hirdetés

Ismerd meg a vérfarkasmacskát: ez okozza Atchoum kinézetét

Molnár Enikő

2024. március 30 - Képek: Getty Images Hungary

A torzonborz cica az internet sztárja, nem véletlenül. Egyedi kinézete megragadja az emberek figyelmét, ám megvan az árnyoldala a különleges külsőnek.

hirdetés

Atchoum, a „vérfarkasmacska” egy ritka, veleszületett betegséggel éli az életét, amit hipertrichózisnak hívnak. Fajtáját tekintve perzsa macska, ám kinézetben nyilván erősen eltér egy átlagos perzsa cicától. A hipertrichózis miatt más szőrápolási igényei vannak, mint egy átlagos macskának, Atchoum esetében pedig még extrákkal is jár.

A vérfarkasmacska története

Atchoum egy hím macska, aki 2014 májusában született, Kanadában. Egy állatorvosnak ajándékozták, de úgy hozta a sors, hogy végül nem ő lett a gazdája. Ugyanis ennél a rendelőnél dolgozott egy állatkozmetikus, Nathalie, aki beleszeretett a torzonborz, vadóc kinézetű cicába. Megkérdezte az állatorvost, hogy örökbe fogadhatja-e a sárga szemű kócos kölyköt, az orvos pedig beleegyezett. Így közel 10 évvel ezelőtt otthonra lelt a cica, és azóta is szeretettel van körbe véve.

Nem sokkal később kiderült, hogy egy ritka, veleszületett betegsége van, a hipertrichózis. A gazdája elmondása szerint ez nála úgy jelenik meg, hogy az arcán lévő szőr vastagabb, a textúrája inkább egy kutya bundájához hasonlít, nem pedig egy perzsa macska pihe-puha szőréhez. A karmai nehézséget jelentettek neki, nagyon gyorsan nőttek, deformálódtak, az ujjpercei megvastagodtak. Hosszú távon a járás is lehetetlenné vált volna számára, így az állatorvosnak, akihez eredetileg került, nem volt más választása, karomtalanítania kellet Atchoumot. A karomtalanítás azt jelenti, hogy minden ujj utolsó csontját amputálják. Ez Atchoum esetében kikerülhetetlen eljárás volt, ám van, aki ok nélkül végezteti el macskáján ezt a műtétet. Sokat elmond a beavatkozásról, hogy Angliában már betiltották… A karmok és a szőrnövekedés mellett a fogaival sincs minden rendben, nagyon aprók, porózusak és sérülékenyek.

A problémái nem állítják meg

Bár nem egyszerű az élete, Atchoumot látszólag nem hatja meg a helyzet. A karmait kölyökkorában távolították el, tehát lassan már 10 éve. Tükörbe nem szokott nézni, így nem látja, hogy milyen kis torzonborz (bár szerintünk imádni való a kinézete, és jól áll neki az „őrült tudós” esztétika). A fogai pedig nincsenek hatással az étvágyára. Így egy nagyon vidám, játékos cica, aki minden nap mosolyt csal a családtagjai arcára. Emellett pedig a közösségi médiában is nagyon sikeres a „vérfarkasmacska” minden posztja, az emberek rajonganak a nem mindennapi kinézetéért.

Mi az a hipertrichózis?

A hipertrichózis nem tipikusan macskabetegség. Valószínűleg mindenki hallott már róla, de nem biztos, hogy névről ismeri, pontosabban nem valószínű, hogy az orvosi elnevezéséről. A köznyelvben „farkasember-kórként” vagy „farkasember-betegségként” szokták emlegetni.

A hipertrichózis abnormális mértékű (nagyon gyors) szőrnövekedéssel jár. Lehet veleszületett, illetve szerzett és megmutatkozhat lokálisan (csak bizonyos területeken) vagy generalizáltan (tehát az egész testet érintve) is. A veleszületett formája nagyon ritka, a hátterében valószínűleg genetikai elváltozás áll. Gyógyítani nem lehet, de a tüneti kezelés lehetséges. A szerzett hipertrichózis gyakori okozói a következők lehetnek: valamilyen gyógyszeres kezelés, hormonális probléma, daganatos megbetegedés, illetve evészavar.

Bár Atchoum esetében a vérfarkasmacska becenév alatt a hipertrichózis megnyilvánulását értjük, vannak olyan cicák, akik tényleg úgy néznek ki, mint az apró vérfarkasok. Ők egy viszonylag új macskafajta képviselői, amit úgy hívnak, hogy lykoi.  Ide kattintva olvashatsz róla részletesebben.

atchoum hipertrichózis perzsa macska vérfarkasmacska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink