hirdetés

A perzsák a macskavilág legextrább kedvencei – mutatjuk, miért

Mádi-Krezinger Cintia

2024. április 9 - Képek: Getty Images Hungary

Ezek a különleges cicák nem csak külsejükkel tűnnek ki a bársonytalpúak közül.

hirdetés

A perzsamacska évről évre a világ legnépszerűbb fajtáinak oszlopos tagja. Ám nem csak csodás megjelenése és szeretetre méltó jelleme miatt tűnik ki – történelme is tartogat egészen elképesztő érdekességeket.

Szuvenírként kezdték

Sok más fajtához hasonlóan a perzsamacska pontos eredetét is homály fedi. Egy népszerű történet azonban úgy tartja, hogy a fajtát egy arisztokrata világutazó, Pietro Della Valle hozta be Európába, szuvenírként közel-keleti utazásairól. Della Valle az 1620-as években utazgatott a mai Irán területén, ahol egy bazárban egzotikus, hosszú szőrű macskákat pillantott meg. A különleges állatok annyira megtetszettek neki, hogy rögtön vásárolt is belőlük négy párral, amiket hazavitt magával Olaszországba.

Azonnal az élmezőnyben

250 évvel később, 1871-ben rendezték meg a világ első macskakiállítását a londoni Crystal Palace-ban. Az eseményen bár többek között bemutattak sziámikat, Man-szigeti macskákat, sőt, még skót vadmacskákat is, a prímet egyértelműen a perzsák vitték. A kiállításra több mint 20 ezer látogató érkezett, az abszolút első helyezést pedig a fajta vitte el.

Akár egy felhő

A tengerentúlon is taroltak

Néhány évtizeddel később, valamikor a századfordulón, a perzsamacskák az Egyesült Államokba is eljutottak. Amikor 1906-ban megalakult a Cat Fanciers’ Association (CFA), az egyik első regisztrált cica egy perzsa volt. Népszerűségük pedig az államokban töretlen: az egyik legnépszerűbb és legdrágább macskafajta.

A popkultúra ikonjai

A popkultúrában is jelentős szerepet tölt be a fajta. Számos főgonosz nélkülözhetetlen kiegészítője a fehér perzsamacska, aki uralkodói megjelenésével és leereszkedő arckifejezésével nyomatékosítja gazdája hitelességét. Sőt, néha maga a perzsamacska a főgonosz, mint például a Kutyák és Macskák című alkotásban. A perzsák hatása pedig akkora, hogy még az egyik Pokémon is róla kapta a nevét.

És az ember itt is beavatkozott…

Pazar bundája mellett a fajta egyik legismertebb jellemzője a lapos arc. Azonban ez nem volt mindig így; a perzsáknak ugyanis eredetileg nem volt nyomott orra. Az 1950-es években egy genetikai mutáció miatt született egy alom lapos arcú kiscica. A tenyésztőknek pedig tetszett ez a megjelenés, ezért szelektív tenyésztéssel a mutációt tovább örökítették. Ennek köszönhetően a fajtának két változata létezik: az eredeti, hagyományos arcú (doll-face vagy moon-face), és a modern, nyomott orrú (peke-face).

Méregdrága remekmű

2015-ben egy árverésen több mint 820 ezer dollárért (kb. 300 millió forintért) kelt el egy hatalmas, „A feleségem szeretői” címet viselő festmény, amely török angórák és perzsamacskák hadát örökíti meg. Bárki is vásárolta meg az alkotást, biztosan az otthona legcsodálatosabb dísze lett. A képet ide kattintva nézheted meg.

Tudtad, hogy a perzsamacskáknak van egy hasonmása? Ebben a cikkünkben megismerheted a himalája macskát, és ezt is megmutatjuk, hogyan különböztetheted meg a két állatot.

érdekességek himalája macska nyomott arc perzsa macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink