Palmerston, a brit külügyminisztérium macskája nyugdíjazásra került: a miniszterelnökségi macskával gyakran verekedett

Ferenczi Deborah, 2023. március 12 - Képek: Getty Images Hungary

2020. augusztusában vonult vissza Palmerston, a brit külügyminisztérium híres főegerésze. A macska egyébként a brit közéleti szereplőkhöz méltón egyáltalán nem volt mentes a botrányoktól. Ugyanis több ízben felrepült az a híresztelés, hogy összetűzésbe került Larryvel, a miniszterelnökségi hivatal főegerészével. Sőt, egyszer még az is előfordult, hogy ki kellett lakoltatni a miniszterelnökségi hivatalból, ahova csak úgy beszökött, hogy megkeresse ősellenségét.

Palmerston, a külügyminisztérium főegerésze egy nyilvános Twitter-posztban mondott le feladatáról. A hivatalos lemondásában arra hivatkozik, hogy több időt szeretne tölteni a pihenéssel, távol a rivaldafénytől. Illetve azt is megemlítette, hogy sokkal szívesebben mászik fára, mintsem hogy kihallgassa a külföldi méltóságok beszélgetéseit. Bár egyébként kétségünk sem fér ahhoz, hogy azt is roppant módon élvezte.

Palmerston karrierje

Palmerston a nevét egy 19. századi külügyminiszter, Viscount Palmerston után kapta, ami igencsak nagy megtiszteltetésnek bizonyult. Innen is látszik, hogy komoly reményeket fűztek a hivatalba helyezett macskához. Pályafutását a Battersea Dogs & Cats Home-ban kezdte, ugyanis mentett cicaként erről a menhelyről került a londoni Whitehallba, vagyis a külügyminiszteri hivatalba. 2016. április 13-án kezdte meg hivatásos munkáját, és nagyon hamar, már május 3-án szerepelt a hírekben, ahol arról számoltak be, hogy sikeresen elkapta az első egerét. Ez egyébként a miniszterelnökségben dolgozó macskákhoz képest igazán kiváló teljesítmény, ugyanis azok híresen lusták voltak ezen a területen. Így nem csoda, hogy Palmerston eleinte egy reménysugárnak bizonyult az egerészek történetében.

Az alábbi angol nyelvű videón éppen Larryvel, a miniszterelnökségi főegerésszel való diskurzusa látható:

Palmerston tevékenységei

Palmerston egyébként igencsak gyakran szerepelt olyan fényképeken, melyeken az audienciára érkező külföldi vezetők, méltóságok láthatóak. Továbbá több olyan levél került nyilvánosságra, ahol Palmerston a külügyminisztérium titkárának beszámol munkavégzéséről. Például egyik levelében írt arról, hogy a hivatalban töltött évei alatt számos diplomáciai megbeszélésen vett részt, továbbá saját bevallása szerint létrehozott egy párhuzamos hálózatot a hírszerzéshez. Beszámol arról is, hogy a világjárvány ideje alatt úgy döntött, hogy a további feladatait home office-ban végzi, bár nem teljesen értjük, itt mire gondolt.

Palmerston botrányai

Mint minden brit közszereplő, Palmerston is híres volt a botrányairól, kiváltképpen a miniszterelnökségben dolgozó macskával, Larryvel való összetűzéseiről. Ezt pedig már meglehetősen korán elkezdte, ugyanis már július 11-én lencsevégre kapták, amint Larryvel éppen meglehetősen indulatosan pillantgatnak egymásra. Ám a történet itt nem ért véget, ugyanis nem sokkal később, július 26-án igazán komoly botrányba keveredett, mivel beszökött a miniszteri lakosztályra. Ez olyannyira súlyos vétség volt, hogy a rendőröknek kellett kitessékelni az állatot, aki továbbra is forralta a bosszút Larry ellen. Pár nappal később, augusztus elsején egy újságíró sikeresen videóra vette, ahogyan Larry és Palmerston egy komolyabb macskaviadalba keverednek egymással. Palmerstonnak a harc következtében meg is sérült a füle. Így kijelenthető, hogy kettejüknek határozott módon több, még véletlenül sem diplomatikus módon lerendezett konfliktusa volt.

Az alábbi angol nyelvű videóban láthatók a képek, melyeket az újságíró készített az összetűzésről: 

Palmerston nyugdíjazása

Miután menhelyről mentett macska, így életkora meglehetősen bizonytalan, ám az állatorvosok úgy vélték, hogy 2020-ban már ideje nyugdíjba vonulnia. Azonban ebben az időben számos pletyka röppent fel arról, hogy valójában nem a cica kora állt a nyugdíjazás mögött, hanem Larryvel való békítetlen viszonya. Ám ezt a feltételezést sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk. Nyugdíjba vonulását Twitteren jelentette be, ahol több százezer követője van. Posztjában azt ígérte, hogy lélekben továbbra is az Egyesült Királyság nagykövete marad, és dicséri diplomatatársait, és érzékeny búcsút vesz Larrytől is. De az a kérdés, hogy vajon Larry mennyire örül, hogy ősellensége vidékre költözött, örök rejtély marad. Bár a miniszterelnökségi főegerészt ismerve, valószínűleg csak röhög a markában, hogy ezt a viadalt végül mégiscsak ő nyerte meg.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon