hirdetés

Macskatartóként így segíthetsz egy veszélyeztetett hazai vadállaton

Hangai Lilla

2024. március 15 - Képek: Getty Images Hungary

2024 emlőse a vadmacska lett, így mi is kötelességünknek érezzük, hogy még intenzívebb formában hívjuk fel a figyelmet az őt érintő problémákra. Cikkünkből megtudhatod, hogy te, mint macskatartó mit tehetsz a vadmacskákért.

hirdetés

Veszélyben a vadmacska; Macskatartók, egyesüljetek!

Ezért van veszélyben a vadmacska

Magyarországon a vadmacska egyik alfaja, az európai vadmacska az őshonos. Több helyen is találkozhatunk vele itthon – persze csak képletesen értve; alapvetően igyekszik messziről elkerülni az embert. Élnek populációk az Északi- és Dunántúli-középhegységben (Zemplén, Gömör-Tornai-karszt, Bükk vidék, Mátra, Cserhát, Börzsöny, Gerecse, Vértes, Bakony), de a Gödöllői-dombság területén is. A síkvidékeinken pedig a Duna alsó szakaszán, a Drávánál, valamint a Tiszát és a Körösöket kísérő nagyobb kiterjedésű ártéri erdőknél fészkel. Hazánkban 1974 óta védett, 2012 óta pedig fokozottan védett státuszban van. Eszmei értéke 250 000 Ft. 

Megjelenésében nagyon hasonlít az iromba, más néven a cirmos házi macskákhoz, a farka azonban elárulja. Kedvenceinktől eltérően ugyanis a vadmacska farkán jól elkülöníthető fekete gyűrűk futnak. A vége szintén fekete és lekerekített, valamint sokkal vastagabb is a dús szőrzetnek köszönhetően. Sajnos ezen hasonlóság miatta a házi macskákkal való hibridizáció veszélyezteti a vadmacska genetikai tisztaságát. Vagyis egyszerűen szólva, ha nem állítjuk meg a folyamatot, az a vadmacska, amit ma ismerünk hazánkban, megszűnhet létezni.

A populáció mértéke ráadásul csökkenőben van itthon, amelynek a megfékezésére 2021-ben a Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő szakmai együttműködésében létrejött a Vadmacska Fajmegőrzési Program gyakorlati megvalósítása. A megfigyelések alapján kiderült, hogy a vadmacskák megjelentek az utóbbi időben a Budai-hegység erdeiben is, amely arra enged következtetni, hogy a vadmacska és az ember zavartalan együttélése igenis kivitelezhető. És itt jössz képbe Te, mint macskatartó!

Tündéri európai vadmacska kölyök

Így támogathatod a vadmacskák túlélését

A Vadonleső Program honlapján kitérnek arra, hogy amennyiben a vadmacskák állománya erős és összefüggő, valamint rendelkezésükre áll olyan kiterjedt élőhely is, ahol az egyedek könnyedén találkozhatnak, akkor a hibridizáció elkerülhető. Macskatartóként te is tehetsz azért, hogy a hibridizáció ne történjen meg. Mégpedig úgy, ha a kijárós macskádat benti macskává avanzsálod, vagy ha ezt valamilyen okból nem tudod megtenni, akkor ivartalanítod.

A genetikai vizsgálatok elérhetőségének egyszerűsödésével csak a jövőben fog lassan kirajzolódni a vadmacskaállományok valódi természetvédelmi helyzete, az azonban már most is látszik, hogy vannak olyan területek, ahol a hibridizáció jelentős mértékben előrehaladott. Az is biztosan tudható már, hogy a felelős házi macskatartás keretében a házi kedvencek következetes ivartalanítása és portán belül tartása óriási jelentőségű a vadmacskák hosszútávú fennmaradása érdekében. Ez tehát a mi személyes felelősségünk, amit az oly értékes és sérülékeny biológiai sokféleség megőrzése érdekében tehetünk és tennünk kell!

fogalmazza meg a Vadonleső.

Tisztában vagyunk vele, hogy az ivartalanítás költsége is egyre növekszik. Nem is csoda, hogy vannak olyan gazdik, akik számára hirtelen elővarázsolni ezt az összeget nehéz lehet. Erre is találhatunk azonban megoldást; például az Orpheus Állatvédő Egyesületnél tavaly ivartalanítási támogatást lehetett igényelni. Így érdemes érdeklődni a helyi szervezetnél, hogy náluk elérhető-e hasonló lehetőség. Ha erre nincs mód, az is működőképes lehetőség, ha havonta félreteszel egy bizonyos összeget a beavatkozásra. Inkább legyen meg a műtét valamivel később, mint soha.

Ide kattintva a vadmacskáról összegyűjtött érdekességeket olvashatod el, és olyan videókat nézhetsz meg, melyek itthoni környezetében mutatják be őket.

állatvédelem európai vadmacska év emlőse vadmacska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink