hirdetés

Így beszélj a macskádhoz, hogy biztosan tudja, neki szólsz

Mádi-Krezinger Cintia

2023. december 4 - Képek: Getty Images Hungary

Megváltozik a hangod, amikor a cicádhoz szólsz, mintha egy édes kisbabához gügyögnél? Még ha nem is tudatosan teszed, nagyon jó a módszer. A kedvencek ugyanis érzékelik a különleges hangszínt.

hirdetés

Egy házi kedvenc láttán a gazdik hajlamosak arra, hogy elváltoztatott hangon gügyögni kezdjenek neki. Egy kutatás pedig azt találta, hogy a cicák egy idő után felismerik ezt a hangvételt, és megtanulják, hogy ha az ember babahangon beszél hozzájuk, akkor a mondanivaló nekik szól. Ez a hang tehát a telitalálat a macska figyelmének elnyeréséhez! Az alábbi kutatásból az is kiderült, működik-e idegenekkel.

„Hát ki a legaranyosabb cica a világon?! Teee, bizony teeee!”

A hang milyensége a macska számára iránymutató

Francia kutatók egy három részből álló teszt során vizsgálták, hogyan reagálnak a macskák, amikor egy ember megszólítja őket. Megállapították, hogy a cicák nemcsak saját gazdájuk hangjára érzékenyebbek, hanem úgy tűnik, azt is képesek megkülönböztetni, mikor beszél közvetlenül hozzájuk a gazdi. Ennek oka pedig az, hogy a cicatulajdonosok általában más hangon kommunikálnak a kedvencekkel, mint más emberekkel.

Charlotte De Mouzon, a kutatás vezetője szerint a vizsgálat eredménye azért is jelentős, mert további bizonyítékul szolgál a macskák emberhez fűződő szoros viszonyára.

Kötődés van a macskák és az emberek között, és ezt a bizonyítékot figyelembe kell venni. Évtizedek óta az az elgondolás, hogy a macskák nagyon független lények, akik csak ételt és menedéket akarnak, és egyébként nem érdekli őket az ember.

Így zajlottak a tesztek

A kutatásban 16 cica és gazdája vett részt. A vizsgálatokat az állatok otthonában végezték, hogy elkerüljék az ismeretlen környezet okozta stresszt, amely torzíthatta volna az eredményeket. A kezdés előtt a kutatók a kedvenc neve mellett olyan mondatokat is rögzítettek, amelyeket a gazdák gyakran mondanak a macskájuknak – többek közt olyan kérdéseket, mint a „Kérsz egy jutalomfalatot?” vagy „Szeretnél játszani?”.

A mondatokat három verzióban vették fel: a gazdi normál hangján, a gazdi babahangján és idegenekkel. Bár a vizsgálatra a cicák otthonában került sor, a gazdik nem léptek kapcsolatba a kedvenceikkel. Csak a felvett hangokat játszották le az állatoknak, miközben kamerán figyelték őket.

A macska reakcióinak felismerésére és skálázására a kutatók videofelvételeket és speciális szoftvert használtak, mellyel követni tudták az állat reakcióinak időtartamát és viselkedését a felvételek lejátszása előtt és után. Ezeket az eredményeket aztán viselkedési pontokként értékelték. Minél magasabb a pontszám, annál nagyobb reakciót váltott ki a macskából a konkrét hangfelvétel.

„Engem hívtál?”

A kutatás három lépcsője

Először a kutatók értékelték, hogyan reagálnak a macskák, amikor egy idegen szólítja őket a nevükön. Öt felvételt játszottak le nekik, amelyből csak a negyedik volt a gazdié. Tizenhat macskából tíz macska reagált a gazdi hangjára, a többi nem mutatott érdeklődést egyik esetben sem.

A második tesztben a cicák ugyanazt a mondatot hallhatták a gazditól ötször. Négy felvétel azonos volt, de az egyiknél a gazdi gügyögve beszélt. Az állatok többsége azonnal reagált a megváltozott hangra, utalva arra, hogy érzékelik a különbséget, és felismerik, hogy a babahang nekik szól.

Az utolsó tesztben csak idegenek hangját használták. Ötször mondták ugyanazt a mondatot, de az egyik felvételnél kisbabahangon beszéltek. Ezúttal tizenegy macska nem mutatott jelentős viselkedési reakciót az idegen hangjára.

Az eredmények alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a macskák általában meg tudják különböztetni, amikor a gazdájuk (csak a gazdájuk) hozzájuk beszél. Fontos azonban megjegyezni, hogy a résztvevő összes cica benti kedvenc volt. Ez befolyásolhatta azt, hogy az állatok egyáltalán nem reagáltak az ismeretlen hangokra, mivel a hétköznapokban sem találkoznak idegenekkel.

kommunikáció macskával macska ember kapcsolat macska ember kötődés macska gazdi összhang
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink