hirdetés

Tudtad, hogy a macskák akkor is felismernek téged, ha évek óta nem találkoztatok? Ilyen kiváló memóriával rendelkeznek

Ferenczi Deborah

2023. március 5 - Képek: Getty Images Hungary

Az ember hosszú ideig képes emlékezni azokra, akikkel élete során már találkozott. A kutatókat azonban rendkívül foglalkoztatta az a kérdés is, hogy a macskák mennyi ideig képesek emlékezni egy emberre.

hirdetés

Az, hogy a macskák képesek-e emlékezni az emberekre, elsősorban a hosszú távú, illetve a rövidtávú memóriájuk működésén múlik. Az vitathatatlan, hogy a cicák kognitív képességei rendkívül fejlettek, azonban a tudomány leginkább arra volt kíváncsi, hogy ha például a cica éveken keresztül nem látta a gazdáját, akkor vajon képes-e azt felismerni.

Emlékeznek a macskák az emberekre?

Elsősorban azt érdemes tudni, hogy az állat rövidtávú memóriája kb. 16 óra hosszára képes elraktározódni, azonban a hosszú távú emlékei megmaradásának nincsen megjelölt ideje. A kutatók úgy vélik, hogy valószínű, hogy ha mondjuk külföldre költöztél, és a cicád a család más tagjaival maradt otthon, de te évek múlva hazalátogatsz, akkor meg fog ismerni. Ennek az oka pedig az, hogy nem csupán vizuális úton képesek emlékeket szerezni, hanem szaglás, tapintás és asszociatív memória útján is.

A macskák egymásra is emlékeznek

Szintén érdekesség, hogy tanulmányok kimutatták, hogy az együtt felnevelkedett macskák képesek egymással olyan erős köteléket kialakítani, hogy elválasztásuk esetén akár még hiányt is érezzenek. Így nem meglepő az sem, ha ezek a cicák az újbóli találkozás alkalmával megismerik egymást, hiszen kötődés alakult ki közöttük korábban.

Hiányzol a macskádnak, ha elmész otthonról ?

Szintén érdekes kérdés, hogy vajon hiányozol-e a cicusodnak, ha elmész otthonról. Az tény, hogy esetükben a szeparációs szorongás érzése sokkalta ritkább, mint a kutyáknál, hiszen kiválóan boldogulnak egyedül is. Érdekes, hogy tanulmányok kimutatták, hogy a macskák nem változtatnak a viselkedésükön, mikor egyedül maradnak. De természetesen léteznek olyan cicák, akik stresszesebbek gazdájuk nélkül.

Akkor emlékeznek a macskák az emberekre?

A macskák valóban képesek emlékezni az emberekre, azonban ez nem azt jelenti, hogy folyamatosan gondolnak ránk, ha éppen nem vagyunk ott. Inkább arra vonatkozik, hogy mikor újra találkoztok, akkor megörül neked és felismer, akár még hosszú idő után is. Ennek pedig kulcsa az asszociatív memória. Lehet, hogy ha megérzi az illatodat vagy meghallja a hangodat, akkor azonnal felismer téged. Főleg akkor, hogy ha erősen kötődött is hozzád. Tehát nem kell félned attól, hogy a macskád nem ismerne fel téged hosszas távollét után. Biztosan örülni fog neked!

kötődés macska emlékei macska felismeri a gazdát macska memória macska szeretet macskaagy ragaszkodik a macska szeparációs szorongás
hirdetés

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!