hirdetés

6 érdekesség az orosz kék macskáról: a szerencsehozó arkangyalok

Molnár Enikő

2024. június 11 - Képek: Getty Images Hungary

Az orosz kék macska a különleges megjelenése mellett számos érdekességgel is büszkélkedhet.

hirdetés

Az orosz kék macska gyönyörű, smaragdzöld szemeivel és hamvas bundájával könnyedén megragadja az ember tekintetét. Ez a macskafajta intelligens és játékos, nyugodt, mégis kíváncsi, ragaszkodó, de egyben független is. Tökéletesen vegyülnek benne a macskaszeretők számára fontos tulajdonságok. Bár az tény és való, hogy az ő szeretetéért és bizalmáért is meg kell dolgozni, de ez nem újdonság azoknak, akiknek már volt, vagy most is van macskája. Cikkünkben erről a különleges szépséggel és eleganciával megáldott macskafajtáról fogunk beszélni. Íme tehát hat érdekességek az orosz kék macskáról. 

Az orosz kék macskáról csak jót lehet mondani

1.) A szemük nem smaragdzöld, amikor megszületnek

Érdekes módon az egyik legjellegzetesebb tulajdonságuk csak idővel jelenik meg. Bár nem újdonság, hogy a macskák nem azzal a szemszínnel születnek, amivel felnőttként élnek, az orosz kék macskák helyzete eltér a többi cicáétól. A kiscicák általában halványkék szemmel születnek, ezzel szemben az orosz kék macskák sárga szemekkel jönnek a világra, amik körülbelül 4 hónapos korukban változnak smaragddá.

2.) Arkangyal macskák

Az orosz kék macska állítólag az orosz Arhangelszk területén jelent meg először. Állítólag teljesen természetesen, emberi beavatkozás nélkül jött létre a fajta. A feltételezett származási helye miatt angol nyelven Archangel Blue-ként is szoktak rá hivatkozni, ami magyarul Kék Arkangyal lenne. Itthon inkább arhangelszknek, esetleg arkangyal macskának becézik a kék külföldi, a máltai vagy spanyol kék macska elnevezések mellett.

Az orosz kék kiscicák szemszíne inkább sárgás

3.) Az orosz kék macskákról úgy tartják, hogy szerencsét hoznak és gyógyítanak is

Régi orosz népmesék szerint az orosz kék macska szerencsét hoz. A történetekben azt mesélik róla, hogy egy orosz herceget meggyógyítottak és visszahoztak a halál széléről, illetve, hogy képesek elűzni a gonosz szellemeket. Olyannyira hittek a macskák erejében, hogy gyakran fenn volt tartva számukra egy hely a gyerekszobákban, hogy vigyázzanak az újszülöttekre és a kicsikre. Teljesen más a megítélésük, mint a fekete macskáknak, pedig a cicavilágban a kék árnyalat a fekete kifakult verziója.

4.) Részt vettek az egyik első macskakiállításon

1875-ben megrendezésre került az első macskakiállítás a Crystal Palace-ban, Londonban. Annak ellenére, hogy nem nyert a fajta semmit, sokan megismerték, és rövidesen nemzetközi hírnévre tett szert. 1912 környékén pedig hivatalosan is macskafajtának nyilvánították Amerikában.

5.) Internetes szenzációt inspiráltak

Aki 2011-ben és az azt követő években felszabadult az internetre, több, mint valószínű, hogy találkozott a mosolygó, pixeles, Pop-Tarts testű, animált macskával, aki egy szivárványt húz maga után. A cica, Nyan Cat, elsősorban YouTube-on lett népszerű, de az éppen akkori internetes platformokon is hamar híre ment. Később pedig még játék is készült a karakterrel. A készítője azt nyilatkozta, hogy a saját macskája adta az inspirációt a figurához, aki történetesen egy orosz kék macska volt. A cica egyébként a Marty névre hallgatott, és sajnos a hírnév beköszönte után egy évvel valóban átkelt a szivárványon.

6.) Olyan, mintha mindig mosolyognának

A fajta egyik különlegessége a smaragdzöld szemeken kívül, hogy mindig mosolyra húzódik a szája. Érdekes, hogy a kedves mosoly egy viszonylag visszahúzódó cicát takar, így ne feledkezzünk meg arról, hogy ellenőrizzük a testbeszédét. Így biztosan tudjuk majd, hogyan érzi magát.

Ha szeretnél többet megtudni az orosz kék macskákról, ide kattintva olvasd el a fajtaleírásunkat.

arkangyal macska érdekességek különleges szín orosz kék orosz kék macska smaragdzöld szemű macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!