hirdetés

Cymric fajtaleírás: a farok nélküli, hosszú szőrű cica, akinek jelleme egy kutyáéra hasonlít

László Enikő, 2022. augusztus 4 - Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia – Cymric cat

Ha a ház körül van egy cymric, akkor van egy nagyszerű őrcicád, aki gyorsan reagál és fenyegetően morog, vagy akár támadásba is lendül bármi szokatlan látványra vagy hangra.

hirdetés

A cymric mondhatni a man-szigeti macska hosszú szőrű változata. Néhány egyesület elismeri különálló fajtaként, de sok esetben a manx fajtastandardja vonatkozik rá. Közeli rokonához hasonlóan neki sincsen farka, bundája viszont jóval hosszabb, mint a man-szigeti macskáé.

Eredete

A farok nélküli macskák eredete igen vitatott, ugyanis több elmélet is született arról, hogy mikor alakultak ki. A legkreatívabb hipotézis egyértelműen az, hogy azért jöttek létre farkatlan cicák, mert Noé véletlenül a macskák farkára csapta a bárka ajtaját. Egy másik elmélet úgy tartja, hogy ír katonák vágták le az állatok farkát, hogy azt sisakjukra tűzzék. Ezek után már farok nélküli egyedek születtek, hogy elkerüljék a kegyetlenkedést. Egyesek úgy tartják, egy fordítva történt, és a megtámadott bennszülöttek vágták le a cicák farkát, hogy utánozzák a katonákat. Egy anyamacska pedig ezt megelőzendően inkább lerágta kölykei farkát. De olyan elméletek is születtek, hogy ezek a cicák félig nyulak, félig macskák. A legelfogadottabb eredettörténet, hogy sokáig elszigetelten éltek a Man-szigeten, ahová a kereskedők által jutottak el a cicák, így a beltenyészet következtében nincs farkuk.

A cymric név a cymru szóból ered, ami gael nyelven Wales neve, habár a fajta nem wales-i. Az első hivatalosan is dokumentált cymric Kanadában született, az 1960-as évek környékén. Ugyanis ekkor kezdtek el a man-szigeti macska rajongói érdeklődni a hosszabb szőrzetű egyedek iránt, melyek a recesszív gének miatt olykor előfordultak a manx-almokban. Bele is vágtak a szelektív tenyésztésükbe, és sikerült stabilizálniuk az új fajtát, vagyis a man-szigeti macska hosszú szőrű változatát.

Man-szigeti macska régi ábrázolása.

Fajtastandard

A legtöbb szervezet a man-szigeti macska standardját érvényesíti a cymric esetében, csupán a szőrük különbözik. Feje viszonylag nagy és kerek, arcorri része nem túl elhegyesedő. Fülei szélesek, egymástól távol ülnek, közepesen nagyok, végük lekerekített. Szemei nagyok és kerekek. Nyaka rövid és izmos. Háta rövid, feszes. Ha farka hiányzik, azt rumpynak nevezik, ilyenkor az állatnak hiányzik a farok- és keresztcsonti csigolyája. Ekkor a farok helyén egy bemélyedés található. A rumpy risernek van keresztcsonti csigolyája, de farokcsigolyája nincs. A stumpy farok pedig maximum 3 cm hosszú. Mancsa kerek, arányos. Szőrzete közepesen hosszú, selymes, a nyakán fodrot képez. Színe sokféle lehet: fehér, fekete, kék, vörös, krémszínű, csincsilla, cirmos, teknőctarka, bikolor. Közepes termetű macska, testsúlya körülbelül 3-5,5 kg. Várható élettartama 10-12 év.

Jelleme

A fajta jellemét gyakran hasonlítják egy kutyáéhoz. Éberen őrködik a ház körül, rendkívül hűséges, és szívesen apportíroz. Nagyon erősen kötődik egy általa kiválasztott személyhez, de a család többi tagjával szemben is kedves és barátságos. Érdeklődő és kíváncsi természet, szeret mindig tisztában lenni azzal, hogy mi zajlik körülötte és portája körül. Kiegyensúlyozott és ragaszkodó macska, aki élvezi a nyugodt környezetet. Ez nem azt jelenti, hogy inaktív.

Ő egy boldog, játékos cica, aki szereti követni gazdája lépteit a ház minden zugába. Ha azonban készen áll a pihenésre, szívesen pihen a kanapén, vagy gazdája ölében. Okos macska, aki trükköket is képes elsajátítani, például szívesen apportíroz, de akár pórázon is hajlandó sétálni.

Ideális környezet

A cymric erősen emberközpontú. Csak akkor válaszd őt társadnak, ha naponta sok időt és figyelmet tudsz szentelni neki. Könnyen alkalmazkodik különböző élethelyzetekhez, és idegenekkel szemben sem félénk vagy goromba. (Kivéve, ha egy illetéktelen behatolóról van szó). Szeret autóban ülni, így nagyszerű társ azoknak is, akik gyakran utaznak. Hamar megtanulja kinyitni az ajtókat, ezért gondosan el kell előle zárni mindent, ami törékeny. (A csillogó ékszereket különösen szereti.) A legtöbb macskával ellentétben a cymric hajlandó elfogadni a szabályokat, és általában tiszteletben tartja a határokat, ha nemet mondanak neki. Ám az illedelmes viselkedésért cserébe érdemes megjutalmazni. Más cicákkal, kutyákkal és gyerekekkel is jól kijön, de fontos a fokozatos összeszoktatás. A magányt nem szereti, de elviseli, az egyedül töltött időkre érdemes különböző intelligencia játékokkal lefoglalni.

Kölyök cica.

Ápolás

A cymric bundáját könnyű ápolni. Hetente kétszer vagy háromszor kell átfésülni, hogy megszabaduljon az elhalt szőrszálaktól. Bundája nem gubancolódik annyira, mint például egy perzsa macskáé. A tavaszi és őszi vedlési időszakban azonban gyakrabban kell átkefélni. Karmait néhány hetente vágni kell, ha túl hosszúra nőnének, illetve érdemes fogait is rendszeresen tisztítani. Fürdetésre ritkán van szüksége. Puha, nedves kendővel időnként át kell törölgetni szemeit. Az esetleges fertőzések elkerülése érdekében használj külön területet a kendőből mindkét szem számára. A fülek tisztaságát hetente ellenőrizni kell. Ha piszkosnak tűnnek, vattakoronggal vagy puha, nedves ruhával, amelyet almaecet és meleg víz 50-50 arányú keverékével benedvesítettél, töröld át. Mivel minden cica kényes alma tisztaságára, így nála is ügyelj, hogy mindig makulátlan legyen tálcája.

Gyakori egészségügyi problémák

A cymric farkának hiánya olykor problémás is lehet. Vannak, akiknek gerinchibái vannak, amelyek neurológiai tüneteket okoznak, például székletürítési vagy vizelési zavarok adódhatnak belőle. A legtöbb ilyen gonddal küzdő cymric cicát négy-hat hónapos korukra azonosítják, és el kell őket altatni. Ezt az állapotot manx-szindrómaként is emlegetik, a probléma pedig az egyedek 20%-át is érintheti.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: Macskakalauz, Jean-Luc Renck: A macska, Laura Aceti – Viola Autieri: Legjobb barátunk, a macska)

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon