hirdetés

Macskák, akik politikai berkekben érvényesítették önmagukat

Hangai Lilla

2024. május 15 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák mindenhol ott vannak. Bizony, még a politika ingoványos talaján is olyan mesteri ügyességgel egyensúlyoznak, hogy azt bárki megirigyelhetné.

hirdetés

Ma 3 olyan macska mutatkozik be, akik a politika világában kamatoztatták képességeiket.

Larry, a Downing Street 10. jelenlegi főegerésze

Humphrey, a politikia botrányhős

Humphrey (kb. 1988-2006) a Downing Street 10. szám alatti kabinetiroda fő egerészeként dolgozott 1989 októberétől 1997. november 13-áig, amely időszak alatt három brit miniszterelnököt is kiszolgált. A kabinetiroda egyik köztisztviselője, Humphrey Appleby után nevezték el, aki az archetipikus miniszterelnöki köztisztviselő megtestesítője volt. Pozícióját Wilberforce, az előző főegerész 1988-ban bekövetkezett sajnálatos halála után foglalta el. Évente körülbelül 100 GBP fizetéssel számolhatott (a kormányhivatal költségvetéséből), amelynek nagy része élelmezésre ment el.

Humphreyt 1994. június 7-én azzal a súlyos váddal illették, hogy elpusztított négy vörösbegy fiókát, amelyek John Major akkori miniszterelnök irodájának ablakában, egy dobozban fészkeltek. Major azonban már másnap felmentette a macskát a vádak alól: „Attól tartok, Humphreyt hamisan vádolták meg.” Ugyanakkor a nyilvánosság számára majd csak 2006 márciusában válhatott világossá a felmentés mögött meghúzódó indok. George Jones, a The Daily Telegraph újságírója elismerte, hogy a lapban szereplő írása alátámasztó bizonyítékok nélkül jelent meg.

Humphrey és Cherie Blair, Tony Blairnek, az Egyesült királyság egykori miniszterelnökének felesége

Hank, a lobbista

Hanket, a maine coon cicát (2001-2014) 2012-ben indították függetlenként a szenátusi választásokon Virginiában (USA), a „Jobb Virginia – fényesebb jövő!” szlogennel. Végül 7000 vokssal zárt harmadikként, így sajnos nem kerül be a testületbe, azonban biztosak vagyunk benne, hogy egy percig sem szomorkodott. Kampánya során ugyanis 60 000 dollárnyi adományt gyűjtött össze, melyet gazdái állatmentésre fordítottak. Ráadásul elmondhatta magáról, hogy ő volt az első, és minden kétséget kizáróan a legédesebb politikai lobbistamacska.

Hank élete azonban nem volt mindig olyan sikeres, mint karrierje. Egy sikátorban fogták be testvéreivel együtt, majd menhelyre került, ahol szembe kellett néznie az eutanázia lehetőségével is. Végül mégis örökbefogadókra talált. Egy springfieldi család vette magához, akik látták benne a hatalmas potenciált. Vicces életrajzában a cicát élettörténete, tapasztalatai és munkabírása ösztönözte arra, hogy induljon, a weboldala pedig üdítő jelöltként jellemezte, aki energikus, inspiráló és igazi.

Noha a jelölés kezdetben csupán egy vicc volt, a kampány egy valódi és komoly pontra épült; igyekezett felhívni a figyelmet az állatokat támogató mentőcsoportok munkájára. Az összegyűjtött dollártízezrek állatmentő szervezetekhez jutottak el, így Hank és gazdái elmondhatják, életeket mentettek.

Stubbs, a polgármester

Stubbs (1997-2017) az alaszkai Talkeetna tiszteletbeli polgármestere volt 1997. július 18-tól egészen 2017-ben bekövetkezett haláláig. A vörös kandúr hatalmas turistalátványosságnak számított, naponta 30-40 embert is a történelmi városrészbe vonzott csupán a jelenlétével. A város első embereként kiélvezte a számára adódó kényeztetést is; minden délután elment egy közeli étterembe, ahol macskamentával kevert vizet ivott egy boros vagy margaritás pohárból.

Ahogy a másik két delikvens a listán, Stubbs (neve onnan ered, hogy nem volt farka, a stubb csonkot jelent angolul) is kóbor cica volt, egészen pontosan kölyökkorában egy dobozban találtak rá testvéreivel együtt a város egyik utcáján. A hivatalos verzió szerint a polgárok annyira elégedetlenek voltak a polgármesterjelöltekkel, hogy az amerikai szokások szerint a szavazáson, a legalsó rubrikába egy tetszőleges nevet is beírhattak. Így alakult hát, hogy Stubbs nem indult a választásokon, mégis polgármester lett belőle.

Ide kattintva megismerkedhetsz a Fehér Ház egerészeivel is, köztük Bill Clinton legendás macskájával, Socks Clintonnal.

amerika híres macska híres macskák macska történelem macskák a politikában macskák a történelemből nagy-britannia történelem
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink