hirdetés

Hangosabb, mint egy mosogatógép: videón a világ leghangosabban doromboló macskája

Hangai Lilla

2023. május 25 - Képek: Guinness World Record/ YouTube

Merlin, a szmokingos cica lett az új Guinness-rekorder! Dorombolásának hangereje a szakértők szerint egy mosogatógép hangjával is könnyedén felveszi a versenyt.

hirdetés

A gazdi, Tracy Westwood és Merlin az angliai Torquay városában élnek, ahol a nő számtalan esetben szembesült azzal, hogy beszélgetés közben meg kellett ismételnie, amit mondott, mert a cicája olyan hangosan volt elégedett. A doromboló macska a rekord teljesítését egy tálka tonhalas eledelnek köszönhette.

A rekord megdőlt, a leghangosabban doromboló macska nem Smokey többé

A szmokingos kandúr 67,8 decibeles dorombolásával döntötte meg az eddigi rekordtartó, Smokey eredményét. Smokey csak egy iciri-picirivel maradt le Merlintől a maga 67,68-as regisztrált értékével. Hogy legyen mihez viszonyítanod, egy átlagos macska dorombolása 25 decibel körül van.

A GWR szerint Merlin dorombolása olyan hangos, mint egy légkondicionáló, de edzett kihívója a mosogatógépnek és a zuhanynak is. Míg Smokey a maga rekordját otthona kényelmében állította fel, addig Merlin a „Cats Make You Laugh Out Loud 2” nevű brit tévéműsorban bizonyította rátermettségét.

Néhány szóban a nyertesről

Az akkor 13 éves Merlin mentett cica, akit Tracy Westwood és lánya, Alice hoztak el egy menhelyről, akkor még mit sem sejtve nagyívű karrierjéről. A hölgy a műsorban azt is elmondta, hogy korábban is mérték már a kandúr dorombolásának hangerejét, akkor még ennél is magasabb számot mutatott a műszer.

„Amikor filmet nézünk, fel kell hangosítanom a tévét, vagy ki kell vinnem őt a szobából. Ha eszik, nagyon hangosan dorombol; hallom akkor is, ha szárítom a hajam. Amikor mosakszik, egyre hangosabb és hangosabb lesz; néha, amikor telefonálok, az emberek megkérdezik, mi ez a zaj a háttérben. Meg szoktam nekik mondani, hogy a macska az, de nem tudom, hogy hisznek-e nekem.” – magyarázta.

„Itt a Guinness World Records-nál élvezzük, hogy találkozhatunk olyan tipikus, mindennapi kedvencekkel, akiknek meglehetősen egyedi tehetségük van. A torquay-i macska, Merlin pont ilyen! Lenyűgöző volt megtapasztalni, milyen hangos volt a dorombolása a valóságban, és annak ellenére, hogy dorombolásának hangereje néhányszor elmaradt a jelenlegi rekordétól, egy tálka tonhalas macskaeledel megadta a kellő ihletet” – nyilatkozta Jamie Clarke, a Guinness World Records szóvivője.

Meghökkentő érdekességek a dorombolásról

A macskák nemcsak akkor dorombolnak, ha boldogok vagy elégedettek. Az újabb kutatások szerint az érzelmeik kifejezésére használják, így akkor is csinálják, ha meg akarják nyugtatni magukat valamilyen stresszhelyzetben.

Az ugyebár kiderült, hogy a hangerőt illetően meglepően nagy különbségek lehetnek, de a frekvenciája mindig 20 és 140 Hz között van, ami gyógyító hatással van az ízületekre és a szövetekre is. Ebből kiindulva elképzelhető, hogy a macskák dorombolhatnak azért is, hogy önmagukat nyugtassák és gyógyítsák.

Rendkívül érdekes, hogy a macskafélék között csak a hiúz és a gepárd képes dorombolni, amit a merev nyelvcsont tesz lehetővé. Az oroszlánok és a tigrisek is hallatnak hasonló hangot, de az a kilégzéskor megrezgetett hangszálak következtében jön létre, így nem hívható dorombolásnak. Ha érdekel a téma, itt írtunk róla bővebben.

dorombolás dorombolás hatása guinness rekord leghangosabban doromboló macska tények a dorombolásról
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink