Létezik macskák közötti szerelem? A ragaszkodás az ő esetükben is nagyon erős lehet

Ferenczi Deborah, 2023. március 28 - Képek: Getty Images Hungary

Ha láttál már két macskát összebújni, akkor biztos lehetsz abban, hogy ezek az állatok igenis képesek mélyen szeretni. Azonban a tudomány előtt ez nem feltétlen nyilvánvaló, ahogyan az sem, hogy például szerelmet érezhet-e két macska egymás iránt. Az alábbiakban ennek az igazán érdekes kérdésnek fogunk utánajárni.

Rendkívül érdekes kérdés, hogy macska és macska között kialakulhat-e olyan mély kötődés, melyet mi, emberek már a magunk esetében szerelemnek titulálnánk. Arról már egy másik cikkünkben tárgyaltunk, hogy az állat miként ragaszkodhat emberhez, azonban most azt vizsgáljuk meg, hogy egy másik állathoz való viszonya miként alakulhat.

A macskáknak vannak érzéseik?

Az állatokat évszázadokon át olyan élőlényeknek tekintették, amelyeknek nincsenek érzéseik. Sőt, még azt is kétségbe vonták, hogy képesek fájdalmat érezni. René Descartes filozófus még azt is kijelentette, hogy az állatok gépek, amelyeken mindenféle kísérleteket lehet végezni, mindehhez pedig még altatás sem szükséges. Szerencsére a dolgok mára már valamelyest továbblendültek. Végül a 19. század közepe táján kezdett elhatalmasodni a felismerés, hogy az állatok is érző lények, és nem szabad őket kínzások alá vetni. Napjainkra már a tudomány széleskörűen egyetért abban, hogy nagyon is képesek fájdalmat, érzelmeket, például félelmet vagy örömöt érezni. A tudomány jelenlegi állása azonban még mindig nem egyértelmű az olyan érzésekkel kapcsolatban, mint a bánat vagy a szeretet.

Azonban ahhoz, hogy ezt pontosan tudjuk definiálni, elsődlegesen azzal szükséges foglalkozni, hogy egyáltalán mi is valójában a szeretet. Ám talán a legegyszerűbben fogalmazva, a mély ragaszkodás és megbecsülés érzése, amelynek még az sem feltétele, hogy kölcsönös legyen. Tulajdonképpen egyfajta vonzalom, vagy inkább ragaszkodás érzése, mely ember és ember között, ember és állat között, sőt akár állat és állat között is képes kialakulni.

Macska és macska között milyen erős kötelék alakulhat ki?

Az, hogy a macskák fizikai vonzalmat érezhetnek, teljesen egyértelmű, gondoljunk csak arra, mikor párosodnak vagy éppen ivaréretté válnak. Azonban míg egyes fajoknál, mint például a pingvineknél kimutatható a konkrét hűség a társuk iránt, addig ez nem igazán mondható el a macskákról. Sőt, viszonylag gyakori esetükben, hogy egyáltalán nem kötődnek párzás után, sok esetben előfordulhat, hogy soha többé nem látják egymást, tehát ez nem egyenlő az emberi értelemben vett szerelemmel, amikor is a fizikai vonzalom érzelmi kötelékkel párosul.

Azonban vannak ez alól is kivételek, így nem lehet konkrétan azt mondani, hogy a macskák nem képesek ilyesfajta kötelék kialakítására. Például az egy háztartásban tartott macskák esetében sokszor előfordul, hogy nagyon megszeretik egymást. Tehát együtt alszanak, játszanak, ápolják a másikat. Sőt, kutatások még azt is bebizonyították, hogy képesek a cicák egymás szorongását is csökkenteni. Ilyenkor egyébként látványosan együtt töltik minden percüket, szinte pajtások lesznek. Ez a rendkívül szorossá váló kötelék pedig akár egy életen át is tarthat. Szóval összegzésképpen arra a válasz, hogy a macskák képesek-e kötődni a más cicákhoz, a válasz igen, meghozzá akár egy életen át is. A mi értelmünkben vett szerelem azonban valószínűleg ismeretlen számukra.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon