátrabb macska volt, akit csak ismert a világ. Az alábbiakban az ő lenyűgöző történetéről mesélünk.

Simon, a pimasz egerész

Simon kalandos története úgy kezdődött, hogy éppen az életéért küzdve, éhesen és lefogyva bolyongott egy hongkongi kikötőben, mikor is a 17 éves tengerész, George Hickinbottom, aki brit HMS Amethyst fregatt legénységének tagja volt, felfigyelt rá. George szívébe azonnal belopta magát a macska, így felcsempészte a hajó fedélzetére. Simon természetesen azonnal otthon érezte magát, és meg is hálálta eme cselekedetet, ugyanis rendkívül tehetséges volt a patkányok elfogásában, illetve elfogyasztásában is. Azonban ez nem volt neki elég, ugyanis előszeretettel rejtette el a kimúlt patkányokat a tengerészek ágyában is. Sőt, egyik kedvenc elfoglaltsága volt a kapitányok sapkájában heverészni. Így nemcsak kiváló egerésző képességeiről volt híres, hanem mérhetetlen pimaszságáról is.

Simon, a személyzet kabalája

Rövid időn belül mindenki szívébe belopta magát a pimasz macska, akire a legénység egyfajta kabalaként tekintett. Azonban rövid időn belül megváltozott a hajó parancsnoksága, így úgy vélték, hogy a további szerencsés út érdekében a jövendőbeli hajóskapitányra, Bernard Skinner hadnagyra hagyják a szerencsehozó cicát. A kapitány természetesen azonnal megkedvelte a macskát, így együtt folytatták kalandos útjukat.

Simon sérülése

Azonban a hajót ellenséges támadás érte, és a legénységből mintegy 11 ember az életét vesztette. Hatalmas tűzharc alakult ki, és a kínai hadihajó egyik lövedéke átszakította a kapitány kabinját, ezzel súlyosan megsebesítve az ott tartózkodó Simont és a hadnagyot is, aki nem sokkal ezután bele is halt a sérüléseibe. Azonban Simon nem adta fel, felmászott a fedélzetre, ahol azonnal szakszerű egészségügyi ellátást biztosítottak számára. Úgy vélték, hogy sérülései olyan súlyosak, hogy már nem éli túl az elkövetkezendő éjszakát. Azonban Simon minden elvárás ellenére, hosszas gyógyulás után visszatért korábbi feladataidhoz, és továbbra is büszkén védte az élelmiszereket a kártevőktől.

Simon híressé válása

Miután a hajó hazaindult, Simon hősiességének és csodálatos túlélésének messze híre szaladt, olyannyira, hogy számos rádió, híradó is ódákat zengett a legénység bátor macskájáról. Sőt, a britek kitüntették Dickin-medállal is, ami az állatok Viktória Keresztje. Emellett megkapta a Blue Cross kitüntetést, az Amethyst-medált és a Able Seacat rangot. Utóbbinak az elnyerése különösen komoly jelentőséggel bírt, ugyanis azért kapta, mert megszabadult egy különösen gonosz patkánytól, aki  „Mao Ce-tung” néven vált ismerté.

De ez nem volt elég, levelek ezrei érkeztek Simon számára, és minden kikötőben hatalmas tiszteletnek örvendett. Mikor pedig megérkeztek a brit földre, különleges fogadtatásban részesült. Azonban, mint minden Egyesült Királyságba belépő állatra, Simonra is vonatkoztak a komoly karanténszabályok, így a Surrey-i állatközpontba szállították. Sajnálatos módon egy végzetes vírus tovább fertőzte a háborús sebeit, és 1949. november 28-án életét vesztette. Temetésén pedig több százan rótták le tiszteletüket a bátor macska előtt, akit az Ilford Állattemetőben helyeztek végső nyugalomra.

cicás történetek híres macska igaz történet japán macskás történelem macska történelem megható történet Simon történelem
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink