hirdetés

Agyhártyagyulladás a macskáknál: leggyakrabban a toxoplazmózis és a fertőző hashártyagyulladás okozza

Hangai Lilla

2023. február 7 - Képek: Getty Images Hungary

Az agyhártyagyulladás az agyat és a gerincvelőt borító membránok gyulladását jelenti. Az agyhártyagyulladásnak számos lehetséges oka van, beleértve a fertőző, és az immunrendszer által közvetített tényezőket. Szerencsére ritkán fordul elő a macskáknál, de bármilyen korú, fajtájú vagy nemű egyedet egyaránt érinthet.

hirdetés

Mutatjuk máris, hogy milyen tünetekre érdemes odafigyelni, mi okozza, és hogyan kezelhető.

Mi okozza a meningitist?

Az agyhártyagyulladást számos fertőzés okozhatja, beleértve a bakteriális, vírusos, gombás és protozoon-fertőzéseket (nedves környezetben élő állati véglények). Ezek a fertőzések az orrmelléküregeken, a belső fülön, a csigolyákon vagy traumás sérüléseken, a véráramon keresztül érik el a központi idegrendszert. A meningitis azonban nem fertőző jellegű is lehet, amelyet egy immunközvetített gyulladásos válasz okoz. Ennek során a szervezet immunrendszere megtámadja a saját szöveteit.

Előfordul az is, hogy egyes paraziták átvándorolnak az agyon és a központi idegszöveteken, ami szintén agyhártyagyulladást okozhat. Például a baylisascaris procyonis (a mosómedve orsóférge) és a szívférgek ritka esetekben okozhatnak ilyen megbetegedést. A macskáknál azonban az agyhártyagyulladás leggyakoribb okai közé a fertőző hashártyagyulladás (FIP), a cryptococcosis (szisztémás gombás betegség) és toxoplazmózis tartozik.

Mik az agyhártyagyulladás klinikai tünetei?

Tünetei közé tartozik a láz, a generalizált fájdalom (amely súlyos is lehet) és a nyak merevsége. Az érintett macskák gyakran letargikusak, és megtagadhatják az evést.

Bár az agyhártyagyulladás önmagában nem okoz neurológiai tüneteket, előfordulhat agyvelőgyulladással (meningoencephalitis) összefüggésben is, ahol megjelenhetnek a görcsrohamok, a depresszió, a bénulás, a vakság és az eszméletvesztés is.

Hogyan diagnosztizálható?

Állatorvosotok először alapos fizikális vizsgálatot végez a macskán. Az agyhártyagyulladásra utaló jelek közé tartozik még a vérnyomás csökkenése és a látóidegek változásai, amelyek a szemészeti vizsgálaton is láthatók lehetnek. Ezután az állatorvos valószínűleg teljes laboratóriumi vizsgálatot is végez. Ha az állat vérképe normális, további speciálisabb vizsgálatokra is szükség lesz, hogy kizárhassanak más betegségeket. Sok esetben előfordulhat, hogy ezeket a vizsgálatokat neurológus végzi majd.

Az agyhártyagyulladás legfontosabb diagnosztikai vizsgálata azonban az agy-gerincvelő folyadék lecsapolása. Egy tűt szúrnak be a csigolyák közé a macska nyakába vagy a hát alsó részébe érzéstelenítés alatt. Ezt a folyadékot elemzik a kóros fehérjeszintek, gyulladásos sejtek, fertőző organizmusok vagy a betegség egyéb indikátorainak jelenlétére.

Hogyan kezelhető?

Az agyhártyagyulladás kezelése nagymértékben függ a kiváltó októl. A legtöbb esetben a macskák már kritikus állapotban vannak, amikor a gazdik az állatorvoshoz fordulnak. Hogy megállapítsák, hogyan reagál a cica a kezelésre, rendszeres neurológia vizsgálatokat végeznek rajta a kórházi kezelés ideje alatt.

A bakteriális és protozoális fertőzéseket általában antibiotikumokkal kezelik. A szteroidokra reagáló meningitist a legtöbb esetben prednizolon hatóanyagú gyógyszerekkel gyógyítják. Erre akár egy évig, vagy tovább is szükség lehet, hogy megelőzzék a visszaesést.

A vírusos agyhártyagyulladásnak nincs orvosi gyógymódja, szupportív ellátással kezelhető. A támogató kezelési intézkedések közé tartoznak az intravénás folyadékok a dehidratáció elkerülésére, gyógyszerek az agyduzzanat csökkentésére, és a fájdalomcsillapítók.

Az agyhártyagyulladás prognózisa még agresszív kezelés mellett is bizonytalan.

agyhártyagyulladás agyvelőgyulladás antibiotikum bakteriális megbetegedés bénulás beteg a macska betegség tünetei cryptococcosis gombás betegség fertőző betegségek görcsroham látásvesztés láz lázas macska letargia meningitis nem eszik a macska orsóféreg protozoális fertőzés szteroid toxoplazmózis vírusos megbetegedés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink