hirdetés

9 egymondatos, alig ismert macskás érdekesség

Hangai Lilla

2024. július 9 - Képek: Getty Images Hungary

Cirmos barátaink lenyűgöző lények, tele rejtélyekkel, misztikummal.

hirdetés

Még ilyen sok év távlatából is tudnak nekünk meglepetést okozni, és reméljük neked is! Ma 9 olyan egymondatos macskás érdekességet hoztunk el, amelyről nagy valószínűséggel még nem hallottál.

Minél több mindent tudunk róluk, annál kíváncsibbá tesznek minket. Vajon mit titkolhatnak még?

Ezt a 9 macskás érdekességet ajánljuk figyelmedbe

1.) Az emberi testben a lapockák és a kulcscsont össze vannak kötve, ezáltal képesek merev támaszt nyújtani a karok izmainak. A macskák lapockáit és kulcscsontját csak az izmok, nem a csontok kötik a test többi részéhez. Ráadásul a macska kulcscsontja sokkal kisebb az állat testének többi részéhez viszonyítva, mint a miénk a testünk többi részéhez képest. Ezek az anatómiai jellemzők pedig lehetővé teszik kedvenceink számára, hogy apró nyílásokon is átpréseljék magukat, akár ha cseppfolyósak lennének.

2.) Ha már a csontoknál tartunk, a macskáknak 230 van, míg az embereknek „mindössze” 206. Úgy gondolják, hogy a kígyóknak van a világon a legtöbb csontjuk, egy pitonban körülbelül 1800-at számolhatnánk meg.

3.) A macskák látása igen egyedi. Bár a zsákmány gyors mozgását azonnal kiszúrják, gyakran úgy tűnik számukra, hogy a lassan mozgó dolgok valójában stagnálnak. Ezért is érdemes játék közben azt a tollas kis botocskát intenzíven „rángatni”.

4.) Egy nőstény macska akár már 4 hónapos korában is ivaréretté válhat, így akár vemhes is lehet.

5.) A cicák ráfonják a farkukat egy fajtársukra, egy kutyára vagy emberre abban az esetben, ha a barátságukat akarják kifejezni.

6.) Abraham Lincoln macskás úr volt a javából. A források szerint volt, hogy egy ponton 4 macska is élt vele a Fehér Házban.

7.) Egy egyszerű házi macska képes lenne legyőzni Usain Bolt nyolcszoros olimpiai és tizenegyszeres világbajnok jamaicai atlétát 100 méter gyorson. A rövidtávfutó világcsúcsa 100 méteren 9,58 másodperc. Egy átlagos házi macska 30 m/s-mal képes futni, ami azt jelenti, hogy ha kellőképpen megijed valamitől, 7,46 másodperc alatt futja le ezt a távot. Még ha hozzáadunk 1 másodpercet ehhez az számhoz a gyorsulás és az álló helyzetből való elindulás miatt, akkor is képes lenne megelőzni a világ leggyorsabb emberét.

8.) Az egy alomban lévő cicáknak több apja is lehet. Ennek az az oka, hogy a nőstény macska néhány nap alatt több petét is kibocsájt, amikor tüzel. A jelenséget szuperfekundációnak hívják, és embereknél is előfordulhat.

9.) Az első macskás videón vélhetően 1894-ben készült el, és boxoló cicákat láthatunk rajta. Íme:

Ide kattintva gyűjtésünk első részét is elolvashatod.

érdekesség érdekességek érdekességek macskákról
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!