hirdetés

Macskádnak is lehet magas a vérnyomása: ilyen esetekben fontos a rendszeres ellenőrzés

Ferenczi Deborah

2023. január 10 - Képek: Getty Images Hungary

A magas vérnyomás viszonylag gyakori és potenciálisan súlyos veszélyt jelent a macskák egészségére. Általánosságban elmondható, hogy a magas vérnyomás egy mögöttes betegséghez kapcsolódóan alakul ki, ami megzavarja a szervezet normális vérnyomásának fenntartásáért felelős szabályozó rendszereit. Így fontos, hogy ne csak a magas vérnyomás problémáját kezeljük, hanem a mögöttes betegségeket is.

hirdetés

A leggyakoribb mögöttes betegségek közé tartozik a krónikus vesebetegség, a pajzsmirigy-túlműködés, illetve a szívbetegségek is. Azonban sok esetben nem lehet azonnal meghatározni a mögöttes okot.

Klinikai tünetek a macska magas vérnyomására

Fontos tudni, hogy a macska magas vérnyomása könnyedén okozhat az állat ereiben, szerveiben és szöveteiben sérülést. A magas vérnyomásban szenvedő cicák esetében a szem, az agy, a vese és a szív a leginkább veszélyeztetett szervek. Az alábbiakban összeszedtük azokat a tényezőket, melyek fennállásának esetén érdemes megmérni az állat vérnyomását.

  • 7 éves kor felett ajánlott a vérnyomás rendszeres mérése
  • vesebetegségek esetén
  • idegrendszeri tünetek (koordinációs zavar, agyi reflexkiesések, ájulás, görcsrohamok)
  • hormonális megbetegedések (pl. pajzsmirigy-túlműködés, Cushing-kór, hiperaldoszteronizmus)
  • szemészeti tünetek (pupillatágulat, bevérzések a szemen)

A diagnózis megállapítása

Természetesen a magas vérnyomást vérnyomásméréssel lehet diagnosztizálni, azonban fontos, hogy ezt több eset után határozzuk meg, ugyanis előfordulhat, hogy az állat a rendelőben túl stresszes, és ezért lesznek nagyon magasak az értékei. Éppen ezért érdemes ezeket a méréseket olyan környezetben elvégezni, melyek kevésbé járnak stresszel az állat számára. Ugyanis meglepő módon az állatok esetében is igencsak gyakran kimutatható a fehér köpeny szindróma. A macskák vérnyomása nagyon hasonló mértékben mozog, mint az emberé. Tehát esetükben is a 120/80 hgmm a normális, de általában a rendelőben jelentkező stressz miatt elfogadható 150/95 hgmm értékig az eredmény. Azonban a 180/120 hgmm fölötti értékek rendkívül magasnak számítanak, ebben az esetben gyógyszeres kezelés szükséges. Illetve egy mindent áttekintő komolyabb vizsgálat is, ugyanis nagyon valószínű, hogy valamilyen alapbetegség van a háttérben.

Hogyan lehet kezelni a magas vérnyomást?

A magas vérnyomás kezelése alapvetően gyógyszeresen történik. Azonban, mint már hangsúlyoztuk, elengedhetetlen az, hogy az estlegesen háttérben meghúzódó, mögöttes betegségek is ki legyenek vizsgálva. Ugyanis, ameddig az igazi probléma nincsen megfelelően diagnosztizálva, addig sajnálatos módon nem lehet megfelelően kezelni a magas vérnyomást. Így amennyiben ezt tapasztalod cicádnál, mindenképpen szánj arra időt, hogy alaposan kivizsgálják az állatot.

beteg a macska betegség tünetei fizikai betegség idős macska magas vérnyomás
hirdetés

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!