hirdetés

Ennyit drágult egy év alatt a macskatartás: pontos adatokat hoztunk

Mádi-Krezinger Cintia

2024. február 20 - Képek: Getty Images Hungary

Az, hogy cicád legyen, akit a lehető legjobb körülmények között tartasz, manapság már nem csak kedvtelés – az árak tekintetében lassan luxus lesz. Különösen, ha fajtatiszta állatról van szó.

hirdetés

Minden felelős gazdi tudja, hogy a macskatartás nem olcsó mulatság. A megfelelő életkörülmények biztosításához olykor bizony mélyen a zsebbe kell nyúlni. A KSH adatai szerint míg 2022 januárjában egy átlagos minőségű, körülbelül 400 grammos macskaeledel konzervet 353 forintért tudtunk megvásárolni, addig tavaly decemberben ugyanez már 599 forintba került. Vagyis nem egészen két év alatt közel 70%-os drágulást tapasztalhattunk. Ez az adat ráadásul nem egy prémium minőségű nedves eledelre vonatkozik, és akkor a száraz tápokról és jutalomfalatokról még nem is beszéltünk.

A legolcsóbb, 5 kilogrammos macskaalmot sem kapjuk már meg 6-700 forint alatt, a legmagasabb árkategóriás termékek hasonló kiszerelésben pedig akár 7-8000 forintba is kerülhetnek. A macskabútorok sem lettek olcsóbbak: igen csekély az esélye annak, hogy egy kaparófás-fekhelyes, egyemeletes darabot meg tudjunk vásárolni 5000 forint alatt.

Állatorvosi költségek

Még ha a kedvencünk makk egészséges is, a védőoltásokra és az ellenőrző állatorvosi vizsgálatokra költenünk kell. Egy átlagos rutinellenőrzés 10-15 000 forint között mozog, ám ez nem tartalmazza a betegség esetén szükséges labor-, ultrahang- vagy egyéb diagnosztikai vizsgálatokat. Az oltások típusuktól függően 7500-14 000 forint között mozognak.

Fajtatiszta macskák

Rengeteg cica kerül az utcáról, kukából, autó motorteréből és egyéb helyekről szerető gazdikhoz, ám azok felett sem szabad pálcát törni, akik fajtatiszta kedvencet szeretnének, és a vásárlás mellett döntenek. Egy fajtatiszta kölyökért pedig nem kevést pénzt kell fizetni – különösen, ha ritka fajtáról van szó.

Sokan nem értik, mi kerülhet egy kiscicán akár több százezer forintba. A válasz azonban a fentieket figyelembe véve logikussá válik.

Egy felelős tenyésztő először is rendkívül magas életszínvonalat biztosít a szülőknek, és a gazdik érkezéséig a kölyköknek is. A legmagasabb minőségű, és a fajta számára legideálisabb eledeleket kínálja a cicáknak – egy prémium konzerv darabja akár 2000 forint fölött is lehet. De a száraz tápok esetében is, ha prémium minőségről van szó, a kilós ár bőven meghaladhatja az 5000 forintot.

A macskaalom terén sem mindegy, mi kerül egy tenyésző állatai alá. Egy természetes anyagokból készült, környezetbarát macskaalom esetében egy átlagosan 10 kg-os zsák 12-15 000 forintba is kerülhet.

Különösen nagy mozgásigényű macskafajták esetén a tenyésztőnek biztosítania kell a cica számára megfelelő életteret. Mászókák, kaparófák, fekhelyek, esetleg egy biztonságos catio, és természetesen az igényeit kielégítő játékok sem maradhatnak el. Nagyobb termetű, nagy mozgásigényű cicáknak egy robusztusabb bútor 70-80 ezer forintba is kerülhet. Elhasználódás esetén pedig természetesen cserélni kell ezeket.

Az állatorvosi költségek is igen magasak a fajtatiszta cicáknál. A tenyésztő minden esetben gondoskodik a rendszeres állatorvosi ellenőrzésekről, vemhesség esetén az ultrahangos vizsgálatokról, és természetesen a védőoltások sem maradhatnak el. Egy cica terhesgondozása több százezer forintra is rúghat.

A fentieket figyelembe véve láthatjuk, hogy egy komoly tenyésztő havi szinten százezres nagyságrendben költhet a macskáira – és ez még csak a szülők napi ellátását foglalja magába.

Ők a legdrágábbak

Természetesen mi is tisztában vagyunk azzal, hogy a macskatartási költségek bár igen magasak, ha prémium ellátásról van szó, még így sem feltétlenül érik el a kölykökért elkért összegeket. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy egy tenyésztőnek ez a munkája. Rengeteg időt és energiát fektet abba, hogy mind a szülők, mind a kölykök egészségesek és boldogok legyenek. És senki sem azért dolgozik, hogy ne keressen vele pénzt is.

A legkülönlegesebb fajták tenyésztésében van üzleti lehetőség – a világ legdrágább cicáiért valóban mélyen a zsebbe kell nyúlni. Ebben a cikkünkben megtalálod, melyek ezek.

állatorvosi költségek kaparófa macska tartása macskaalom macskabútor macskatartás költségei nedves táp
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink