Humprey, a brit miniszterelnökség főegerésze, akit egyenesen gyűlölt Tony Blair felesége

Ferenczi Deborah, 2023. február 6 - Képek: Getty Images Hungary

A brit miniszterelnökségi főegerészek történetei mindig rendkívül szórakoztatónak bizonyulnak, ugyanis a legtöbb macska, aki betöltötte eme posztot, bizony akár még botrányokba is kerülhetett. Így történt ez Humpreyval is, aki még Tony Blair elnöksége idején védte a kártékony betolakodóktól a rezidenciát. Azonban meglehetősen sok botrány kísérte a macskát, ugyanis a brit bulvármédia szerint Tony Blair felesége egyenesen ki nem állhatta, bár a megjelent közös képek alapján Humprey sem kedvelte a hölgyet.

Humphrey, a hajdani miniszterelnökségi főegerész 1986 októberében kezdte meg szolgálatát, amit egészen 1997. november 13-ig teljesített a Downing Street 10. szám alatti kabinetirodában. Megélt 2 miniszterelnök-váltást, ugyanis szolgálatát még Margaret Thatcher mellett kezdte meg, majd John Major mellett folytatta, végül pedig Tony Blair alatt végezte be. Egyes pletykák arra utalnak, hogy ehhez pedig a miniszterelnök feleségének volt köze.

A kezdetek

Humprey eredetileg londoni kóbor macskaként tengette a mindennapjait. Azonban a híres Wilberforce halála után – aki egyébként szintén híres volt a már-már botrányos előéletéről – a kabinetiroda köztisztviselője kénytelen volt új állat után nézni. Így találta meg Humpreyt, aki tökéletesnek találtak erre a nemes feladatra. Abban az időben egyébként mindössze évi 100 fontot áldoztak a kormányhivatal költségvetéséből fizetve az állat élelmezésére, ami a mai árfolyam szerint mindössze 40 ezer forint. Azonban állítólag sokkal sikeresebben végezte a munkáját, mint a kabinet professzionális rovar- és kártevőirtója, aki évi 4000 fontot igényelt, ami a jelenlegi árfolyam szerint 1 716 000 forint. A jelentések szerint sosem fogott egeret, bár ennek lehet az az oka, hogy Humprey rendkívül jól végezte a munkáját. Ez olyannyira igaz volt, hogy nyugdíjba vonulásakor elnyerte a Chief Mouser to the Cabinet Office címet is, de emellett híres volt arról is, hogy előszeretettel pózolt a sajtónak az ajtó előtt. 

Humprey zűrös ügyei

1993 novemberében arról tájékoztatták a személyzetet, hogy Humprey kisebb vesepanaszokkal küzd, ezért speciális diétára fogták, és megtiltották mindenfajta finomság fogyasztását. Azonban Humprey nem igazán volt megelégedve a diétás étrendjével, így a brit bulvársajtó szerint megölt egy vörösbegy fiókát, amely nyugodtan fészkelt az ablakban. Sokan úgy vélték, hogy a macskát hamisan vádolták meg. Végül a halála után, 2006-ban vallotta be az újságíró, hogy nem álltak rendelkezésére megfelelő bizonyítékok. Azonban nem csak ez az egy vád volt ellene. Állítólag a St. James’s Parkban többen is látták, ahogyan levadászott egy kacsát.

Eltűnése és halálhíre

1995-ben Humprey elcsavargott. A média elkezdte halálhírét terjeszteni, ami nem volt igaz, és a későbbiekben még az is kiderült, hogy az újságíró a saját macskája történetét írta le, nem pedig Humpreyét, aki ekkor még köszöni szépen, életben volt. Egyébként eltűnésének oka az volt, hogy miután kóbor macskaként került a miniszterelnökségi hivatalba, így imádott csavarogni, számára ez volt a természetes. Így míg a britek halálra aggódták magukat akkor, mikor napokra eltűnt, ő igazából csak egy kis felfedezőútra indult. Éppen ezért el is nevezték „járőrmacskának”, hiszen sokszor eltűnt egy-két napra. Azonban a halálhírének terjesztése után, mikor előkerült, úgy gondolta a kabinetiroda, hogy feltétlen fontos egy hivatalos közleményben mindenkit megnyugtatni afelől, hogy Humprey jól van. Így a következő nyilatkozatot hozták le a macska nevében:

Csodálatos nyaralást töltöttem a Royal Army Medical College-ban, de örülök, hogy visszatértem, és alig várom az új parlamenti ülésszakot.”

Humphrey és a Blairek

Az 1997-es májusi választásokat követően Tony Blair és felesége, Cherie Blair a Downing Street 10-be költözött. Azonban meglepő módon egy héten belül sajtóhírek jelentek meg Humphrey és Cherie, az új miniszterelnök felesége közötti közel sem békés kapcsolatról. Ugyanis a hölgy állította, hogy allergiás a macskákra, és véleménye szerint ezek az állatok korántsem higiénikusak. Azonban az akkori sajtószóvivő hallani sem akart arról, hogy Humpreyt – akit nem mellesleg az egész nemzet imádott – elköltöztessék a miniszterelnök felesége miatt.

Így a sajtós úgy vélte, hogy a hírek eloszlatása, és a britek megnyugtatása érdekében közölnek egy közös képet Cherie-ről és a macskáról. Azonban a fotót látva a cica korántsem tűnik boldognak, sőt úgy tűnt, egyenesen ki nem állhatja új élettársát. Összesen 6 hónapot tudtak eltölteni együtt, ugyanis a macskát ezután a betegségeire hivatkozva nyugdíjazták, és egy idős házaspárhoz költöztették London külvárosába. De ezt csak pár nappal később jelentették be, nehogy útközben elrabolják a macskát.

Gyilkossági feltételezések

Nos, valószínűleg még Balirék sem gondolták, hogy milyen messzemenő következtetéseket fog levonni a közmédia ebből az esetből. Ugyanis a konzervatív pártok azonnal úgy vélték, hogy ez a munkáspárt felelőssége, és a tőlük kikerült miniszter egyáltalán nem állatbarát. Sőt, sokan úgy vélték, hogy valójában Humpreyt meggyilkolták, és csak kitalálták azt a mesét, hogy valahol vidéken boldogan él. Ez a vád olyan erősnek bizonyult, hogy kénytelenek voltak egy csapat újságírót elvinni a titkos helyszínre, ahol megmutatták, hogy a macska még él, sőt annyira jól tartják, hogy meglehetősen meg is hízott. Az újságírók pedig annak érdekében, hogy még véletlen se higgye senki azt, hogy hamis bizonyítékok lennének, az aznapi újságokkal pózoltatták az állatot.

Végül évekig nem lehetett hallani a macskáról, egészen addig, míg 2006 márciusában Tony Blair szóvivője arról számolt be, hogy Humprey életét vesztette. Azonban még halála után is sok évig emlegették a Blair házaspárral történt különös incidensét.

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon