hirdetés

Ezért jobb a magaslati fekhely kedvencednek: így alakítsd ki

Mádi-Krezinger Cintia

2024. március 1 - Képek: Az Én Macskám; Getty Images Hungary

A macskák ösztönösen keresik és szeretik a magaslati pihenőhelyeket, ahol biztonságból pásztázhatják a környezetüket. Nincs lehetőséged egy plafonig érő macskabútor beszerzésére? Pánikra semmi ok: az otthonod adta lehetőségeket kiaknázva költségmentesen a kedvenced kedvére tehetsz.

hirdetés

A cicák többsége általában az otthonuk egy magasabb pontján alakít ki magának főhadiszállást, ahonnan uralkodóként letekinthet a területére. A viselkedés hátterében a macskák ősi ösztöne áll. Ragadozóként – és zsákmányállatként – egy macska magas ponton történő elhelyezkedése ideális arra, hogy szemmel tartsa lehetséges vacsoráját anélkül, hogy ő maga azzá válna.

Ezek az ösztönök pedig erősen élnek a cicákban. Hiába a puha ágy és a prémium macskatáp, akkor is keresik a kilátóhelyeket. Tehát ha a cicád felül például a szekrény tetejére, és onnan néz le rád, nem a felsőbbrendűségét igyekszik még jobban kifejezni. (Legalábbis nem csak.)

A macskák máshogy látják az otthonukat

Mi emberek általában két dimenzióban gondolkodunk az otthonunkról; a rendelkezésre álló négyzetméteren padlótérképpel és különböző bútorelrendezésekkel igyekszünk kialakítani a tökéletes környezetet. A macskák ezzel szemben három dimenzióban vizsgálják a területüket, és folyamatosan keresik annak a lehetőségét, hogy magasabbra juthassanak.

Evolúciójuk során a természetben is olyan helyeken éltek, ahol lehetőségük volt fákra, sziklákra és egyéb természetes magaslati pontokra mászni. Ezen igényük pedig a mai napig erősen él.

Bizonyára te is észrevetted már, hogy a kedvenced mindig megtalálja a rendelkezésére álló legmagasabb helyet. Ez lehet a kanapé háttámlája, esetleg az ebédlőasztal, a konyhaszekrény teteje, kalandvágyóbb állatok esetében pedig akár a függönykarnis. Ha azt tapasztalod, hogy a cicád különösen kedveli ezeket a pontokat, egy kis átalakítással pillanatok alatt kialakíthatod számára a tökéletes magaslati trónt – mutatjuk, hogyan.

Figyeld meg, melyik a macskád kedvenc helyisége

Semmi értelme az otthonotok egy olyan területét átalakítani az állat igényeihez igazodva, amit a cica egyébként csak ritkán látogat. Figyeld meg, hogy melyik a kedvenc helyisége, hol tölti a legtöbb időt, és itt mérd fel a terepet. Számtalanszor hallhatjuk cicagazdiktól, hogy mennyi mindene van a macskának, de az rá sem hederít. Sok esetben ez pontosan amiatt van, mert a gazdi a legnagyobb jóindulat ellenére is rossz helyre teszi az adott terméket.

Nézd meg, a helyiség mely részén időzik a legtöbbet

Általában minden macskának van egy különösen kedvelt területe – gyakran ezen a helyen alszik a legtöbbet. Figyeld meg, hogy ez a hely melyik, a szobában található legmagasabb bútor közelébe esik, és ezt jelöld ki a leendő cicakilátónak.

Alakítsd ki az útvonalat

Lujzi, a konyhaszekrény ura.

Ha megvan a kiszemelt bútor, nincs más dolgod, mint hogy kialakítsd az útvonalat a cica számára a magaslati ponthoz. A macskák remek ugrók és mászók, így lehet, hogy elegendő lesz egy köztes méretű bútort a magas darab közelébe tenni, a cica pedig innen felugorhat.

A macskám, Lujzi egyik kedvenc magaslati pontja a konyhaszekrény teteje, ahová a következőképp jut fel: a padlóról felugrik az ablakpárkányra, onnan a hűtő tetejére, és végül egy nagy ugrással már fent is van. Másik kedvelt helye a hálóban lévő faliszekrény teteje: a padlóról egy ugrás az íróasztal, onnan egy polcos szekrény teteje, majd a faliszekrény.

Nincs tehát szükség mászófalra vagy létrára. Ha néhány ugrásból felér, hidd el, hogy megmutatnod sem kell az útvonalat – pillanatok alatt meg fogja találni.

Ha mégis úgy döntenél, hogy macskabútor vásárlására adod a fejed, ebben a cikkünkben  minden fontos információt megtalálsz ahhoz, hogy a lehető legtökéletesebb darabot válaszd.

fekhely kaparófa macska kedvenc dolgai macskabútor magas helyek
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink