hirdetés

Cicád a mentális egészségednek is jót tesz: így csökkenti a depressziót és a magányt

Ferenczi Deborah, 2022. november 25 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák nemcsak szórakoztatnak minket az év minden napján, hanem kitűnő társak is, akik még a legrosszabb napjainkon is képesek megvigasztalni minket. Ennek az oka abban rejlik, hogy nagyon könnyedén képesek ráérezni a problémáinkra és a hangulatunkra, sőt ezt megdöbbentő módon képesek orvosolni is.

hirdetés

Napjainkra már számos kutatás bebizonyította, hogy a macskáink határozottan jótékony hatással vannak mentális egészségünkre. Fontos tudni, hogy jelenlétük nem csupán elűzi a magányt, hanem csökkenti a stressz, javítja a koncentrációs képességeket, segít az olyan mély problémákon, mint a depresszió vagy éppen a szorongás. Sőt, még az olyan élethelyzetekben is támaszt nyújthatnak, mint a gyász vagy éppen egy halálos betegség feldolgozása.

A macskák különleges stresszoldó képességekkel bírnak

A macskák különleges stresszoldó képességekkel bírnak, szimplán az állat simogatása képes szinte teljesen megnyugtatni az embert. Sőt, ezáltal a szervezet elkezd stresszcsökkentő hormonokat termelni, ez pedig jelentősen hozzájárul a mentális egészség fenntartásához. Ennek az oka abban is rejlik, hogy a simogatás önmagában képes csökkenteni a vérnyomást és a pulzusszámot, ez pedig értelemszerűen a normalizálja a szorongás szintjét. Az állatok ezen képességét egyébként terápiás területeken is alkalmazzák. Például főiskolai, egyetemi hallgatóknak vizsgaidőszakban jelentős segítséget tudnak nyújtani az adott állatok.

Kiváló barátok

Ezentúl a macskák kiváló barátok is, akik elképesztő szeretetet, és akár még értelmet is adhatnak azoknak az embereknek az életének, akik mellett vannak. A mentális egészséghez hozzájárul az is, ha valaki nem érzi magát magányosnak, hanem tudja, hogy valaki mindig mellette van, akihez beszélhet, aki meghallgatja és támogatja. A macska kiváló társ a magányos embereknek. Ezáltal pedig képes csökkenteni a depresszió érzését.

A dorombolásuk gyógyít

A macska 20-140 Hz-es dorombolási tartományban dorombol, amiről ismert, hogy terápiás hatású az emberi betegségek kezelésére. A macska dorombolása nemcsak a stresszt csökkenti, hanem a nehézlégzést, a vérnyomást, a fertőzések, sőt a csontok gyógyulását is segítheti. Továbbá elősegíti a relaxáció és az aktív pihenés érzését is.

Nagyon hatékony terápiás állatok

Annak ellenére, hogy a macskák terápiás hatása még mindig nem olyannyira elfogadott, mint a kutyáké, ettől függetlenül rendkívül hatásosak. Ezeket az állatokat gyakorta használják iskolában, óvodában, kórházakban, és akár még szenvedélybeteg-központokban is rendszeresen terápiára. De ezentúl a demenciában szenvedők, szexuális zaklatást átéltek, vagy akár rohamoktól szenvedők érzelmi és fizikai szinten egyaránt terápiás állatokat használnak, hiszen ez rendkívül jó hatással van a mentális egészségükre. Mivel a macskák képesek megnyugtatni az embereket, illetve csökkenteni a stresszt és társaságot kínálnak, nagyszerű terápiás állatok a legkülönfélébb felhasználási területeken.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon