hirdetés

Miért szeretnek műanyag zacskókba bújni a macskák?

Kövess Péter

2024. január 6 - Képek: Getty Images Hungary

Ha van macska a háznál, akkor bizonyára te is tapasztaltad már, hogy mennyire lázba tudja hozni egy hétköznapi zacskó. Honnan eredhet a szokatlan vonzalom?

hirdetés

Ha a bevásárlás után elkezdesz kipakolni, és a földön marad egy zacskó, szinte biztos lehetsz benne, hogy amikor legközelebb hátrafordulsz, azt fogod látni, hogy kedvenced átszellemülten fészkelődik benne. Bár a szokás teljesen ártalmatlan, felvet bizonyos kockázatokat, ezért jobb, ha a macska ilyenkor nem marad egyedül.

A legtöbb macska számára igazi kincs egy zacskó.

5 ok, ami miatt a macska számára vonzó a zacskó

A macska nejlonzacskók iránt tanúsított rajongása legalább annyira furcsának tűnhet, mint a kartondobozokkal kapcsolatos érdeklődése. De mindkettőre megvan a magyarázat. A zacskó esetében általában az alábbi 5 ok áll a háttérben.

1. Biztonságérzetet nyújt

A macskák szeretnek szűk helyekre bepréselődni, amire hasonló az indokuk, mint amikor nejlonzacskókba bújnak: ez biztonságérzetet ad számukra, és minden bizonnyal elégedettséggel tölti el őket. Amikor ugyanis kedvencedet körülöleli a zacskó anyaga,

az olyan érzés lehet neki, mintha egy meleg takaróba bugyolálnád.

2. Csábító a szaga

A műanyag zacskók gyártásához gyakran marhafaggyút (vagyis a marhahús zsírját) használják fel, amelynek a szaga még hosszú idő után is érezhető marad – legalábbis a kifinomult érzékekkel megáldott macskának. Egyes állatok ezért hajlamosak lehetnek nyalogatni vagy megrágni a zacskókat. Ezt azonban semmiképp sem szabad hagyni. Hogy miért, arra visszatérünk később.

Nem jó, ha nyalogatja vagy megrágja.

3. Izgalmas a hangja

Az összegyűrődő nejlonzacskó jellegzetes hangot ad, ami felkelti a kíváncsi természetű macska érdeklődését. Így ez arra ingerelheti, hogy elkezdjen játszani vele – főleg, miután minden érintésnél, pofozgatásnál újra és újra megismétlődik.

4. Alkalmas a figyelemfelkeltésre

Talán nem ér meglepetésként, hogy a macska nagyon élvezi, ha minden figyelem ráirányul. Ehhez tökéletes eszközt jelent a műanyag zacskó, amelyen mozgolódva elérheti, hogy a gazdi félretegye teendőit, és végre vele foglalkozzon.

A játék után egy kis szundításra is alkalmas.

5. Meleget ad

A macskák imádják a meleg helyeket, ahol összegömbölyödhetnek, hogy aludjanak egy nagyot. Amikor a zacskóba burkolóznak, az ezt az igényt szolgálja ki, mivel valamilyen szintű melegséget és kellemes érzetet nyújt.

Minél több a zacskó, annál jobb.

Ezért kell a műanyag zacskókkal vigyázni

A műanyag zacskók több szempontból is veszélyesek a macskákra nézve. Ha megrágják őket, az ártalmas lehet az egészségükre, ráadásul ha rájuk tekerednek, akár meg is fulladhatnak miattuk. A szakértők ezért azt javasolják, soha ne hagyd kedvencedet egyedül a nejlonzacskókkal, és azokat olyan helyen tartsd, ahol nem férhet hozzá.

Ebben a cikkben egy másik káros szokásról, mégpedig a picáról írunk részletesebben. Mivel igen ygakori a cicák körében is, érdemes tájékozottnak lenned!

macska miért műanyag zacskó nejlonzacskó szokás veszély viselkedés zacskó
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink