hirdetés

8 illat, amit a macskák gyűlölnek

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 27 - Képek: Getty Images Hungary

Mutatjuk, hogy cicád kényelmének érdekében milyen aromákat érdemes otthon kerülnöd.

hirdetés

Az erősen vizuális emberekkel ellentétben a macskák főként a szaglásukon keresztül tapasztalják meg a világot. Míg számunkra például egy gyönyörű csokor virág vagy egy ízlésesen elrendezett gyümölcsös tál látványa önmagában örömet szerez, a hozzá társuló illat pedig csak hab a tortán, addig a kedvenceinknek otthonunk díszei elsődlegesen illatforrások – és nem biztos, hogy tetszenek nekik.

Bizonyos szagokat a cicák nem tudnak elviselni

A macskáknak rendkívül érzékeny az orra; akár tizenhatszor erősebb a szaglásuk, mint a miénk. Míg az emberi orrnyálkahártya felülete körülbelül 4 négyzetcentiméter, addig a cicáké 20. Ennek köszönhetően a mi csekély 5 millió szaglóreceptorunk elbújhat bársonytalpú kedvenceink 200 milliós mennyisége mögött. Emellett a macskák rendelkeznek a különleges Jacobson-szervvel is, amely tovább segíti őket a szaglás útján történő tájékozódásban.

A fentiekből is látható, mennyire központi szerepet töltenek be az illatok kedvenceink életében. Ám mielőtt belemerülnénk a macskák által gyűlölt aromák listázásába, fontos megjegyeznünk, hogy a cica reakciója a különböző szagokra nem statikus: ugyanarra az illatra reagálhat különbözőképpen. Emellett pedig természetesen arról sem szabad megfeledkezni, hogy minden macska egyedi és megismételhetetlen, és egyéni preferenciái is befolyásolhatják a szaglásával kapcsolatos viselkedését. Az alábbiakban olyan aromákat gyűjtöttünk össze, amelyeket a macskák többsége nem kedvel – ez azonban nem jelenti azt, hogy az összes felsorolt illatot a létező összes macska valóban gyűlöli.

@hercules.gags

He almost fell off the counter… #gaggingcat #funny #cat #scottishfold #scottishfoldcat #hercules

♬ original sound - Hercules the gagging cat

1.) Citrusfélék

A macskák és a kutyák nagyon nem szeretik a citrusféléket, például a narancsot, a citromot, a mandarint, a lime-ot vagy a grépfrútot. Ösztönösen ódzkodnak tőlük, mivel rendkívül intenzívek, emiatt sokkolóak a számukra. Ráadásul a citrusfélék mérgezőek, ezért a legtöbb macska megtanul távol maradni tőlük.

2.) Ecet

Az ecet erős illat még az ember számára is – képzeld csak el, hogy egy cicának mennyire brutális lehet az aroma. Bár az ecet nem mérgező, intenzív savas szaga miatt a macskák viszolyognak tőle.

3.) Eukaliptusz

A citrusfélékhez hasonlóan a macskák az eukaliptusz illatát is utálják. Ebben közrejátszhat az, hogy a növény lenyelése nyáladzást, hányást, hasmenést és gyengeséget okozhat, a cica pedig ösztönösen kerüli.

A macskák többsége nem rajong a banánhéj illatáért

4.) Banán

A banán sem mérgező, de a legtöbb macska rosszul van tőle – különösen a héjától. Ennek oka lehet, hogy a banánhéj olyan vegyi anyagokat tartalmaz, mint az etil-acetát kivonatok, amelyeket a macskák undorítónak találnak.

5.) Menta és mentol

A macskák többsége utálja a mentát – annak ellenére, hogy a növény ugyanazon rendszertani családhoz tartozik, mint az imádott macskamenta. Ennek oka lehet, hogy a menta is mérgező a macskákra, lenyelve hányást és hasmenést okozhat. A házi macskák többsége a mentolt sem szereti (a különböző mentanövényekben található szerves vegyület), ugyanakkor érdekes, hogy a nagymacskák viszont kifejezetten vonzódnak az illatához.

6.) Kávé

Sokunk számára a reggeli kávé illata a napi rutin egyik örömteli része. A macskák azonban ösztönösen utálják, mivel a benne található koffein mérgező a számukra. Fogyasztása hatással lehet a gyomor- és bélrendszerre, a szív- és érrendszerre, valamint az idegrendszerre is, kezelés nélkül pedig akár az állat életébe is kerülhet.

@adriennegood

Morning coffee 🐱☕️💩🤷🏼‍♀️ #coffee #catsoftiktok

♬ original sound - Adrienne Good

7.) Pirospaprika, mustár és chili

Talán nem meglepő, de az intenzívebb aromájú fűszerek sem a macskák kedvencei. Ennek hátterében is az ösztöneik állnak: tudják, hogy mérgező a számukra, ezért inkább kimenekülnek a konyhából, ha megérzik valamelyiket.

8.) Tisztítószerek, fertőtlenítőszerek, dezodorok és szappanok

A tisztítószerek, fertőtlenítőszerek, dezodorok, légfrissítők és szappanok tele vannak vegyi anyagokkal és olyan erős illatanyagokkal, amelyeket a legtöbb macska nem szeret. Ráadásul számos háztartási termék mérgező is lehet a cicák számára, ha a kezelt felületeken sétálnak, majd mosdás közben lenyelik a vegyszert. Mindig tárold ezeket biztonságos, a macska által elérhetetlen helyen, takarítás közben pedig zárd ki az állatot a helyiségből.

Bár a fenti illatok esetében a macskák ösztönösen érzik, hogy a legtöbbjük káros az egészségükre, nem minden mérgező dologról tudják, hogy nem szabad megenni. Gazdiként ilyenkor a te feladatod nemet inteni, és megóvni a kedvencedet. Ide kattintva megtudhatod, melyek azok az emberi ételek, amelyek tiltólistásak – akkor is, ha a cicád egyébként szívesen elfogyasztaná.

kellemetlen szagok macska szaglása szaglás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!