hirdetés

Már dolgoznak az ivartalanító injekción – a jövőben nem lesz szükség műtétre

Vermes Nikolett

2023. augusztus 12 - Fotó: GettyImages

Eddig két vakcinát fejlesztettek ki a tudósok annak érdekében, hogy sebészeti beavatkozás és más medicinák alkalmazása nélkül képesek legyenek sterilizálni a macskákat. Mutatjuk az elért eredményeket.

hirdetés

A macskák ivartalanítása ma egyre fontosabb kérdéssé vált. A megszámlálhatatlan kóbor cica, az újabb vírusok kialakulása és a macskafajták kihalása ellen ez az egyetlen és legbiztonságosabb módszer. Egyaránt szolgálja a cicák és az emberek érdekeit. A sterilizálásra azonban eddig egyetlen megoldás létezett. De minden jel arra utal, hogy hamarosan elérhető lesz a gyors és hatékony ivartalanító injekció is.

Forradalmi újítást jelent

Az ivartalanítás létfontosságú

Becslések szerint világszerte közel 500 millió kóbor cica él. Ennek következménye, hogy a macskák ellátására nincsen elég ember, így az elhagyott vagy utcán születő állatok magukra maradnak. Sokan borzasztó körülmények között vészelik át újabb napokat, hiszen az állatorvosok sem tudnak ilyen mennyiségű macskát ellátni.

További gondot jelent, hogy a kóbor állatok a szemetesekben keresnek maguknak élelmet, illetve városban élő madarakra vadásznak, és ezzel betegségeket terjesztenek maguk között.

Ezek után senki számára nem lehet kérdés, hogy szükség van az ivartalanításra. Viszont gyakorlatilag lehetetlen műtét útján ilyen sok macskát sterilizálni. Ugyan léteznek fogamzásgátló tabletták, a Floridai Egyetem orvos szakértője szerint ezek nem elég tartósak és a többségük mellékhatásokat eredményez. Ezért egy amerikai kutatócsoport arra vállalkozott, hogy kifejleszti az ivartalanító injekciót, eddig minden kísérlet sikerrel zárult.

Laboratóriumi körülmények között vizsgálják a cicákat

Közel ötven éve, 1970-ben alkalmaztak először ivartalanítást macskán sebészeti beavatkozás útján. A felelős állattartók ismerik ezt az eljárást, és tudják, hogy nem fájdalommentes. Sőt, a nőstény cicákon életük végéig látszik a műtét helye. Nem beszélve arról, hogy bár rutinműtét lett, mégis időigényes. Ezzel szemben az ivartalanító injekció egy tűszúrással eléri a kívánt hatást. „Hamarosan eljön a nap, amikor egyetlen injekcióval biztonságosan és fenntarthatóan megállíthatjuk a macskák túlszaporodását.

Ez egyben egy tudományos áttörés is jelent. Amennyiben engedélyezik a vakcina használatát, lehetőségünk lesz arra, hogy a kóbor cicákat fájdalom és mellékhatások nélkül sterilizáljunk.”

– mondja Valerie Benka, az amerikai Macskák és Fogamzásgátlás Szövetségének elnöke.

Kevesebb gonddal jár

9 cicát ivartalanítottak injekcióval

A kutatók eddig két vakcinát vizsgáltak, a kísérletben tizenkét laboratóriumban nevelt nőstény macska vett részt, és közülük kilenc kapott kezelést. Mind a kilenc kísérleti alany esetében 100% eredményt értek el a vakcinák. Egy vakcina közel hat évig nyújt teljes védelmet a megtermékenyüléssel szemben. A tudósok arról is beszámoltak, hogy minden injekciót kapó cica jól van, és semmilyen rendellenes mellékhatás nem jelentkezett. A legpontosabb eredmény érdekében ebben a pillanatban is tovább folyik a medicina fejlesztése, és várhatóan éveken belül minden gazdi és állatvédő szervezet igényelheti a macskák részére. A Floridai Egyetem orvos szakértője szerint amennyiben ez megtörténik, a fájdalmas sterilizáló műtétekre nem lesz szükség a nőstény cicák számára.

ivarérett macska ivartalanítás macska ivartalanítása
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink