hirdetés

Hogyan ismerik fel a macskák a gazdáikat? Ezek a támpontjai

Kövess Péter

2023. december 12 - Képek: Getty Images Hungary

A kutatókat már régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy a macska számára tényleg ismerős-e a gazdi személye. Eláruljuk, mire jutottak vizsgálódásaik során.

hirdetés

Sok gazdi tapasztalja, hogy amikor a nap végén hazaér, kedvence elé megy az ajtóba és hangos nyávogással vagy dorombolással fogadja őt. Ha azonban egy idegen lép be a lakásba, ugyanez a macska elbújik, vagy nemtetszésének ad hangot. De mit mond a kérdésről a tudomány? Valóban azonosítani tudja a macska a gazdiját?

Gyakran úgy tűnik, mintha a macska örömmel fogadná a gazdi érkezését.

Ezért gondolják, hogy a macska számára ismerős a gazdi

Nem kérdezhetjük meg a macskától, hogy felismer-e minket vagy emlékezik-e ránk, ezért a választ a fiziológiájából és a viselkedéséből kell kikövetkeznünk” – vetítette elő Mikel Delgado állatviselkedés-kutató.

A kutatók az évek során több kísérletet is végeztek, hogy teszteljék a macska képességét az emberek megkülönböztetésére. Az egyik tanulmány során például azt ellenőrizték, hogyan reagál az állat arra, ha gazdija hangját hallja, szemben egy idegenével.

A legtöbb macska intenzívebben reagált gazdája hangjára.

Egy másik tanulmányban a kutatók különféle felvételeket játszottak le az állatoknak, amelyeken gazdik és idegenek olyasmiket mondtak, hogy „Akarsz játszani?”, vagy „Hogy vagy?”. Amikor az idegenek beszéltek, a macskák nem reagáltak, gazdijuk hangjára viszont éberek lettek. Abbahagyták, amit csináltak, és a hang felé indultak.

A hangod ismerős lehet neki.

A kísérletek arra engednek következtetni, hogy a macskák emlékeznek gazdájuk hangjának egyedi tulajdonságaira, így annak hangerejére, hangszínére és hangmagasságára.

A megjelenésed és a szagod is segítheti őt

A macskák valószínűleg más támpontokat is használnak. Szakemberek úgy vélik, hogy valamilyen szinten felismerhetik az ember egyedi fizikai megjelenését (vagyis méretét és alakját), megkülönböztetve őt házastársától, gyermekétől vagy épp egy idegentől.

A szagodat is megérzi.

Az állatviselkedés-kutató szerint fontos jelentőséggel bírhat a macska érzékeny szaglása is, ami szintén segíthet abban, hogy a macska azonosítsa az egyes embereket. Ez annyira kifinomult, hogy az állat akár arra is rájöhet, hogy a vele egy háztartásban élő macskatársa állatorvosnál járt.

A hangod, a megjelenésed és a szagod tehát mind hozzájárulhat ahhoz, hogy a macskád képes legyen felismerni téged.

De mi van azokkal a macskákkal, akik minden emberre ugyanolyan lelkesen reagálnak? Vajon belőlük hiányzik a képesség az emberek megkülönböztetésére? Delgando szerint nem feltétlenül. A magyarázat talán csak annyi, hogy ők az átlagosnál barátságosabbak és kíváncsibbak. Ez azzal függhet össze, hogy életük első heteiben kiválóan szocializálódtak.

Hogy a macska valóban szereti-e a gazdáját, vagy csak túlélési ösztöne miatt tart ki mellette, arról itt írtunk részletesebben.

ember érzékek felismeri gazdi hang kutatások macska szaglás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink