hirdetés

Ocicat fajtaleírás: a pöttyös cica, akinek megjelenése egy ocelotéhoz hasonlít

László Enikő, 2022. július 14 - Képek: Getty Images Hungary

Bár első ránézésre egy vadmacskának tűnhet, az ocicat génállományában nincsenek vad rokonokra utaló jelek. Ez a kedves, barátságos cica csupán külsejében vad, egyébként általában problémamentes és igen emberszerető kedvenc.

hirdetés

Ez a csodálatos foltos macska soha nem mulasztja el ellopni a show-t, nem is beszélve azok szívéről, akik olyan szerencsések, hogy birtokolják őket. A macskafélék rajongóit mindig is lenyűgözték a vadon élő foltos macskák: ocelotok, leopárdok és mások. Soha korábban nem történt ilyen törekvés egy teljesen házimacska tenyésztésére, amely a vadmacskák foltos szépségét kínálja, miközben megőrzi a házimacska kedves, kiszámítható hajlamát. Az ocicat abesszin, sziámi és amerikai rövidszőrű kereszteződéséből származik, és az egyetlen pettyes házi fajta, amelyet szelektíven tenyésztettek ki, hogy utánozzák a vadon élő macskákat.

Eredete

Az ocicat sziámi, abesszin és amerikai rövidszőrű macskák keresztezéséből jött létre. Habár nevét az ocelotra emlékeztető külseje miatt kapta, ami egy kis dél-amerikai vadmacskaféle, génállományát tekintve teljes mértékben házimacska. Az ocicat egyike azoknak a véletleneknek, amelyek néha előfordulnak a macskatenyésztés során. Virginia Daly tenyésztő, hogy sziámi macskáinál abesszin mintázatot szerezzen, 1964-ben keresztezte a két fajtát A kapott kiscicák utóbbira hasonlítottak, és amikor keresztezte egyiküket egy sziámi macskával, egy különleges, arany foltokkal tarkított bundájú kölyköt kapott. Tongának nevezte el, és eladta házi kedvencnek, de amikor az ismételt tenyésztések több foltos cicát hoztak létre, egy új fajta alakult ki. Az amerikai rövidszőrűeket is felhasználták a kialakításuk során, hogy nagyobb méretet adjanak és az ezüst színt is hozzák. A fajtát 1987-ben ismerte el a Cat Fanciers Association és a The International Cat Association. Az Egyesült Államokban igen népszerű házi kedvenc, de egyre ismertebb a világ más országaiban is.

Fajtastandard

Az ocicat egy közepes nagyságú, atletikus, elegáns megjelenésű cica. Teste hosszúkás, mellkasa mély. Végtagjai közepesen hosszúak, a mellsők rövidebbek a hátsóknál. Mancsai oválisak, tömzsik. Farka viszonylag hosszú, a vége kissé hegyes. Testtömege körülbelül 5-7 kg, valódi súlya valamivel nehezebb, mint azt első ránézésre megmondanánk. Feje ék alakú, álla erőteljes. Fülei közepesen nagyok, végeik kissé lekerekedők. Mandulavágású szemei nagyok, enyhén dőltek. Színük bármilyen lehet, csak kék nem. Szőrzete rövid, sűrű, finom tapintású, csillogó. A szőrszálak szorosan simulnak a testhez. A bundát jellegzetes pettyek díszítik, a kiállítási egyedeknél különösen fontos, hogy nagy kontrasztot mutassanak az alapszínnel. A pettyek megszakított cirmos mintázatnak köszönhetőek. 12 különböző színváltozatban tenyésztik. Várható élettartama 12-14 év.

Jelleme

Az odaadó, magabiztos és játékos ocicat imádja az embereket, és mindenhova szereti követni gazdáját, de ennek ellenére nem tolakodó. Kedveli mások társaságát is, a vendégekhez szívesen odalopózik egy kis simogatásért és cirógatásért. Mint minden állatnak, nekik is sokféle, egyedenként eltérő személyiségük van, így egyesek félénkebbek, mint mások. Sziámi ősei miatt olykor szeret vokalizálni, de nem olyan hangos vagy követelőző, mint rokonai. Érzékeny és szeretetteljes állat, aki általában nyugodt és kiegyensúlyozott.

Nagyon aktív és energikus, igazi atléta, de nem esik túlzásba, ugyanis vérmérséklete nyugodt. Kedvenc tevékenységei közé tartozik a játékok apportírozása és a pórázon járás megtanulása. A fajta rendkívül intelligens, és könnyen megtanul trükköket. A kirakós intelligencia játékok jó módjai annak, hogy lefoglalják és szórakoztassák a cicát.

Ideális környezet

Mivel igen éles eszű teremtés, érdemes minden törékeny, értékes dolgot elzárni előle, ugyanis számára nem bonyolult kinyitni egy ajtót vagy egy fiókot. Bár nagyon alkalmazkodóképes, nem szeret egyedül lenni. Egy másik cica vagy kutya társaságában azonban jól érzi magát. Igen gyerekszerető, ezért családosok számára is remek társ. Olyannyira imádja a társaságot és azt, ha gazdái közelében lehet, hogy az utazást sem bánja, sok cicával ellentétben. Igazi társasági pillangó, élvezi a ráirányuló figyelmet.

Ápolás

Az ocicat rövid bundáját egyszerű ápolni. Hetente elegendő egyszer átfésülni, hogy a cica megszabaduljon az elhalt szőrszálaktól és eloszlódjanak a bőr olajai. Fürdésre ritkán van szüksége. A fülek tisztaságát hetente érdemes ellenőrizni. Ha piszkosnak tűnnek, vattakoronggal vagy puha, nedves ruhával, amelyet almaecet és meleg víz 50-50 arányú keverékével benedvesítettél, töröld át. Puha, nedves kendővel időnként át kell mosni szemeit is. Az esetleges fertőzések elkerülése érdekében használj külön területet a kendőből mindkét szem számára.

Karmait vágni kell, ha túl hosszúra nőnének, illetve érdemes fogait is rendszeresen tisztítani. Mivel minden cica kényes alma tisztaságára, így az ocicat esetében is ügyelj, hogy mindig makulátlan legyen tálcája.

Gyakori egészségügyi problémák

Az ocicat általában egészséges és hosszú élettartamú, de örökölhet néhány olyan egészségügyi problémát, amelyek a sziámit vagy az abesszint is érintik. Ide tartozik a máj vagy a vese amiloidózisa, a piruvát-kináz-hiány és a hipertrófiás kardiomiopátia. Hajlamos lehet a fogágybetegségre is.

Az amiloidózis egy valószínűleg örökletes betegség, amely akkor fordul elő, amikor az amiloid nevű anyag, egy oldhatatlan fehérje, lerakódik olyan szervekben, mint a vese vagy a máj. Elváltozásokat, diszfunkciót és végül szervi elégtelenséget eredményez. A piruvát-kináz kulcsfontosságú szabályozó enzim a vörösvértestek energia-anyagcseréjében. A PK-hiányos macskákban vérszegénység alakulhat ki. Az örökletes állapotot egy recesszív gén okozza, és DNS-teszttel könnyen felderíthető. A hipertrófiás kardiomiopátia (HCM) a szívbetegség leggyakoribb formája a macskákban. A szívizom megvastagodását (hipertrófiát) okozza. Az echokardiográfia megerősítheti, hogy egy macskában van-e HCM.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: Macskakalauz, Jean-Luc Renck: A macska)

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon