hirdetés

Ez az egyik legfurcsább módja annak, ahogy a macskák kommunikálnak

Kövess Péter

2023. november 27 - Képek: Getty Images Hungary

A macska sokféleképpen kommunikál, de egy kutatás most egy olyan eszközt tárt fel, amire valószínűleg soha nem gondolnál.

hirdetés

A macska nem csak a testbeszédét vagy a gesztusait használhatja arra, hogy üzeneteket közvetítsen társai felé. Egy közelmúltbeli kutatás alapján az állat egy eddig kevésbé ismert, emberi szemmel különösen ható módon is kommunikál.

A macska eszközök széles tárházával kommunikál.

A macska baktériumok révén is kommunikál

Az University of California Davis kutatói 23 macska anális mirigyváladékát elemezve összefüggést mutattak ki bizonyos baktériumtípusok és szaganyag-molekulák szintézise között. Az eredmény arra utal, hogy a macska végbélnyílásában, illetve akörül előforduló baktériumok illékony szerves vegyületeket termelhetnek, amelyek fontos információkat közvetíthetnek.

A Connie Rojas evolúciós ökológus által vezetett vizsgálatban a fiatal és idős macskák anális mirigyváladékában lévő baktériumok mennyisége kissé eltért egymástól, ami valószínűleg azzal magyarázható, hogy az állatok szervezete és immunrendszere az életkor előrehaladtával különféle változásokon megy keresztül.

Noha a minta mérete túl kicsi volt, hogy messzemenő következtetéseket lehessen levonni belőle, a kutatók különbségeket találtak az elhízott, valamint a zárt térben élő macskák végbélnyílásában található mikrobiális markereiben is. Jelenleg azonban még nem világos, hogy ez annak köszönhető-e, hogy a parazitáknak való kitettség, vagy a szív- és érrendszer egészségének csökkenése valamilyen módon megváltoztatja a végbélnyílás baktériumközösségét.

A baktériumokon át olyan illatanyagokat állíthat elő, amelyekkel üzeneteket közvetíthet társai felé.

Az állatok szaglása összetettebb, mint gondoltuk

Ma már tudjuk, hogy a szaglás milyen fontos szerepet tölt be az állatok közötti kommunikációban. Ám ez nem mindig volt így, a tudósok sokáig lebecsülték a szerepét.

Egyes tankönyvek továbbra is azt állítják, hogy a madarak nem képesek szagolni, annak ellenére, hogy a közelmúltbeli vizsgálatok kimutatták, mennyire téves a feltételezés.

Egy 2019-es tanulmány például megállapította, hogy az énekesmadarakban élő szimbiotikus baktériumok közvetlenül felelősek egyes kémiai jelzések előállításáért, ami hozzásegítheti őket ahhoz, hogy magukhoz csalogassák az „udvarlókat”. A bentlakó baktériumok és a szagvegyületek közötti ok-okozati összefüggés ugyanakkor más állatfajok esetében is bizonyításra szorul.

A kutatók megjegyzik, az embereknek ugyan nincs olyan erős szaglásuk, mint az állatoknak, hozzájuk hasonlóan mégis azonosítani tudjuk a rendelkezésre álló udvarlókat, vagy az új barátokat. Sőt, a testszagból egyes betegségek jelei is felismerhetőek.

Nem véletlenül szagolgatják egymás fenekét.

Még nem világos, mit üzennek a baktériumok

Az UCD csapata négy baktériumot jelölt ki a jövőbeli kutatásokhoz. Ezek közül a „Bacteroides fragilist” korábban már egy vad bengáli macska anális mirigyében is azonosították. Egy korábbi tanulmány úgy találta, hogy a baktérium hasonló szerves vegyületeket termelhet, mint amilyeneket a házi macskáknál mutattak ki.

Bár a témában további kutatásokat kell végezni, egy napon talán megtudjuk, hogy a macskák „mit mondanak” egymásnak, amikor egymás fenekét szagolgatják.

baktériumok felfedezés kommunikáció kutatás macska szaglás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink