hirdetés

Tortitude: tényleg jellegzetes a teknőctarka macskák attitűdje?

Hangai Lilla

2024. június 10 - Képek: Getty Images Hungary

Macskásként szinte biztosak vagyunk benne, hogy már te is hallottál a teknőctarka cicákat övező előítéletekről. Tüzesek, függetlenek, vakmerőek és erős akaratúak. A macskavilág díváiként is szoktak rájuk hivatkozni.

hirdetés

Mai cikkünk célja, hogy utánajárjunk, valódi jelenségről van-e szó, és tényleg lehetséges-e, hogy a szőrszín ilyen szinten befolyásolja a viselkedést és a személyiséget. Ezt derítettük ki a tortitude fenoménról!

Kik azok a tortie-k?

Angolul az árnyalat neve tortoiseshell, aminek a becézése a tortie. Ezt olvasztották össze az attitude szóval, ami magatartást, hozzáállást jelent. Magyarul a tortikat teknőctarkának nevezzük.
Mind a kalikók (fehér-vörös-fekete foltos), mind a teknőctarkák (fekete alapon vörös foltos, flekkelt, pacás) jószágok mindig nőstények, ha pedig a 0,03 %-ot erősítik, és kandúrok, akkor sterilek. Ennek az az oka, hogy míg a nőstények két X kromoszómával rendelkeznek, addig a kandúrok egy X-szel és egy Y-nal. A mintázat kialakulásához pedig 2 db X kromoszómára van szükség.

Az árnyalat hígított verzióban is létezik, amikor is szürkés kékes az állat alapszíne, amelybe krémszínű flekkek és foltok vegyülnek. Megkülönböztetjük továbbá a torbie-kat, akiknek a cirmos alapszínébe vegyülnek fehér és vörös pacák.

Ennek a skót lógófülűnek hígított teknőctarka mintája van

A tortitude egy valódi jelenség?

Mielőtt belevágnánk, kötelességünk arra figyelmeztetni, hogy egy könyvet megítélni csupán a borítója alapján hatalmas hiba. A teknőctarka macskák komoly hátrányba kerülhetnek az örökbefogadás során emiatt, ami a túlélésüket veszélyezteti. Tehát legyünk óvatosak!

Dr. Mikel Maria Delgado tudós és macskaszakértő csapatával 2015-ben publikált egy kutatást Az emberi megfigyelés a szőrzet színéről, mint a házimacska személyiségének mutatójáról címmel. Azt vizsgálták, hogy az emberek milyen személyiségjegyekkel társítják a különböző bundamintázatokat és színeket. A tanulmány során megerősítést nyert a tortitude létezése. Dr. Delgado maga azonban arra int, hogy fenntartásokkal kezeljük ezeket a sztereotípiákat. Mint a Jackson Galaxyval folytatott beszélgetése során kifejtette, valószínűleg nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél, tehát a tortitude többé-kevésbé egy létező fenomén.

Ugyanakkor kiemelte, hogy mivel ezek a macskák szinte kivétel nélkül nőstények, lehetséges, hogy inkább az ő jellegzetességeik érvényesülnek, nem a szőrszín generálja ezt a hatást. Egy nőstény macskának élelmesebbnek, hevesebbnek és bevállalósabbnak kell lennie annak érdekében, hogy érvényesülni tudjon, és megvédhesse magát, valamint az utódait is. Továbbá azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy még ha valóban befolyásolja is a genetika révén a szőrszín a személyiséget, annak alakulásában sokkal lényegesebb faktor a szocializáció, a nevelés és a környezet, amiben a macska él.

Tortitude ide vagy oda, fenséges ez a mintázat!

Így finomíthatsz a viselkedésén

Kardinális alaptétel, hogy az agresszió nem egy személyiségjegy, hanem egy rendkívül összetett probléma, amit számos változó befolyásol. Ha teknőctarka kedvenced harap, karmol és fúj különböző szituációkban, a magatartását nem szabad a szőrszínére fogni. Egyetlen egészséges, kiegyensúlyozott macska sem viselkedik így! Egy ilyen reaktív, félős állat nem csupán a családja életét nehezíti meg, ő maga is szenved a kialakult helyzettől. Ennélfogva mindenképpen azt javasoljuk, hogy keress fel egy szakembert, ha nagy a baj!

Ide kattintva pedig megismerheted Jackson Galaxy egyik legfontosabb tanácsát. Elmondja, mi az az egy dolog, amivel a macskád életét jelentősen jobbá és élvezhetőbbé teheted, és pénz sem kell hozzá.

macskaviselkedés tanulmány teknőctarka mintázat tortitude viselkedés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!