hirdetés

Hatalmas árat fizet bájos külleméért a világ egyik legnépszerűbb macskafajtája

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 14 - Képek: Getty Images Hungary

Ez történik, amikor az emberi hiúság győz a józan ész felett.

hirdetés

A házi kedvencek tenyésztése bizonyos fajták esetében komoly morális kérdéseket vet fel. Az emberek ugyanis nem egyszer az állat egészségét áldozzák fel a kívánatos megjelenés oltárán. Ennek kiszolgáltatottja a világ egyik legnépszerűbb fajtája, a skót lógófülű is. Elragadó megjelenése ugyanis komoly következményekkel járhat.

Súlyos egészségügyi problémái lehetnek a fajta képviselőinek

Természetes genetikai mutációból fajtastandard

A skót lógófülű jellegzetes külseje első pillantásra megkülönböztethetővé teszi a fajtát. A cica fülei előre hajlanak, bagolyszerű arcot kölcsönözve az állatnak. Valóban tüneményes látvány, de csak kevesen vannak tisztában azzal, hogy a fül deformációja milyen egyéb következményekkel jár.

A fajta teljes populációja egyetlen istállómacskához, Susie-hoz vezethető vissza. A nőstény egyszer egy teljes alomnyi lógófülű kiscicának adott életet, a furcsa megjelenés pedig annyira megtetszett egy környékbeli macskakedvelőnek, hogy elkért két kölyköt, majd célzott tenyésztésbe kezdett.

A fül előre hajlása az első alomnál egy természetes genetikai mutáció eredménye volt: a TRPV4 génvariáció mutálódott, amely hatással van a porcok fejlődésére. A fülek azért hajlanak előre, mert a porc nem tudja megtartani a súlyt. Azon felül, hogy emiatt a cicák kifejezetten hajlamosak lehetnek a fülgyulladásra, még problémásabb, hogy a mutáció a testben található más porcokat is érint.

Garantáltak az egészségügyi problémák

Az öröklött porcdefektus más deformitásokat is okoz az egész testben, ugyanis a mutáció nem tesz különbséget a fül, vagy éppen a gerincben található porcok között. Kiderült, hogy azok a kölykök, akik két skót lógófülűtől születnek, már fél éves korukban egy súlyos mozgásszervi betegségben, az úgynevezett osteochondrodysplasiában szenvednek. Rendellenességek alakulhatnak ki az ízületekben és a csontnövekedésben (például abnormálisan vastag és merev farok, vagy rövid, merev lábak), ízületi gyulladások jelentkezhetnek, sőt, akár teljesen le is bénulhatnak. Sok esetben az eutanázia az egyetlen megoldás.

Az egészségügyi problémák miatt van, ahol már betiltották a skót lógófülű tenyésztését, de sok helyen, például az USA államaiban vagy Ausztráliában még mindig népszerű a fajta. A tenyésztők jelenleg más fajták bevonásával igyekeznek javítani a génállományon. Ám bizonyított tény, hogy azoknál a kölyköknél is, akik egy skót lógófülűtől (hordozza a génvariációt) és például egy brit rövidszőrűtől származnak is, különböző súlyossággal jelentkezik az osteochondrodysplasia. Vagyis minden lógó fül egyenlő azzal, hogy a cica genetikai betegségben szenved.

Kampányolnak a betiltásért

Világszerte több állatvédő szervezet, köztük az RSPCA sem támogatja a skót lógófülűt. Etikátlan az olyan állatok tenyésztése, amelyeknél ismert, hogy fájdalmas deformitások és betegséget okozó genetikai mutációk vannak jelen. Hiába a bájos külső, ha ennek az az ára, hogy a cica egész életében szenvedésre kárhoztatott.

Nem a skót lógófülű az egyetlen fajta, amelynek meg kell szenvednie az ember által kívánatosnak vélt megjelenésért. Ide kattintva megtudhatod, miért vet fel kérdéseket a tacskómacska, vagyis a munchkin tenyésztése.

genetikai betegségek genetikai mutáció skót lógófülű
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink