hirdetés

Vigyázat! Ez az otthoni dekoráció életveszélyes lehet a macskádra

Mádi-Krezinger Cintia

2023. október 31 - Képek: Getty Images Hungary

Még a legnagyobb igyekezet és körültekintés mellett is előfordulhat, hogy átsiklik a figyelmünk ártatlannak tűnő dekorációs tárgyakon, amelyekről később kiderül: nagy kockázatot jelent a macskára.

hirdetés

Felelős macskás gazdiként mindent megteszünk annak érdekében, hogy kedvencünket biztonságban tudhassuk a négy fal között. Elrejtjük a műanyagokat, amiket a cicák előszeretettel rágcsálnak, igyekszünk elpakolni a le- és felborítható tárgyakat, és semmi olyat nem hagyunk az állat közelében, ami potenciális veszélyforrás lehet a számára. Ám még így is előfordulhat, hogy az otthonunk macskabiztossá tétele során megfeledkezünk valamiről.

Létfontosságú, de nem mindegy a mennyiség

Macskatartóként minden gazdinak fontos feladata, hogy tisztában legyen minden olyan étellel, növénnyel és egyéb dologgal, amely az állat számára mérgező. Köztudott tény, hogy a kutyákhoz hasonlóan nekik is tilos a csokoládé fogyasztása, ahogy a mazsolától és olajos magvak egy részétől is távol kell tartani őket.

A gazdik többsége emellett azzal is tisztában van, hogy a sós ételek is szerepelnek a tiltólistán. A só ugyanis bár egy létfontosságú ásványi anyag az emberek és háziállatok számára, a túlzott bevitel súlyos következményekkel járhat. A macskák számára megfelelő sószintet az állateledelekben található mennyiség biztosítja, így nincs szükségük további fogyasztásra.

A macskák számára még egy egyszerű lámpa is nagyon izgalmas lehet.

Esztétikus, de végzetes is lehet

Dekorációs és egészségügyi céllal sok otthonban található sólámpa, és az emberek többségében fel sem merül annak a lehetősége, hogy a kedvence plusz sót fogyaszthat általa. Azonban ismerjük a macskák kíváncsi természetét és furcsa szokásait, ezért óvatosnak kell lenni. Egyes cicák számára ugyanis a sólámpa nagyon csábító lehet, és előfordulhat, hogy az állat elkezdi nyalogatni az égőt rejtő sótömböt.

A sólámpa nyalogatásával a macska egyszerre nagy mennyiségű nátriumot fogyaszthat el, aminek következtében mérgezés alakulhat ki. Olyan, mintha egy ember meginna egy pohár vizet, amiben egy nagy kanál sót oldott fel. Ez az embereknél is azonnali rosszulléthez vezet, és nincs ez másként a kedvenceknél sem.

A sómérgezés tünetei:

  • megnövekedett vízfogyasztás
  • gyakori vizelés
  • hányás
  • hasmenés
  • izomgyengeség
  • izomrángás
  • szapora szívverés
  • zavartság
  • eszméletvesztés

A tünetek a nagy mennyiségű só elfogyasztását követően perceken belül megjelenhetnek, de néhány órával később is jelentkezhetnek. Ha a tünetek bármelyikét észleled, és arra gyanakszol, hogy sómérgezés állhat a háttérben, azonnal vidd el kedvencedet az állatorvoshoz, aki laborvizsgálattal meghatározza az állat vérének nátriumszintjét, és túl magas szint esetén infúziós kezeléssel normalizálhatja azt.

Ha a cicád a szokásostól eltérően viselkedik, figyeld a tüneteket, hogy mielőbb észlelhesd az esetleges mérgezést.

Nemcsak a lámpa veszélyes

Fontos kiemelni, hogy nemcsak a konkrét sófogyasztás, hanem a sósabb ételek is okozhatnak mérgezést. Éppen ezért bármennyire is szeret kunyerálni a cicád, sose engedd, hogy olyasmit egyen, aminek magas a sótartalma. Ilyenek például a pácolt húsok, sonkák vagy akár egy kis pörkölt maradék.

A sólámpát pedig mindig olyan helyre tedd, ahol a kedvenced biztosan nem tud a közelébe férkőzni.

biztonság otthon csokoládé felelős állattartás mérgezés mérgező ételek
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!