hirdetés

Hogyan választja ki a macska a gazdáját? Sokkal inkább szereteten alapul, mint az érdekeken

Ferenczi Deborah, 2022. november 23 - Képek: Getty Images Hungary

Sokan úgy vélik, hogy a macskák természetüknél fogva meglehetősen antiszociálisak, illetve nem igazán társaságkedvelők. Azonban ezek csupán sztereotípiák, ugyanis hasonlóképpen az emberekhez, a macskák is különböző személyiségjegyekkel rendelkeznek. Így nem borítékolható, hogy minden egyed egyértelműen antiszociális. Az sem állítható, hogy a cicák képtelenek ragaszkodni a gazdájukhoz. Hiszen igenis képesek nagyon szeretni a tulajdonosukat.

hirdetés

Az állatok viselkedéséről szóló tanulmányok az esetek igencsak jelentős százalékában a macskát magányos ragadozóként határozzák meg. Úgy vélik, hogy a cicák oly független lények, hogy még a saját fajtársaik jelenlétét is csak tolerálni képesek. Azonban Maria Grazia Calore állatorvos egy új perspektívába helyezte a macskák helyzetét, ugyanis véleménye szerint ideje eloszlatni a sztereotip hiedelmeket, és új alapokat vetni a macskák viselkedéstudományának.

A macskák viselkedésének alapjairól

A kutyákhoz hasonlóan a háziasítás hosszú folyamatában a macskák is csak szépen lassan váltak képesek arra, hogy együtt tudjanak élni az emberekkel. Az adott állatok viselkedésével foglalkozó legújabb tanulmányok, amelyek a „házimacskákat” és a városi macskakolóniákat vizsgálták, fontos változást véltek felfedezni a macskafélékről alkotott felfogásunkban. Ugyanis a tanulmányok során arra a megállapításra jutottak, hogy a cica nem szociális állat, hanem kapcsolatokat alakító. Ennek az oka abban keresendő, hogy a macska érzelmi kapcsolatokat létesít mind saját fajtársaival, mind más fajokkal, beleértve az embert is. Ráadásul a cicák nem hajlamosak arra, hogy szenvedjenek a magánytól, így ha az otthoni környezet, akárcsak a természetes környezet, ingerekkel van tele, a macska tökéletesen jól érzi magát egyedül is. A cicák akár ember nélkül is tökéletesen életben tudnak maradni. Azonban számukra az emberrel való együttélés roppant praktikus, persze, ha körülmények is kedvezők.

Miért szegődött a macska az emberhez?

A macska csak akkor tud túlélni más cicák melletti területeken, ha elegendő erőforrással rendelkezik, például élelemre, egyedüllétre és illemhelyre értendő módon. Fontos tudni, hogy az évszázadok során az étel csábítása vonzotta a macskákat az emberhez, míg az ember az egerek, kártevők és kígyók elűzésére használta. A kölcsönös együttműködésen kívül a cica is megkeresi az embert, hogy egyenlő cserén alapuló barátságot hozzon létre. Tehát tekinthetjük ezt egyfajta kezdeti kompromisszumnak, hogy míg a macska élelmet kap, addig ő távol tartja a ház körüli kártevőket. Így mindkét fél jól jár.

Milyen tényezők befolyásolják a macska választását?

Azonban az a tény, hogy miként választja ki a macska a gazdáját, már egészen máshonnan táplálkozik. Ugyanis a gazdának való választás, tehát a monogám, konkrét egy emberhez szegődés ebben az esetben is inkább egyfajta szereteten és ragaszkodáson alapul, mintsem érdekeken. A kutatás arra az eredményre jutott, hogy az, hogy egy macska embert vagy macskát választ „társának”, azt pontosan ugyanazok a tényezők határozzák meg, ezek pedig:

  • a viselkedés
  • a testtartás
  • és a szagok.

Például a macskára irányuló magasabb hangszín, sikolyok vagy gyors mozdulatok fenyegetésként értelmezhetők számára. Azonban éppen ellenkezőleg, a nyugodt hangszín, a laza mozdulatok és a félig lehunyt szemek ellenkező hatást váltanak ki, és kivívják az állat bizalmát és barátságát. Ezentúl a macskák látáson és szagláson keresztül is érzékelik az emberek hangulatát, ha idegesítjük őket, megpróbálnak menekülni, vagy ha kényelmetlen helyzetbe kényszerülnek, agressziót tanúsíthatnak azzal, hogy felénk sziszegnek. Ha azonban szomorúak vagyunk, valószínűleg felkeresnek minket, hogy hozzánk bújjanak, vagy vicces trükkökkel próbálják elterelni a figyelmünket. Éppen úgy, ahogyan azt egy jóbarát tenné.

Hogyan választja ki a macska a gazdáját?

Minden kétséget eloszlatva, bizony családon belül is választ a macska magának kedvenc gazdit. Ennek az oka abban keresendő, hogy mindenki másként viselkedik, a cica is minden családtaggal a saját viselkedése szerint bánik, nem rejti el preferenciáit. Így nagyon valószínű, hogy azt választja a kedvencének, aki:

  • a leginkább kedves
  • odaadó
  • akitől kapja az ételt
  • és aki a legtöbbet foglalkozik vele

Elhagyhat a macska, ha úgy érzi, már nem foglalkoznak vele?

Érdekes módon az is előfordulhat, hogy ha egy másik állat is bekerül a háztartásba, akkor a macska megsértődve azon, hogy immár nem ő van a figyelem középpontjába, elkezd magának más otthont keresni. (Persze, ha kinti cica és lehetősége van rá.) Ez a cselekedete mindig féltékenységből fakad. Az emberek közötti barátsághoz hasonlóan a macskák és az ember közötti barátságok is feltételeken alapulnak: ha ezek nem teljesülnek, a kötelék meggyengülhet, és megszakadhat. A helyzet elkerülése érdekében kezdjük azzal, hogy az ember-kisállat kapcsolatban feladjuk az antropocentrikus látásmódot, tehát elfogadjuk, hogy a macskánk nem beosztottunk, hanem a barátunk.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon