hirdetés

Miért nem nyávognak egyes macskák?

Hangai Lilla

2024. május 9 - Képek: Getty Images Hungary

Ha a macskád nem különösebben beszédes, vagy esetleg a nyávogása olyan gyengécske, akár a harmat, az még nem feltétlenül jelez bajt. Ám vannak olyan jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy valamilyen betegség áll a háttérben.

hirdetés

Máris eláruljuk, mi lehet annak az oka, hogy a macska nem nyávog.

Ez a sziámi a tekintetével üzen, nem a hangjával. Nem lennénk a gazdi helyében

Természetellenes dolog, ha a macska nem nyávog?

A macskák egymással nem nyávogáson keresztül kommunikálnak, kivéve a mamacicát és a kicsinyeit. A jelenlegi álláspont az, hogy a nyávogást kifejezetten a mi kedvünkért fejlesztették ki a háziasodás során annak érdekében, hogy beszélgetni tudjanak velünk. Ha egy macskát például az utcáról mentettek, tehát nem emberekkel körülvéve szocializálódott, nagyon gyakran előfordul, hogy szinte egyáltalán nem, vagy nagyon kis mértékben nyávog.

Aztán persze ott van az egyéniség is, mint faktor, hiszen tudod te is, ahány macska, annyi jellem. Egyértelműen vannak közöttük, akik vokálisabbak, míg mások csendesebbek. Mindezek mellett a fajta is befolyásoló tényező. Míg a sziámi cicák híresek arról, hogy mindenről van mondanivalójuk, addig például a burmai szent templommacskákra nem annyira jellemző a fecsegés.

Amennyiben azonban egy vokális cica hirtelen csöndessé válik, az adhat aggodalomra okot. Különösen akkor, ha a kedvenc emellett letargikusnak is tűnik, és mutatja a lentebb részletezett tüneteket. Ebben az esetben mindenképpen javasoljuk, hogy látogassátok meg az állatorvost; ott majd kiderül, hogy mindössze a cicus jelleme formálódik-e, vagy esetleg kezelésre szorul.

Ő aztán biztosan nem egy visszafogott típus

Ez okozhatja a macska hirtelen elcsendesedését

Felső légúti fertőzés

Az emberekhez hasonlóan a felső légúti fertőzés is okozhat rekedtséget és gégegyulladást a macskáknál. Ha kedvenced olyan tüneteket is mutat, mint a köhögés, tüsszögés, a szem körüli nyálkahártyák duzzanata, letargia és az orrfolyás, a nyávogás hiánya feltehetően ezen betegség tünete lesz. Az állatorvos valószínűleg antibiotikummal fogja kezelni a cicát ebben az esetben.

Pajzsmirigy-túlműködés

Idősebb macskáknál a pajzsmirigy túlműködése súlycsökkenést mellett rekedtséget is okozhat, ugyanakkor bizonyos egyedeknél éppen hogy megnövekszik a betegség hatására a vokalizáció mértéke. Mindenképpen azonnali kezelésre szorul a cica, az állapot ugyanis más szerveit is érinti, és az életminősége is jelentősen csökken.

Ha a macska örök csacsógóból lesz néma jószág, mindenképpen vidd el az állatorvoshoz!

Gégebénulás

Más néven a laryngeal paralysis bár ritka, esetében a gége idegkárosodása szintén hangváltozást okozhat, és megzavarhatja a macska légzését. Köhögést, súlycsökkenést és étkezési nehézségeket is eredményez, amiből egyből látható, hogy igen súlyos eset, amely azonnali orvosi ellátást igényel.

Daganatok vagy polipok

A macska torkában és hangszálaiban lévő különböző típusú növekedések előidézhetik a hang megszűnését. Ezek a jóindulatú polipoktól a nagyon súlyos rákos daganatokig terjedhetnek, így ha a cica rekedt lesz, megváltozik a hangja, tüsszög, köhög, zajos vagy nehezen lélegzik, azonnal vidd el az állatorvoshoz!

Ide kattintva megtudhatod, hogyan valóban megtanulhat-e egy ember úgy nyávogni, hogy azt értse a macskája.

macska nyávog miért nem nyávog a macska nyávog a macska nyávogás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink