hirdetés

Devon rex és cornish rex – te tudod melyik kicsoda?

Mádi-Krezinger Cintia

2024. április 1 - Képek: Getty Images Hungary

A cornish rex és devon rex nem csak nevében hasonlít egymásra.

hirdetés

Fajtákat összehasonlító sorozatunk újabb állomásához érkezve ezúttal két rex fajtát, a cornish rexet és devon rexet állítjuk párba. A két cica ugyan sok jellemzőben osztozik, de azért eltérések is bőven akadnak.

Cornish rex

Eredetük

Mindkét fajta érdekessége, hogy természetes genetikai mutáció eredményei. Az első, később cornish rex névre keresztelt cica őse 1950-ben született Cornwallban. Az első devon rexre 1959-ben bukkantak Devon megyében. Először azt hitték, hogy a különleges cica a cornish-sal osztozik a genetikáján, a tenyésztés során azonban kiderült, hogy egy másik, szintén természetes genetikai mutáció okozta az állat göndör szőrzetét.

Megjelenésük

Bár törékenynek tűnhetnek, valójában ez a két közepes termetű macska ugyan finom csontozatú, de izmos fajta. Átlagos súlyuk 3-4 kilogramm között mozog. Bundájuk hasonló, de nem egyforma. Míg a devon szőrzete rövid, puha tapintású és hullámos vagy göndör, addig a cornish-é selymes, a testéhez simuló és minden esetben göndör. A színek és mintázatok tekintetében a fajtastandardok mindkét cicánál bármilyet engedélyeznek.

Ha közelebbről megvizsgáljuk a fajták fejét, újabb eltéréseket láthatunk. Bár mindkét cica hatalmas fülekkel rendelkezik, a devon rex fülei mélyen ülnek, végüket pedig gyakran apró szőrpamacs díszíti. A cornish rexnek ezzel ellentétben a fejtetőn magasan tűzött, lekerekített végű fülei vannak. Különbség még, hogy a cornish rex farka hosszú, a devon rexé azonban közepesen hosszú.

Devon rex

Jellemük

Mindkét cica viszonylag magas aktivitású. Szeretik a játékot és imádnak a gazdijuk közelében lenni. A cornish rex szeretetét inkább testbeszédével, mint hangjával jelzi, a devon rexre azonban jellemző, hogy halk hangján beszélgessen a gazdájával.

Különbség még a két fajta között, hogy bár a cornish rex sem buta, a devon rex intelligenciája szembetűnőbb. Ők ugyanis örömmel tanulnak trükköket, szívesen apportíroznak, és az agyukat is megmozgató játékokban is kiemelkedően teljesítenek. A cornish rex játék közben inkább a szaladgálást, ugrálást és mászást részesíti előnyben.

A devon rex egy huncut, mozgékony kedvenc, aki bárhová felmászik, ahová csak tud. A cornish rex is hasonlóan szórakoztató társ, akit ha kizársz a szobából, kinyitja az ajtót és akkor is bemegy hozzád.

Ide kattintva  megismerkedhetsz az összes rex típusú macskával. Írunk arról, hogy kiknek valók, milyen jellemző betegségeik vannak és hogyan kell őket ápolni.

cornish rex devon rex fajták összehasonlítása
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink