hirdetés

Selkirk rex fajtaleírás: a különleges bundájú cica, akit báránybőrbe bújt macskának is neveznek

László Enikő, 2022. augusztus 18 - Képek: Getty Images Hungary

Nemcsak bundája miatt egyedi, hanem azért is, mert ez az egyetlen macskafajta, akit egy személyről neveztek el.

hirdetés

Az egyik legújabb természetes fajta egy házimacska, Miss DePesto of Noface-től származik, akit egy montanai menhelyen találtak. Egy perzsa macska tenyésztőnek, a montanai Jeri Newmannek adták, aki a fekete perzsa Deekay PhotoFinish-sel pároztatta. Hatból három cica göndör bundával született – bizonyítva, hogy a devon rexszel és a cornish rexszel ellentétben a gén domináns. Így göndör cicák születhetnek egy alomban egyenes szőrű cicákkal.

Eredete

A gyapjasnak tűnő fürtök és vastag bundája miatt a selkirk rexet néha báránybőrbe bújt macskának vagy macskajuhnak is nevezik. Göndör szőrű unokatestvéreihez, a devon és cornish rexekhez hasonlóan a selkirk is egy természetes genetikai mutáció eredménye, de sűrű szőrének és erős testének köszönhetően egészen más megjelenést ad.

A selkirk Montanából származik, ahol 1987-ben megszületett az első ilyen típusú macska, egy állatmenhelyen talált hat cicából álló alom egyike. A többiek egy rövid szőrű házimacska jellegzetes egyenes szőrzetét viselték, de a göndör szőrű nőstény annyira szokatlan volt, hogy felkeltette egy helyi perzsa macska tenyésztő, Jeri Newman figyelmét, aki örökbe fogadta. Newman Miss DePestónak nevezte el, és kíváncsiságból pároztatta felnőtt korában egy fekete perzsával.

A Miss DePesto által ellett hat cica közül háromnak göndör szőrzete volt, ami azt jelzi, hogy a tulajdonság génje domináns. Nem ez volt a helyzet a cornish vagy devon rexek esetében, amelyek hullámos szőrzetüket egy recesszív génnek köszönhetik. Pesto a hosszú szőr és a pointos szőrzet génjeit is hordozta, és mindkét tulajdonság megjelent leszármazottaiban.

Newman mostohaapja után selkirknek nevezte az új fajtát, ami egyedülállóvá tette a macskák között, mivel ez az egyetlen fajta, akit egy személyről neveztek el. Hozzátette rexet, jelezve, hogy a bundája göndör.

A genetikai sokféleség megőrzése és a macskák tetszetősebb megjelenése érdekében Newman és más tenyésztők nemcsak perzsákkal, hanem egzotikus rövidszőrűekkel, amerikai rövidszőrűekkel és brit rövidszőrűekkel is keresztezték őket. A macskákat az 1990-es években a Nemzetközi Macskaszövetség és az Amerikai Macskarajongók Szövetsége, 2000-ben pedig a Macskarajongók Szövetsége ismerte el.

Fajtastandard

A selkirk rex egy közepes méretű macska, erős, kissé zömök, nehéz csontozattal. A feje lekerekített, nagy, kerek szemekkel és kedves tekintettel. Fülei közepesen nagyok, egymástól távol állnak, végük lekerekített. A test enyhén téglalap alakú és nagyon izmos, ami határozott tapintást eredményez a puha szőrzet alatt. Lábai közepes hosszúságúak, izmosak, mancsai nagyok és kerekek. Farka vastag, a vége lekerekített. Bundája lehet rövid és hosszú is, de minden esetben dupla rétegű. A rövid szőrűek bundája sűrű, plüss göndörséggel rendelkezik, amely kiemeli a szőrzet sűrűségét. A hosszú szőrűek még kócosabb megjelenésűek, ami kiemeli a gyapjas bárányhoz való hasonlóságot. A fürtök a legszembetűnőbbek az oldalakon, a farkon és a nyakon. A vastag bunda nagyon puha és laza fürtökből áll, melyek nem gabalyodnak össze. Bajsza szintén göndör. A bunda az állat 2 éves korára éri el végleges megjelenését. Színe lehet szinte minden szín és mintázat. A selkirk várható élettartama körülbelül 14 év.

Jelleme

A selkirk a rexek között a legnyugodtabb. Perzsa és brit rövidszőrű ősei nyugodt, bújós természetet adtak neki, de valamivel aktívabb, mint ezek a fajták, és szeret játszani is. Az emberek, akik vele élnek, édesnek és szeretnivalónak írják le, egy kicsit bohókás vonásokkal.

Felmenőihez hűen a selkirk türelmes, szerető és toleráns kedvenc. Játékos és szeret gazdája mellé bújni, de nem annyira aktív és nem annyira figyelemigényes, hogy az kellemetlen legyen. Szerencsére nyitott cica, ami remek tulajdonság, mivel mindenki, akivel találkozik, meg akarja érinteni szokatlan bundáját. Ez egy kedves macska, aki figyelmes a családjával.

A selkirk rex okos is. Ne lepődj meg, amikor megtanulja kinyitni az ajtókat vagy a fiókokat, hogy csemegét vagy játékot keressen. Állítsd kihívás elé az eszét, és tartsd fenn kíváncsiságát, érdeklődését azáltal, hogy trükkökre tanítod, és kirakós játékokat adsz neki, amelyek megjutalmazzák, ha megtanulja kezelni őket.

Ideális környezet

A toleráns és ragaszkodó selkirk nem mindig pihen szívesen gazdája ölében, de szereti az embereket és más állatokat. Társas természetének köszönhetően nehezen tolerálja, ha hosszú ideig egyedül hagyják. Szórakoztasd ezt a mulatságos macskát horgászbotos játékkal vagy egy zseblámpa fényével, és nagyon izgatott lesz. Nem fog habozni, halk hangon figyelmet fog kérni, ha úgy érzi, hogy nem kapja azt meg. Jól kijön azokkal a gyerekekkel, akik tisztelettel bánnak vele, és macskabarát kutyákkal is.

Ápolás

A selkirk rexnek sűrű szőrzete van, amelyet hetente egyszer át kell fésülni a gubancok megelőzése vagy eltávolítása érdekében. A túlzásba vitt kefélés tönkreteheti a szép fürtöket. A selkirk vedlik, főleg nyáron, így a rendszeres fésülködés eltávolítja az elhalt szőrszálakat is, amelyek egyébként a ruházatára vagy bútorokra kerülnének, vagy szőrgombócként a felszínre törnének. Ujjaid finoman végighúzása a bundáján segít felpörgetni a fürtöket, ami a legegyszerűbb szőrformázási módszer a selkirk esetében.

Fürdésre ritkán van szükség, de ha koszos lesz, használj hidratáló sampont, és hagyd néhány órán át levegőn száradni meleg, huzatmentes helyen. Ha hajszárítót használsz, az uszkárhoz hasonló lesz megjelenése.

Fogait érdemes rendszeresen mosni. Minden nap töröld át a szemei sarkait egy puha, nedves ruhával, hogy eltávolítsd a váladékokat. Használj külön területet a kendőnek minden szem számára, hogy elkerüld a fertőzés terjedésének lehetőségét. Hetente ellenőrizd a füleit. Ha piszkosnak tűnnek, vattakoronggal vagy puha nedves ruhával töröld át őket, amelyet almaecet és meleg víz 50-50 arányú keverékével benedvesítettél. Kerüld a fültisztító pálcika használatát, mert ez károsíthatja a fül belsejét.

Tartsd az alomdobozt makulátlanul tisztán. Mint minden macska, a selkirk rex is különös figyelmet fordít a fürdőszobai higiéniára.

Gyakori egészségügyi problémák

A selkirk rex általában egészséges, de mivel a genetikai sokféleség miatt a perzsák, az egzotikus rövidszőrűek és a brit rövidszőrűek is a felmenői, az ő jellegzetes betegségeik a selkirk esetében is előfordulhatnak. Ide tartozik a policisztás vesebetegség, a hipertrófiás kardiomiopátia és a csípőízületi diszplázia.

(Felhasznált irodalom: Jean-Luc Renck: A macska)

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon