Az iszlám kultúra és macska kapcsolata: különös viszony köti őket a fekete cicákhoz

Ferenczi Deborah, 2023. március 28 - Képek: Getty Images Hungary

Annak ellenére, hogy sokan úgy tartják, hogy az iszlám kultúra nem toleráns az állatokkal szemben, tekintve a tisztátalan és tisztasági törvényeket, mégis a hétköznapokban kifejezetten szeretik őket, sőt a kóborokról is gondoskodnak. Míg a kutyákra tisztátalan állatként tekintenek, addig a macskákat kifejezetten értékelik. Egyes irányzatok úgy tartják, hogy Mohamed egyenesen megtiltotta a cicák megölését.

A macskák tisztelete egyébként az egész Közel-Keletre jellemző mentalitás. Ugyanis szinte csodálták ezeket az állatokat a tisztaságuk miatt, amit meglehetősen példaértékűnek tartottak. Sőt, Mohamed állítólag kifejezetten tisztelte ezen állatok szabadságvágyát, és a fennmaradt értelmezések szerint kifejezetten macskaszerető ember volt. A prófétai hagyományokból azt is megtudhatjuk, hogy a cicák nem tisztátalan állatok. Abu Hurayra egyik tanításából kiderül, hogy egy nő azért jutott a pokolra, mert egy macskát halálra éheztetett.

A macska nem tisztátalan állat

Mind az iszlám, mint pedig rabbinikus judaizmusban megtalálhatók tiszta és tisztátalan állatok, melyeknek fogyasztása, illetve szélsőséges esetben az azokkal való érintkezés is tisztátalanná teszi az illetőt. Például az iszlám vallásban, ha kutya nyálával érintkezik a hívő, akkor nem imádkozhat, sőt nagyon radikális esetekben még az eb puszta látványa is semmisé teheti a fohászkodó imáját. Mindennek oka pedig a kutya tisztátalanságára vezethető vissza.

Azonban a macskák esetében ez nem releváns, hiszen ők tiszta állatnak számítanak, így a velük való érintkezés és a társaságukban való lét sem problémás. Mivel az iszlámban a cicákat nagyra becsülik és szeretik, a velük való rossz bánásmód súlyos bűnnek számít. Macska még a legszélsőségesebb irányzatokban is tartható háziállatként, sőt még a mecsetekben is tartózkodhat, hiszen nem teszi tisztátalanná a körülötte lévő embereket.

A legenda szerint Mohamed életét is egy macska mentette meg

A cicák tiszteletének eredete egyébként egészen Mohamedig nyúlik vissza. Ugyanis a legendák szerint egy macska egy kígyótól mentette meg a prófétát, aki erre köszönetképpen megáldotta az állatot. De egy másik történet is kering Mohamed és a cicák viszonyáról, melyben arról mesélnek, hogy egyszer éppen imádkozott a próféta, mikor is egy macska a köntösére feküdt lustálkodni. A próféta pedig ahelyett, hogy felkeltette volna, inkább levágta ruhájának azon részét, melyen az állat feküdt, hogy a cica nyugalmát meg ne zavarja. De ezentúl állítólag sokszor lehetett látni macskák társaságában, illetve ha kóbor állatot látott, annak gondoskodott ételéről és vízéről is.

A macskák jobban vonzódnak az imádkozó emberekhez

Ezentúl egyes források szerint még olyan intézmények is voltak, melyek speciálisan finanszírozták a cicák tartását, azok gondozóit, az állatorvosi ellátást és a macskaeledel bérét is. Többek között egyébként azért is volt ekkora tisztelete az adott állatoknak, mert jól tudták, hogy távol tartják a kártékony élősködőket. Ezentúl, akinek nem volt gyermeke, társként tekintett rájuk. Sőt, még olyan legenda is keringett, hogy a macskák jobban vonzódnak az imádkozó emberekhez, és még arra való szabályozások is találhatók, hogy sterilizálhatóak-e az állatok vagy sem. Erről úgy határoz Muhammad ibn al Uthaymeen, 20. századi szunnita pap, hogy amennyiben az nem veszélyezteti az életüket, ivartalaníthatóak.

Egy brit állateledel-gyártó cég egyenesen addig elment, hogy teljesen halal, vagyis tiszta macskaeledelt állít elő. A vállalat azzal indokolja a termék fejlesztését, hogy bár az iszlámban nincs olyan törvény, amely megtiltaná az állatoknak a haram, vagyis tisztátalan étel fogyasztását, mégis úgy vélték, érdemes lehet ezt a piaci rést betölteni.

A fekete macskák kivételt képeznek

Annak ellenére, hogy a macskákat alapvetően tisztelik, kivételt képeznek a fekete macskák. Ugyanis úgy vélik, hogy a fekete cicának különös módon mágikus ereje van, így például vérüket talizmánként használják. Véleményük szerint a macskának hét élete van, és a feketék egyfajta démonikus lények, melyek kísértik az embert. Míg a többi macska példaértékű, hiszen nem az emberektől, hanem Allahtól várják a gondoskodást, ezért is tekintenek tisztelettel függetlenségükre.

A macskák helyzete napjainkban

2021 decemberében számos hírt lehetett arról hallani, hogy Iránban be akarják tiltani a házi kedvencek tartását, arra hivatkozva, hogy a macskák sem tiszta állatok, ami abszurdum, hiszen a feljegyzések szerint maga Mohamed is nagyon szerette őket. Sőt, még a macskatartás minőségére is komoly szabályok vonatkoztak, miszerint jól kell bánni velük, élelmet és elegendő mozgásteret kell biztosítani számukra.

Mint láthatjuk, szó sincs itt arról, hogy ezeket az állatokat az eredeti, fundamentalista iszlám ne becsülné. Ezen rendelkezések mind az 1979-es iszlám forradalom utáni radikális, és sok esetben egyáltalán nem Koránhoz hű változásoknak köszönhetőek.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon