hirdetés

Ezért emelkedik a menhelyeken a fajtatiszta macskák száma

Hangai Lilla

2024. június 6 - Képek: Getty Images Hungary

A nemrégiben megjelent Argylle című film egyik szereplője egy hátizsákban utazó skót lógófülű macska. Az RSPCA, a világ egyik legnagyobb állatokat támogató jótékonysági szervezete az ilyen és ehhez hasonló filmeket okolja azért, hogy a fajtatiszta macskák száma folyamatosan növekszik a menhelyeiken.

hirdetés

Ilyen például maine coon is, amelyek száma az utóbbi 6 évben 300%-ot ugrott. A következőkből megtudhatod, hogyan vélekedik az RSPCA a kialakult helyzetről. Valamint azt is eláruljuk, hogy mely fajtatiszta macskák lesznek a leggyakrabban menhelyek lakói.

Rohamosan nő a menhelyre száműzött fajtatiszta macskák száma

Az RSPCA gondozásában a legtöbb fajtatiszta menhelylakó a perzsák közül kerül ki; a jótékonysági szervezet adatai 92%-os növekedést mutatnak 2018 óta. A második leggyakoribb a ragdoll, 61%-os növekedéssel, de már a bengáli is helyet kap a szomorú összesítésen a 22%-os növekedésével.

Alice Potter, az RSPCA macskajóléti szakértője a következőket mondta: „Az elmúlt néhány évben bizonyos macskafajták számának növekedését tapasztaltuk annak eredményeként, hogy a »designer« fajták egyre népszerűbbek a tulajdonosok körében. Sajnos sok ilyen macskafajta eltúlzott fizikai jellemzőkkel rendelkezik. Ezek közül néhány olyan szélsőségessé vált, hogy fájdalmat és szenvedést okozhat az állatnak. Vannak, amelyek hajlamossá tehetik a macskákat bizonyos rendellenességekre, mások pedig megakadályozzák, hogy megfelelően viselkedjenek.”

A film bemutatása után több vezető állatjóléti jótékonysági szervezet, köztük az RSPCA, együttesen levelet írtak az Argylle mögött álló filmstúdiónak, a Universal Picturesnek. Felszólították őket, hogy „a jövőben ne tegyék vágyottá és vonzóvá az ilyen típusú macskákat egészségügyi problémáik miatt”. A szervezetek ezen kívül azt tanácsolják a macskatartóknak, hogy ne szállítsák úgy hátizsákban az állataikat, mint a filmben megjelenő Chipet. Ezek a hordozók ugyanis gyakran nagyon kicsik, így lekorlátozzák az állatot. Valamint problémásak lehetnek abból a szempontból is, hogy nehezen tudják bennünk szabályozni a saját testhőmérsékletüket.

A skót lógófülű rendkívül megkapó jelenség, de a tenyésztése számos etikai kérdést felvet

Félő, hogy a skót lógófülű lesz a következő

A skót lógófülű macskák – amilyen az Argylle című új filmben is szerepelt –, olyan genetikai rendellenességgel súlyosbítottak, amely kritikus és fájdalmas sántaságot okoz. Ennek oka, hogy a jellegzetes, lekonyuló fülekért felelős porcrendellenesség az ízületekre is hatással van. Pontosabban fájdalmas ízületi gyulladást okozhat már fiatal koruktól kezdve” – magyarázta a szakértő.

Hozzátette, hogy ugyan ebből a fajtából egyelőre nem sok van a gondozásukban, félő, hogy a film miatt többen akarnak majd ilyen macskát. Népszerűségük anélkül lendül fel, hogy az emberekben tudatosodna, milyen problémák érinthetik ezeket az állatokat. A folyamat részeként pedig a felelőtlen szaporítók is elkezdhetik nagyobb számban kitermelni ezeket a cicákat, semmit sem törődve azok egészségi állapotával.

Ide kattintva részletesebben is megismerkedhetsz a skót lógófülűt érintő problémákkal.

állatvédő szervezet fajtatiszta macska macska a popkultúrában menhely menhelyi macska skót lógófülű
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!