hirdetés

9 módszer, amivel lehűtheted macskádat a nagy melegben

Szénási Szimonetta

2024. június 15 - Képek: Getty Images Hungary

A tikkasztó napok közeledtével fel kell készülnöd kedvenced komfortjának biztosítására. A benti cicákra is fokozottan ügyelni kell!

hirdetés

Nyáron mindenki, ember és állat egyaránt megszenvedi a hőséget. Az előrejelzések szerint idén is számíthatunk kánikulára, így komolyan kell venned az alábbi tanácsokat, és megtenned a javasolt óvintézkedéseket macskád érdekében. A kinti és kijárós kedvencek több szempontból is nagyobb kockázatnak vannak kitéve, ám egy lakásban tartott macska is túlhevülhet, kiszáradhat, sőt, le is éghet! Így a macska hűtése is fontos feladat.

A nagy melegek idején a kalapnál komolyabb óvintézkedések kellenek

1.) Hidratálás

Nyáron a megfelelő folyadékbevitel kiemelt fontosságú, hiszen ahogy emelkedik a környezeti hőmérséklet, úgy nő a szervezet folyadékigénye is. Az állatorvosok átlagosan 0,6 dl/testsúlykilogrammban határozzák meg a minimális vízszükségletet a macskák esetében. Ez azt jelenti, hogy 3 kilós cicádnak legalább 1,8 dl vizet kell fogyasztania naponta. A nedves eledelen tartott állatok a táplálékkal is visznek be folyadékot, ám a mellé is kell a vízpótlás.

Naponta többször cseréld doromboló barátod vizét, és érdemes a lakás több pontján is elhelyezned egy-egy edényt. Az ivókutak praktikusak lehetnek a rossz ivók esetében, mert a csobogó víz jobban vonzza a macskát. Kinti macskák esetében a kertben, árnyékos helyen legyenek a vizes edények, amiknek tartalmát rendszeresen frissítsd.

A csobogó szökőkút általában vonzza a macskákat

2.) Látogassatok el a kozmetikushoz

Egyes fajtáknak szükségük lehet fazonigazításra. Kiemelten fontos, hogy ne te, otthon fodrászkodj a cicán, hanem bízd szakemberre a műveletet. A rosszul levágott bunda egyik következménye lehet, hogy az állatot nem védi megfelelően a napsugárzástól, ami leégéshez, idővel pedig akár bőrrákhoz is vezethet.

A rendszeres fésülés, kefélés is segíti a felesleges szőr minél gyorsabb eltávolítását, ami szintén hozzájárul kedvenced komfortjához, és a megfelelő testhő biztosításához.

Segíts be a bunda ápolásába!

3.) Akkor is legyen hűs a lakás, ha nem vagy otthon

Fontos, hogy ne csak akkor legyen optimális a lakás hőmérséklete, ha te, vagy valamely családtag is otthon van. A magára hagyott cica nagy veszélyben van, ha az otthonotok túlzottan felmelegszik. Egyrészt sötétítsd el az ablakokat, hogy a nap ne tűzzön be (ez más okból is fontos lesz, alább részletezzük), valamint úgy állítsd be a klímát, hogy az megfelelően lehűtse a lakást indulás előtt. Azt nem javasoljuk, hogy hagyd bekapcsolva, míg távol vagy, mert sajnos sok esetben okozott már lakástüzet egy felügyelet nélkül hagyott készülék. Ahogy a ventilátor is balesetveszélyes, így semmiképp se hagyd őrizetlenül a macskával.

Sok otthonban nincs klíma, ott az éjszakai szellőztetés, majd a kora reggeli besötétítés tudja mérsékelni az épület átmelegedésének tempóját. Ám a lehúzott redőnyök, illetve behúzott függönyök mellett is fontos, hogy egy-két ablak résnyire nyitva maradjon, hogy járjon a levegő, ha kedvenced otthon marad. Az ablakokon azonban feltétlenül legyen stabil macskaháló, nehogy nyoma vesszen kedvencednek!

A légkondicionálót állítsd macskabarát hőfokra; az ajánlások szerint ez körülbelül 20-22 °C fok

4.) Biztosíts árnyékot

A kinti macskáknak kiemelten fontos kialakítani olyan zugokat, amelyek szellősek, de védenek a napsugárzástól. Több ilyen árnyékos menedékre lesz szükség, amelyek kialakításáról gondoskodnod kell a macska egyéb módon való hűtése mellett.

5.) Fényvédelem

Ahogy az emberekre, úgy az állatokra is nagyon káros az UV-sugárzás. A fehér, illetve világos szőrű cicák, valamint a kopasz macskák nagyobb veszélyben vannak. Kaphatók már különféle fényvédő termékek, amikkel az igen gyakori laphámrák kockázata is csökkenthető. Ugyanakkor még ezen krémek mellett sem szabad az állatot a napra engedni, főleg a kritikus, 10-15 óra közötti idősávban. A benti macskáknál arra ügyelj, hogy ne időzzenek sokat az ablakban, ugyanis az UV-sugarak áthatolnak az üvegen.

Kedvenced az ablakban is leéghet

6.) A macska hűtése jégkockákkal

Néhány jégkocka a macska vizében segít, hogy hamarabb lehűljön az állat. A padlóra is tehetsz néhányat, amikkel a cica játék közben hűtheti magát.

7.) Hűtőszőnyeg

Kaphatók már olyan speciális szőnyege, amelyeket kifejezetten házi kedvenceink hűtésére találtak ki. Ha nincs ilyened, akkor időről időre egy nedves törölközővel is átsimogathatod a macskát.

7.) Emeld meg a fekhelyét

A padlóra helyezett, bolyhos ágyak nyáron túl melegek lehetnek. Ilyenkor az állatok ösztönösen a hűvös csempére, járólapra vagy parkettára fekszenek. A meleg hónapokra érdemes beszerezned egy kevésbé meleg fekhelyet, amit tegyél árnyékos, jól szellőző helyre. A magasított, például lábakkal felszerelt verziók is ideálisak.

Nyáron a macskák a hűvösebb helyeket keresik

8.) Tartsd kordában a súlyát

Bár ez nem megy egyik napról a másikra, az optimális testsúly elérése, illetve megtartása is segítség abban, hogy macskád jobban viselje a hőmérséklet emelkedését. Ezen felül számos egészségügyi probléma kockázatát csökkented, ha figyelsz a súlyára. Amennyiben úgy ítéled meg, hogy cicád kezd kigömbölyödni, beszélj róla az állatorvossal, és kérj segítséget mind az etetési rutin, mind a napi aktivitás megreformálásában.

Szeretnénk, ha időben tájékozódnál a hőguta, valamint a kiszáradás tüneteiről is, hogy adott esetben mihamarabb felismerd a bajt. Itt írtunk a túlhevülésről, és a hőguta kezeléséről, míg ide kattintva a kiszáradás első jeleit ismerheted meg. Életmentő, ha tudod, mit csinálj!

benti macska iszik a macska ivás kinti macska laphámrák leégés meleg nyár nyári veszélyek
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!