hirdetés

Miért nem szeretik a kutyák a macskákat? Hatalmi harc állhat a háttérben

Ferenczi Deborah, 2022. június 18 - Képek: Getty Images Hungary

Amennyiben van kutyád és macskád is, valószínűleg tapasztaltad már azt, hogy sok esetben nem jönnek ki jól egymással. Ennek alapvetően számos oka van, többek között az, hogy a metakommunikációjuk annyira különbözik, hogy sok esetben teljesen félrekommunikálnak egymással. Ez bizony gyakran kellemetlenséget és félreértéseket szül a két állat között.

hirdetés

A kutya és a macska metakommunikációja alapjaiban különbözik, ennek okán pedig számos félreértés alakul ki a két faj között. Megfigyelhető például, hogy amikor az eb játszani akar, az a cicában teljesen másképp csapódik le, tulajdonképpen üldözésnek veszi a játékra való felhívást. Ennek okán pedig számos olyan konfliktus alakul ki kettejük között, mely roppant sok kellemetlenséget, és gyakran kifejezetten ellenséges viszonyt szülhet.

Milyen különbségek figyelhetők meg a metakommunikációban?

Sok viselkedési mechanizmus, mely a kutyáknál megfigyelhető, valamilyen okból kifolyólag nagyon idegesítő a macskák szemében. Valójában már a személyiségjegyeik is teljesen eltérőek, gondoljunk csak arra, hogy a kutyák sokkal szociálisabb lények, így természetüknél fogva kíváncsiak, szeretik a figyelmet és könnyen izgalomba jönnek. Ezzel szemben a macskák az esetek jelentős százalékában az egyedüllétet preferálják. Ennek folytán a természetüket sokkal inkább egyfajta zárkózottság és antiszocialitás jellemzi.

Emellett jellemző tulajdonságuk, hogy sokkalta megfontoltabbak, mint az ebek. Sőt, a macska gyakran fenyegetésként fogja fel azt, ha például a kutyus odamegy hozzá játszani. Ennek folytán pedig gyakran elszalad, amit a kutya jelnek vesz, hogy üldözze őt, hiszen azt hiszi, játszani akar vele. A macska erre pedig az esetek jelentős százalékában támadással felel, amivel fájdalmat okoz az ebnek, aki erre szintén támadóan reagál. Ebben az esetben már meg is történt a probléma, és mindez honnan indult? Onnan, hogy teljesen különböző a két állat metakommunikációja, és félreértik egymás üzeneteit. Az a közhiedelem, hogy a kutyák és a macskák automatikusan gyűlölik egymást, egyszerűen az egymás viselkedésére adott természetes reakcióik eredménye.

A kölyökkori összeszoktatás megoldás lehet

Természetesen előfordulhat az is, hogy szándékosan kerül a két állat hatalmi harcba egymással. Ennek az oka abban rejlik, hogy alapvetően mindkét állat hajlamos arra, hogy társadalmi viszályt folytasson állattársaival. Ezt a jelenséget azonban ki lehet azzal küszöbölni, hogy ha már kölyökkorban egymáshoz szoktatod a két állatot. A kölyökkutyák és kiscicák születésüktől fogva együtt nevelése ideális módja a harmonikus kapcsolat kialakításának. Ellenben az idősebb macskák és kutyák ugyanabba a háztartásba való bevezetése már jóval nehezebb feladat. Ez nem azt jelenti, hogy ha cicát viszel be az otthonodba, a kutyád automatikusan hatalmi harcba kezd vele. Sokkal inkább arra kell felkészülni, hogy félre fogják érteni egymás metakommunikációját, ami sok esetben konfliktusokat szülhet. Valószínűbb, hogy az eb túlzottan izgatott lesz, amikor meglátja új jövevényt, és röviddel a találkozás után, ha nem azonnal, túllépi a macska határait.

Az állatok személyiségétől is függ az egymáshoz való viszonyulás

Az egymáshoz való viszonyulás nem csupán a kölyökkori összeszoktatástól vagy annak hiányától függ, hanem a két állat személyiségétől is. Hiszen vannak olyan cicák, akik meglehetősen jól viselik a helyzetet, sőt még szocializálódhatnak is, míg mások azonnal elmenekülnek az eb láttán. Hasonlóképpen, egyes kutyák visszafogottabbak, míg mások akár kifejezetten agresszíven is reagálhatnak egy macska jelenlétére. Nagyon fontos, hogy a kezdeti összeszoktatás idején érdemes az ebet lefárasztani a macskával való találkozást megelőzően. A cél hosszú távon az, hogy megtanítsd kutyádat és macskádat egymás határainak tiszteletben tartására, ugyanis ez a békés együttélés alapvető kulcsa.

Hogyan élhet a kutya békésen a macskával?

Attól függetlenül, hogy valóban nem a legbékésebb viszony a kutya-macska páros, mégis megfelelő képzés, illetve a fokozatos és kizárólag folyamatos felügyelettel történő összeszoktatás mellett el lehet érni azt, hogy egy kellemes, konfliktusoktól mentes kapcsolat jöjjön létre kettejük között. Erről pedig ebben a cikkünkben olvashatsz részletesebben.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon