hirdetés

Az ország, ahol kisállattartás miatt börtönbe is kerülhetsz: leáldozott a perzsa macskának a saját szülőhazájában?

Hangai Lilla, 2022. július 22 - Képek: Getty Images Hungary

„Ártatlan és gyönyörű szemekkel néz rám. Arra kér, hogy vigyem le sétálni, de nem merem. Letartóztathatnak minket.” Masha, aki kutyatulajdonos, a megszólalásában az új kisállattartók letartóztatási hullámára utal Irán fővárosában, Teheránban. A rendőrség néhány napja jelentette be, hogy a házi kedvencek sétáltatása közterületen bűncselekménynek minősül. A tilalom életbelépését „a nyilvánosság védelmével” indokolták. A szabályok pedig a cicatulajdonosokra is vonatkozni fognak.

hirdetés

Ezzel egyidőben az iráni parlament hamarosan jóváhagyhatja a Lakosság Jogainak Védelme Az Állatokkal Szemben elnevezésű törvényjavaslatot, amely korlátozza az állattartást az országban.

A nyugatiasodás szimbólumai

A törvényjavaslat szerint a kisállattartás külön bizottság által kiadott engedélyhez kötött lenne. Ezen kívül minimum 800 dollárnak megfelelő (körülbelül 314 000 Ft) összegű pénzbírságot szabnának ki bizonyos állatok „importálására, vételére, eladására, szállítására és tartására”, beleértve az olyan közönséges házi kedvenceket is, mint például a macska, a teknős és a nyúl.

„A törvényjavaslat körüli viták több mint egy évtizeddel ezelőtt kezdődtek, amikor az iráni parlamenti képviselők egy csoportja megpróbált egy olyan törvényt bevezetni, amely minden kutyát elkoboz, állatkertbe ad, vagy a sivatagban hagyja őket. Az évek során néhányszor változtattak ezen, sőt a gazdák testi fenyítéséről is szó esett. A tervük azonban egyelőre nem vezetett semmire.”– mesélte Dr. Payam Mohebi, az Iráni Állatorvosok Szövetségének elnöke és a törvényjavaslat ellenzője a BBC-nek.

Irán volt az egyik olyan első ország a Közel-Keleten, amely a második világháború után elfogadta az állatvédelmi törvényt, és a kormány finanszírozta az első olyan intézményt is, amely az állatok jogait erősíti. De az 1979-es iszlám forradalom során, ahol Mohammad Reza Pahlavi sahot megbuktatták, sok szempontból megváltoztatta az iráni háziállatok életét is.

A kutya már nemcsak tisztátalan jelkép lett az iszlámban, de az elítélendő nyugatiasodás szimbólumává is vált

„Nincs kiforrott szabályozás a kutyák tartásával kapcsolatban. A rendőrök saját értékítéletükre támaszkodva tartóztathatják le azokat az embereket, akik a közterületen a kedvencüket sétáltatják vagy az autóval szállítják.” – mondta Dr. Ashkan Shemirani teheráni állatorvos a BBC-nek.

Dr. Shemirani azt is elmondta, hogy egy börtönt is létrehoztak a lefoglalt állatok számára, amiről rengeteg kétségbeejtő történetet is lehet hallani. A négylábúkat napokig tartják fogva fedetlen területen, megfelelő élelem és víz nélkül, miközben a gazdik mindenféle jogi hercehurcán mennek keresztül. Leírhatatlan érzés lehet ez valakinek, aki minden erejével azon van, hogy kedvencének a legjobb körülményeket biztosítsa.

Még az állateledel importját is betiltották

Iránban a nyugati szankciók hatására kialakult gazdasági problémák is szerepet játszottak az új szabályozás kialakulásában. A hatóságok több mint három évre betiltották az állateledel behozatalát az ország devizatartalékainak megőrzése érdekében.

A piacon eluralkodtak a külföldi márkák, ami a helyi termékek árának jelentős emelkedését eredményezte. Főleg, miután a feketepiac is alkalmazkodott a kialakult helyzethez. Egy mashadi állatorvosi rendelő tulajdonosa azt is elmondta, hogy sajnos nagymértékben rá vannak szorulva azokra az emberekre, akik titokban állateledelt csempésznek az országba, mivel az árak már az ötszörösükre növekedtek az elmúlt néhány hónapban. Ráadásul a helyileg készült eledelek a magas költségük mellett lényegesen elmaradnak az elvárható minőségtől is. A gyárak több esetben nagyon olcsó alapanyagokkal dolgoznak. Az sem ritka, hogy a hozzávalók lejárt szavatosságúak.

A macskák sem menekülhettek

A tiltott állatok listáján a törvényalkotók még a krokodilnak is hagytak helyet, így nehéz lett volna elképzelni, hogy pont a macska kerülje el a figyelmüket. Még az sem számított enyhítő körülménynek, hogy Mezopotámia, későbbi nevén Perzsia, mai nevén Irán az egyik leghíresebb fajta, a perzsa macska hivatalos születési helye.

A saría törvény (az iszlám morális, erkölcsi vezérelve) tiltja a kutya tartását a házban, mert az tisztátalan. A macskákat viszont csodálják tisztaságukért, és sok muszlim hadísz szerint (Mohamed próféta életéről, személyéről és tanításairól, illetve más korabeli muzulmánokról összegyűjtött szájhagyomány útján terjesztett történetek gyűjteménye) az iszlám tiltja a macskák üldözést és a gyilkolást. Sőt, a legtöbb muszlim szerint a macska, legyen az perzsa vagy bármilyen más fajta, az esszenciális házi kedvenc.

„El tudod azt képzelni, hogy a perzsa macskák ettől a pillanattól kezdve nem számítanak biztonságosnak a saját szülőhazájukban? Semmi logika nincs ebben a törvényben. Egy dologra szolgál, hogy a törvényalkotók megmutathassák, milyen vasököllel képesek uralkodni. Ha a parlament elfogadja a törvényjavaslatot, a következő generációk úgy fognak emlékezni ránk, mint akik betiltották a kutyákat, mert azok kutyák, a macskákat pedig azért, mert azok macskák.”– fűzte tovább a gondolatot Dr. Mohebi.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon