hirdetés

Ezeket a szuper dolgokat készítheted a macskád szőréből: örök emlékek születhetnek így

Hangai Lilla

2023. február 26 - Kép: Getty Iamges Hungary

Makacs egy dolog a macskaszőr. Rengeteg van belőle, mindenhová odaragad és hajlamos a porral keveredve apró labdákat formálni az ágy és a szekrény alatt, a sarkokban. Nemcsak haszontalan miután már nincs a macska testén, de idegesítő is. Ma ezt igyekszünk megcáfolni!

hirdetés

Bátran hívj csak minket őrült macskás hölgyeknek, elfogadjuk. Talán totálisan elszállt gondolat a macskaszőrt újrahasznosítani, de vállaljuk a kockázatot, és mutatjuk, hogy mire használhatod fel kedvenced levetett bundáját. Sokkal jobb móka, mint a színezés. És olcsóbb is!

Szőrminátor támadásban

Semmi komolykodásra ne számíts most tőlünk, hiszen éppen arra készülünk, hogy bemutassuk, hogyan legyél kreatív kedvenced szőrével. Persze odaadományozhatod a madaraknak és a mókusoknak is, hogy kibéleljék vele a fészküket, de most valami különlegesebbet mutatunk.

Először is szükséged lesz egy kefére, egy zacskóra és egy kis felesleges időre. Ezentúl, ha megfésülöd kedvencedet, a keféből a szőrt ne csak a kert állatainak adományozd, és ne is dobd ki. Ha több cicád van, érdemes külön gyűjteni a szőrüket, mert így még különlegesebb lehet a projekt.

Szőrből ujjbáb: hasonlítson a tulajdonosára is

Be kell vallanunk, hogy a zseniális ötlet nem a mi fejünkből pattant ki. Az érdem a japán Kaori Tsutaya nevéhez fűződik, aki megjelentetett egy könyvet Crafting with Cat Hair címmel. Ha szeretsz kézműveskedni vagy csak szeretnél valami kézzel fogható emléket a cicádból, a legjobb helyen vagy. Mutatjuk lépésről lépésre, hogyan készíthetsz macskaszőrből egyszerűen ujjbábot. Gyerekekkel is érdemes lehet kipróbálni.

Ha vizuálisabb típus vagy, itt megnézheted a videót is:

1. lépés: Készítsd elő a macskaszőrt. Ügyelj rá, hogy ne legyen benne kosz, szösz vagy bármilyen idegen anyag.

2. lépés: A rendelkezésreálló szőrt masszírozd össze az ujjaid segítségével úgy, hogy egyenletesen vékony, 1-3 mm vastag lapocska váljon belőle. (Nagyon hasonlít ez a technika a nemezeléshez. A puha macskaszőrzet hasonlóan viselkedik, mint a gyapjú.)

3. lépés: Rajzolj meg egy egyszerűbb macskaformát kartonlapra. Figyelj arra, hogy ne legyen túl részletes; nehéz lenne kidolgozni szőrből így a mintát. A formát érdemes bevonni frissentartó fóliával vagy ragasztószalaggal, hogy ne ázzon el a folyamat során.

4. lépés: Fedd be a bevont forma mindkét oldalát a szőrlappal, ügyelve arra, hogy le tudd zárni az összes sarkot anélkül, hogy rések legyenek rajta.

5. lépés: Készíts szappanos langyos vizet a nemezeléshez. Óvatosan kezdd el bedörzsölni a szőrt a szappanos vízzel annak érdekében, hogy a szálak még jobban összetapadjanak. Ha beborítod frissentartó fóliával vagy egy zacskóval, kicsit koncentráltabb nyomást is ki tudsz fejteni.

6. lépés: Ha úgy látod, hogy gyapjúhoz hasonlít már az állaga, egy papírtörlő segítségével óvatosan itasd le róla a felesleges vizet és egy konyharuhával beterítve vasald meg kicsit.

7. lépés: A kartonforma úgy foglal helyet most a formában, mint egy bélés. Ahhoz, hogy eltávolíthasd, a kész alakzat alját be kell vágni 90%-ig. Ez lesz a cica farka, és így kivehető belőle a kartonlap is.

8. lépés: Most jön a dekoráció. Gyöngyből ragaszthatsz neki szemet, damilból bajszot, vékony fonalból vagy szalagból pedig masnit is köthetsz a nyakába. Csak a képzeleted szab határt.

A báb csak a kezdet

Ezzel a technikával szinte bármilyen formát készíthetsz, aminek számos felhasználási módja lehet; bojt, karácsonyfadísz, felvarró, stb. A Pinterest remek ihletforrás lehet. Ne félj, engedd szabadjára az őrült macskás énedet! A kézműveskedés egyébként is jó hatással van a mentális egészségre.

kézműveskedés kreatív gazdi kreatív macskaszőr felhasználás macska bunda macska szőrápolás macskaszőr macskaszőr felhasználása tudatos gazdi ujjbáb macskaszőrből
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink