hirdetés

Ilyen szégyentelen módszerrel irányít téged is a macskád

Hangai Lilla

2024. április 22 - Képek: Getty Images Hungary

Oké, talán azon a kijelentésen, hogy macskád irányít téged, nem annyira lepődtél meg, de hogy pontosan mivel, az még okozhat megdöbbenést.

hirdetés

Egy tanulmány kimutatta, hogy a gazdik számára ez a manipulatív jelzés kifejezetten idegesítő, így azonnal cselekvésre késztet. Komolyan mondjuk, ha lenne hüvelykujjuk, nagy gondban lennénk! A következőkből megtudhatod, hogyan irányít a macska.

A macska trükkösen irányít

Karen McComb a tanulmány ötletét a saját macskájával szerzett tapasztalataiból merítette, aki reggelente következetesen, nagyon kitartó hangadással ébresztette fel. Miután beszélt más macskatulajdonosokkal, megtudta, hogy néhányuk kedvence is hasonló típusú hívást használt. Mint tudós, aki az emlősök hang alapú kommunikációját tanulmányozza, úgy döntött, hogy megvizsgálja a manipulatív nyávogást.

„A felszólító dorombolás valószínűleg elfogadhatóbb az emberek számára, mint a nyílt nyávogás, ami miatt a macskákat valószínűleg kitessékelik a hálószobából” – magyarázza Karen McComb, a Sussexi Egyetem munkatársa a Live Science-nek a jelenség mozgatórugóit. A macskák ugyanis egy különös, nyávogásba ágyazott dorombolással irányítják a gazdát, amely tulajdonképpen egy magas hangfekvésben megszólaló síráshoz hasonlatos. Ez elég idegesítő ahhoz, hogy ne tudjuk ignorálni, azonban nem annyira zavaró, mint amikor a macska teli torokból üvölt. A cicák leginkább akkor vetik be ezt a trükköt, ha szeretnék megtömni a hasukat.

Ha azonnal a gyereksírás jutott eszedbe, bizony nem állsz távol a dologtól. Korábbi kutatások hasonlóságokat mutattak ki a macskanyávogás ezen változata, és a csecsemősírás között. Karen McComb szerint ez a kiáltásba torkolló dorombolás gátlástalanul használja ki az emberek érzékenységét a sírás hangjára, amelyeket elsősorban az utódok táplálásával azonosítunk. Egy újabb sunyi trükk, hogy a dorombolással vegyített nyávogás megtöri a hang harmóniáját, így nehezebb tolerálnunk és hozzászoknunk, vagyis minden egyes alkalommal sikerre viszi a próbálkozásukat.

„Hűséges szolgám, jobban teszed, ha urad és parancsolód nem éhezteted tovább, különben megismerkedsz haragom pusztító erejével!"

Még azok is értik a célzást, akiknek soha nem volt macskája

A kísérletek összeállítása nem volt egyszerű. Míg a macskák doromboltak és beszélgettek gazdáik körül, addig nem voltak hajlandók ugyanígy viselkedni idegenek előtt. Ezért McComb és csapata megtanította a macskatulajdonosokat, hogyan rögzítsék a kedvenceik által kiadott hangokat, amikor éppen eleség után sóvárognak, és amikor valami más vágyukat, észrevételüket fejezik ki. A csapat összesen 10 különböző macskáról gyűjtött felvételeket.

A kutatók ezt követően visszajátszották 50 embernek ezeket a hangokat, akik közül nem mindegyiknek volt macskája. Az eredmények azt mutatták, hogy még azok is, akiknek soha nem volt cicájuk, ezt a nyávogásba ágyazott dorombolást sokkal sürgetőbbnek ítélték meg. Amikor a csapat újraszintetizálta a rögzített vokalizációkat, hogy eltávolítsák a beágyazott sírást, de minden mást változatlanul hagytak, a tesztalanyok ezeket a hangokat már jelentősen kisebb mértékben írták le sürgetőként.

„Úgy gondoljuk, hogy a macskák megtanulják drámaian eltúlozni a dolgokat, ha így hatékonynak bizonyulnak az emberek válaszának kiváltásában” – magyarázza a kutató. Majd azt is hozzátette, hogy nem minden macska veti be ezt a trükköt. Úgy tűnik, hogy a legtöbbször olyan cirmosoknál alakul ki, akik szorosabb kapcsolatban élnek a gazdáikkal. Vagyis ha jeleznek valamit, az az esetek nagyobb százalékában vált ki valamilyen visszajelzést.

Valószínűleg ezt a vöröskét is éheztetik, ezért jelez az üres tálja mellett

Ide kattintva megismerheted a legjellegzetesebb macskahangokat, mint amilyen az ekekekekek is.

dorombolás hangadás macska kommunikációja nyávog a macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink