hirdetés

Mentőakció a vadmacskákért

Gerhát Petra

2024. június 9 - Képek forrása: Getty Images Hungary

Vadmacska mentőakciót hirdetett a Budakeszi Vadaspark. Az állomány feltérképezése mellett DNS-vizsgálatokkal és edukációval is igyekeznek a magyarországi vadmacskák helyzetét felmérni.

hirdetés

Egy három lábon álló programot hirdetett meg a Budakeszi Vadaspar a hazai vadmacska populáció megmentéséért. Oktatási, kutatási és fajmegőrzési pilléren nyugszik a mentésre irányuló projektjük, melyről a Greendexnek számoltak be nemrég. Mint kiderült, a Pest vármegyei vadaspark élen jár az őshonos vadmacska populáció monitorozásában, de az oktatást is igencsak fontosnak tartják. A jövő generációinak felelőssége a magyarországi vadmacskák megmentésében ugyanis hatalmas.

Vadmacskákat mentenek Budakeszin

Vadmacskákat mentenek

Tematikus napokat takar, például a júniusban megrendezésre kerülő jótékonysági futóversenyen, szakmai konferenciákon, óvodákba, iskolai és egyetemi kitelepülésen ismertetik meg a hazai vadmacska állomány helyzetét az érdeklődőkkel. A vadasparkba látogatóknak is mesélnek a fajról és a felmerülő problémákról.

„A kutatás keretein belül a Pilisben 16 vadkamerát működtetünk, amelyekkel megfigyeljük az állományt. A kutatás részeként begyűjtjük az elütött vadmacskákat is, és ezeket post-mortem, azaz boncolás során vizsgáljuk. Ezáltal rengeteg értékes információhoz juthatunk – például mennyire jellegzetes vadmacskabélyegeket viselnek magukon, mennyi volt a súlyuk, vagy milyen volt a kondíciójuk stb. –, valamint genetikai vizsgálatokat is végzünk a MATE Genetikai és Biotechnológiai Intézet munkatársai segítségével, hogy kiderítsük, a kézre került példány egy pórul járt házi macska, hibrid vagy esetleg vadmacska volt-e” – mondta a vadaspark képviselője a lapnak.

A fajta nagy veszélyben van hazánkban is

A mentőmunka is fontos

A fajmegőrzés keretein belül pedig mentőmunkát is végeznek, egyik mentvényükkel, Félixszel, a vadmacskával is megismerkedhetnek a vadasparkban látogatók. Félix alig pár hetesen került hozzájuk, akkor még nem tudták, vajon vadmacska-e, avagy elárvult házi cicus. Erre utalt az is, hogy hegesztőkesztyűben kellett etetni, és igen heves természete volt. De nem mindig ilyen egyértelmű a helyzet, ezért van szükség a genetikai vizsgálatokra, melyet a Budakeszi Vadaspark szintén a MATE Genetikai és Biotechnológiai Intézet munkatársaival közösen végez el a kétes esetekben.  Sokszor ugyanis nagyon nehéz megkülönböztetni a két fajtát egymástól. Mivel egymással is képesek szaporodni, ez okozhatja a vadmacskák vesztét is. A vadmacskák genetikai különlegessége eltűnhet, ha nem vigyázunk rájuk.

Ha a Magyarországon élő vadmacskákra leselkedő legnagyobb veszélyről te is informálódnál, ezt a cikkünket ajánljuk neked.

budakeszi vadaspark mentés őshonos vadmacska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!