hirdetés

Megőrülnek az utasok a reptéri macska egyenruhájáért: itt dolgozik

Hangai Lilla

2023. december 3 - Képek: Getty Images Hungary

Duke Ellington Morris a San Franciscó-i reptéren áll szolgálatban a „Wag Brigade” elnevezésű csapatban, és az a feladata, hogy a stresszes, idegeskedő utasokat nyugtassa.

hirdetés

A reptéri macska, akit mindenki csak Duke-nak szólít, hivatalos bemutatkozó posztjában pilótakalapot és gallért viselt.

A reptéri macska karrierje későn indult be

A 14 éves szmokingos úr előrehaladott kora ellenére is igen nagy lelkesedéssel látja el a feladatát. Büszke is lehet magára, ugyanis egy 10 éve fennálló hagyományt öregbíthet tovább. A Wag Brigade programot 2013 indította el a kaliforniai repülőtér; az ő ötletük volt először a szorongó utasokat állatok segítségével megnyugtatni.

A nemzetközi repülőtéren már több kutya, nyuszik és egy terápiás malac is teljesít szolgálatot, azonban Duke az első, aki macskaként színesítheti a csapatot. Duke élete nem volt mindig egyszerű. Egy San Franciscó-i macskakolóniában tengette mindennapjait éhezve és fázva, míg valakinek fel nem tűnt a kis család és nem segített rajtuk. Ez 2010-ben történt. Duke az SF Animal Care and Control állatmentő szervezethez került, ahol megvizsgálták, megkapta a szükséges oltásokat, és mindent megtettek azért, hogy úgy érezze, már biztonságban van.

Duke-nak lett is gazdája igen hamar egy 5 éves kislány és anyukájának személyében, akik nagyon hamar észrevették, hogy nem egy átlagos macskával van dolguk. Ezért úgy döntöttek, hogy Duke-ot terápiás állattá minősíttetik, hogy hivatalosan is az emberek segítségére lehessen.

Szolgálat közben: 

Terápiás állatok az emberek szolgálatában

A reptér igyekszik mind az állatokat, mind az embereket védeni. A Wag Brigade-ban csak olyan jószág szolgálhat, aki teljesítette az Animal Assisted Therapy (ATT) nevű programot és teljes mértékben egészséges.

Duke-nak és a többi terápiás állatnak is van gazdája, akikhez hazamehetnek a nap végén. Fontos még kiemelni, hogy semmit sem erőltetnek rájuk, még akkor sem, amikor a szolgálati napjuk elején felkerül rájuk a „pet me”, vagyis a „simogass meg” feliratú mellény. Ugyan alapvetően ezek az állatok temperamentumukból adódóan szeretik és értékelik az emberek közelségét, nekik is lehet csendesebb napjuk. Az információink szerint nem is kell mindennap „dolgozniuk”, így elkerülhető, hogy túlterheljék őket.

Ha meghökkentél a terápiás macska és a repülőtér kombinációján, ezt figyeld! 2017 óta a Cincinnati/Northern Kentucky repülőtéren havonta kétszer a check-in pontokon terápiás pónik nyugtatják a stresszes utazókat.

Te mit gondolsz, jó ötlet terápiás állatokat szolgálatba helyezni a reptereken?

Ha tetszett a cikkünk, olvasd el a világ egyik leghíresebb terápiás macskájának, Hammernek a történetét bemutató cikkünket is.

igaz történet reptér repülőtér terápiás macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink