hirdetés

Mik azok a fekete pöttyök a vörös macskák orrán és ajkain?

Hangai Lilla

2024. május 29 - Képek: Getty Images Hungary

A vörös macskák orrán, ajkain és szemhéjainak szélén megjelenő sötétbarna, nem kitüremkedő foltok valószínűleg teljesen ártatlanok. Ezeket a lentigo okozza, amely egy olyan genetikai állapot, melynek hatására megnövekszik az epidermális (bőrfelszíni) melanociták (pigmentsejtek) száma.

hirdetés

A vörös macskák esetében megjelenő sötét foltok kialakulásának oka lesz a téma a következőkben.

A vörös vagy vörös foltos macskákra jellemző

Miért vannak a vörös macskák bőrén fekete foltok?

A lentigo hatására a felhámban lévő pigmenttermelő sejtek megszaporodnak, ami eredményeképpen kicsi, jól körülhatárolható barnás, fekete foltok jelennek meg a macska arcán, a szőrrel fedetlen területeken. A legjellemzőbb a vörös cirmos macskákra, de megfigyelhetjük a kalikó és a teknőctarka példányokon is. Leggyakrabban a tisztes középkorba lépett bajszosokon észlelhető, de az sem ritka, ha már 1 éves kor körül szeplősödni kezd cicánk. Az idő előrehaladtával pedig valószínűleg egyre több lesz belőlük és több helyen, gyakran össze is nőhetnek.

A gyömbérmacskák vagy a részlegesen vörös színű egyedek hajlamosabbak a lentigóra, ugyanis a narancs pigment termeléséért felelős feomelanin okozza a nagyobb melaninkoncentrációt is a bőrben, ami a pöttyök kialakulásához vezet. Ám hogy pontosan mitől indul be a fokozott melanintermelés, azt egyelőre nem tudják.

Fontos azonban kiemelni, hogy a lentigo foltok nem türemkednek ki, nem karfiolosak, és nem lehet a terület piros vagy irritált körülöttük, tehát nem viszkethetnek, vagy okozhatnak kellemetlenséget az állatnak. Ha a részletezett tüneteket tapasztalod, mindenképpen vidd el a cicát az állatorvoshoz!

Nem minden vörös macskának lesznek „szeplői"

A lentigo okozhat problémát?

Míg a szeplőket a napsütéssel hozzuk kapcsolatba, addig jól látszik, hogy a lentigo egy genetikai állapot, amelyre olyan külső tényezők, mint a napsütés, nincsenek hatással. A lentigo egy jóindulatú kozmetikai állapot, mint az emberi szeplők vagy az öregségi foltok. Esetükben nincs szükség kezelésre, tekints rájuk úgy, mint cicád egyedi kiegészítőire, szexepiljére.

Tehát szerencsére az állapot nem a rák egyik formája, és idővel sem lesz belőle rák. Az egyetlen problémát az okozhatja, ha a lentigo foltok elfedik a melanóma foltokat. Emiatt nagyon fontos, hogy az orvosi rutinvizsgálatokon alaposan átnézze ezeket az állatorvos. Ami pedig gazdiként a te felelősséged, hogy te is rendszeresen ellenőrizd az állatkád szeplőit. Amennyiben megemelkedett fekete foltot észlelsz, mindenképpen kérj egy időpontot a vizitre, ezek ugyanis gyakrabban rejthetnek rákos sejteket.

A lentigót továbbá laikusként össze lehet keverni bolhákkal, azok piszkával és a macskaaknéval is. A lentigo legfontosabb jellemzője, hogy a szőrrel fedetlen területeken jelenik meg az arcon, vagyis ahogy az előbb már írtuk, az orron, az ajkakon és a szemhéj szélein. Ha bolhát találunk a macska fején, akkor valószínűleg a testén is lesz. A macskaakné pedig az állom figyelhető meg. Ezek nem kis, sötét pöttyök formájában jelentkeznek, hanem gyulladt, gennyel teli pattanásszerű kitüremkedésekként. Ha bizonytalan vagy, azt javasoljuk, hogy mindenképpen kérd állatorvos segítségét!

Ebből a cikkünkből pedig megtudhatod, hogy mi az oka annak, hogy a macskák nem őszülnek, míg a kutyák igen. Ennek is a melaninhoz van köze.

bolha macska akné melanóma pigment vörös macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!